SVETIŠTE U PORTUGALU

FOTO: STOTINE TISUĆA LJUDI U FATIMI, MEĐU NJIMA I GRABAR KITAROVIĆ 'Večeras sam bila u mislima sa svima vama u Hrvatskoj, i u molitvama s vama'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.05.2018. u 08:57

Ured predsjednice

 

Stotine tisuća svijeća obasjale su nebo nad Fátimom, malim mjestom u srcu Portugala, gdje u subotu navečer procesijom i misom katolički vjernici obilježavaju 101 godina od Gospinog ukazanja, a u prohladnoj noći misi je prisustvovala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u društvu portugalskog predsjednika Marcela Rebela de Souse.

Vjernici iz čitavog Portugala, ali i inozemstva, od jutra dolaze prema mjestu nad kojim se uzdiže bijelo svetište. "Osjećam potpuni mir", govori za Hinu 45-godišnja Isabel dok u ruci stišće krunicu. Ona je došla iz sjevernog grada Viana do Castela, udaljenog 270 kilometara od Fátime. "Već desetu godinu zaredom dolazim ovdje zbog istinske vjere", dodaje. Nakon što je Gospin kip u procesiji donesen na oltar, Isabel zatvara oči. "Osjećaj je neopisiv. Prekrasan", kaže.

U svetište je pristiglo oko 200.000 osoba, a u nedjelju bi ih na središnjoj misi moglo biti oko 400.000, procjena je odjela za odnose s javnošću svetišta. Službeni podaci tek se očekuju.

Fátima, 12/05/2018 - Procissăo das velas no Santuário de Fátima.
(Nuno AbreGl/ Global Imagens), Image: 371467801, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Portugal ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA

Procesija u Fatimi

Fátima, 12/05/2018 - Procissăo das velas no Santuário de Fátima.
(Nuno AbreGl/ Global Imagens), Image: 371466430, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Portugal ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA

Procesija u Fatimi

 

Na prilazu Fátimi postavljeni su šatori, a hodočasnici ogrnuti dekama nastavljaju dolaziti. Catarina, 28-godišnja radnica iz Lisabona, ondje je došla u 11 sati ujutro kako bi zauzela mjesto blizu oltara. "Osjećam se potpuno ispunjeno. Molitva mi daje snagu u životu", govori dvanaest sati nakon dolaska.

Deseci tisuća vjernika podižu svijeće u zrak te uglas pjevaju. Mnogi su uronjeni u molitvu. Na blagom vjetru vijore zastave Portugala, Španjolske, Francuske, Zelenortske Republike...

Fátima, 12/05/2018 - Procissăo das velas no Santuário de Fátima.
(Nuno AbreGl/ Global Imagens), Image: 371467830, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Portugal ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA

Procesija u Fatimi

Fátima, 12/05/2018 - Procissăo das velas no Santuário de Fátima.
(Nuno AbreGl/ Global Imagens), Image: 371468905, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Portugal ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA

Procesija u Fatimi

 

Fátima, mjesto udaljeno stotinjak kilometara od glavnog grada Lisabona, od 1917. godine je jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u Europi. Tada se, prema svjedočenju troje pastira, ondje prvi put ukazala Gospa. Lani je na stotu obljetnicu ondje boravio papa, a misi je prisustvovalo milijun vjernika.

"Ljudima je to bitno, pomaže im da skupe snagu nakon godina gospodarske krize. Ovo mjesto im jača duh", kaže lokalni novinar Pedro Soares Botelho koji svake godine izvještava s procesije.

Grabar-Kitarović: U Fátimi sam u mislima bila s ljudima u Hrvatskoj

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala je u noći sa subote na nedjelju misi u portugalskom svetištu Fátimi gdje je, kako je rekla, u "mislima bila sa svima u Hrvatskoj".

"Zahvalna sam portugalskom predsjedniku što me je pozvao na ovu 101. obljetnicu početka ukazanja u Fátimi. Meni su ovo posebni trenuci, kada svi razmišljamo o sebi, ali ponajviše o drugima. Dakle, kada se zagledamo u sebe, u ono što smo dobro učinili i u ono što bismo trebali bolje činiti", rekla je Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima na izlazu iz svetišta. "Večeras sam bila u mislima sa svima vama u Hrvatskoj, i u molitvama s vama", dodala je.

 

U Fátimi, mjestu u središnjem Portugalu, okupilo se oko 200.000 hodočasnika, procjenjuje Ured za odnose s javnošću svetišta. U nedjelju na misi očekuju oko 400.000 vjernika. Tisuće svijeća obasjale su nebo nad mjestom gdje se 1917. godine, prema svjedočanstvu troje pastira, prvi put ukazala Gospa. Katolička Crkva priznala je da se Gospa ukazala ondje.

"Čast nam je što ovdje imamo hrvatsku predsjednicu, te što dijelimo ovaj trenutak vjere. Trenutak vjere za tako puno hrvatskih i portugalskih katolika", rekao je 69-godišnji portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa nakon što je zajedno s Grabar-Kitarović izašao iz svetišta.

"Djevicu Mariju smatra se kraljicom. U Portugalu je ona kraljica od 1640. godine kada smo vratili svoju nezavisnost. Za Hrvatsku je ovo također poseban trenutak zbog povijesnih i tradicionalnih razloga. Jako emotivno smo dijelili ovaj trenutak", izjavio je De Sousa, na vlasti od ožujka 2016. godine.

 

Posjetom Fátimi dvoje konzervativnih predsjednika završilo je svoj dvodnevni susret u Portugalu, domu za 10 milijuna stanovnika na obali Atlantskog oceana. U petak su u Lisabonu Grabar-Kitarović i De Sousa ocijenili kako su odnosi dviju zemalja odlični bez otvorenih pitanja. De Sousa je u svibnju 2017. boravio u Hrvatskoj kao prvi portugalski predsjednik u službenom posjetu nakon osamostaljenja Hrvatske. Grabar-Kitarović je pak prva hrvatska predsjednica koja je bila u državnom posjetu toj južnoeuropskoj zemlji.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo