'SVJETLO DUHA'

FOTO: STOTINE TISUĆA LJUDI NA SPROVODU ULTRAORTODOKSNOG RABINA Doživio je čak 104 godine, o njemu je ovisilo tko će biti na vlasti

 
 Baz Ratner / REUTERS

Stotine tisuća ultraortodoksnih židova okupile su se u utorak na ulicama predgrađa Tel Aviva oplakujući 104-godišnjeg rabina koji je imao velik utjecaj na izraelske vlade.

Rabin Aharon Yehuda Leib Shteinman predvodio je vijeće mudraca koje je nadziralo malu zastupničku frakciju Degel Hathorah, dio stranke Ujedinjena Tora judaizam, o kojoj je često ovisilo tko će biti na vlasti u Izraelu.

Shteinman je, primjerice, prekinuo tradiciju i prešutno pristao na novačenje vojnika vjernika u prvu ultraortodoksnu postrojbu izraelske vojske.

Premijer Benjamnin Netanyahu, čija vlada uključuje ultraortodoksne stranke, rekao je da je židovski narod "izgubio ključno svjetlo duha, nasljeđa i morala."

Policija procjenjuje da se na pogrebnoj procesiji okupilo nekoliko stotina tisuća ljudi, odjevenih u tradicionalnu crnu ultraortodoksnu odjeću.

Shteinman, rođen na području današnje Bjelorusije, predvodio je svoju zajednicu ultraortodosknih židova podrijetlom iz Litve od 2012.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:10