RAZDRAGANI NAROD

FOTO: TISUĆE JAPANACA KLICALE NOVOM CARU Naruhito se u otvorenoj limuzini provozao središtem Tokija slaveći ovogodišnje ustoličenje

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.11.2019. u 10:47

Japan's Emperor Naruhito and Empress Masako wave to well-wishers during their royal parade to mark the enthronement of Japanese Emperor Naruhito in Tokyo, Japan November 10, 2019. REUTERS/Kim Kyung-Hoon TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Car Naruhito i carica Masako

 

Japanski car Naruhito i carica Masako provozali su se središtem Tokija u nedjelju u svečanoj povorci kako bi obilježili ovogodišnje ustoličenje dok im je okupljeno mnoštvo mahalo nacionalnim zastavama i mobilnim telefonima snimalo nasmiješeni carski par.

Car Naruhito, 59, naslijedio je prijestolje u svibnju pošto je njegov otac Akihito postao prvi monarh koji je abdicirao u dva desetljeća.

Povorka se trebala održati 22. listopada kad je car službeno ustoličen pred uglednicima iz oko 190 zemalja, ali je odgođena zbog tajfuna.

 

Pod modrim svodom bez oblačka car Naruhito i carica Masako, bivša diplomatkinja obrazovana na Harvardu, mahali su iz otvorene limunzine Toyota Century, koja je krstarila ulicama omeđenim ushićenim promatračima i policijom.

Car je bio u svečanom odijelu, a carica Masako u bijeloj haljini s tijarom na glavi koja je blistala na suncu, što se uvelike razlikovalo od svečanog ustoličenja kad su oboje bili u tradicionalnoj odjeći.

Deseci tisuća ljudi iz svih krajeva zemlje okupili su se duž ceste duge 4,6 kilometara kako bi vidjeli carski par.

Neki su stali u red već u subotu kako bi si osigurali dobar pogled.

"Želim svjedočiti ovom povijesnom trenutku i svojim očima vidjeti osmijeh cara i carice, zato sam htio stajati ispred", rekao je Hiyori Okazaki, koji je čekao u redu od subote navečer ispred Carske palače. "Nisam mogao dočekati, pa sam došao već sinoć", dodao je ozareno.

Dok je svirala svečana glazba, povorka duga 400 metara u kojoj je 46 automobila, među kojima i automobili s prijestolonasljednikom Akishinom, prijestolonasljednicom Kiko i premijerom Shinzom Abeom, polako se kretala ulicama.

Za sigurnost povorke brinulo je 26.000 policajaca.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo