DEMONSTRACIJE

FOTO: TISUĆE NA ULICAMA BUDIMPEŠTE Pobunili se protiv Orbanovog 'robovlasničkog zakona': 'Evo srednji prst vladi, ovo je pljuska u lice radnicima'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.12.2018. u 23:35

Bernadett Szabo / Reuters

 

Tisuće Mađara u četvrtak je prosvjedovalo u Budimpešti protiv novog zakona o radu, kao i novog zakona o upravnim sudovima koji su doneseni u srijedu i odmah su izazvali val nezadovoljstva građana.

Oko tri tisuće prosvjednika okupilo se oko budimpeštanskog parlamenta, a potom je blokiralo promet na jednom od mostova preko Dunava uzvikujući "Prljavi Fidesz" i "Orbane idi dovraga".

"Došao sam pokazati srednji prst vladi", kazao je student Adam, koji nije želio otkriti svoje prezime.

"Ovamo nas je dovelo nezadovoljstvo. Jedno je pitanje sudova, što je nova faza cementiranja njihove vlasti", kazao je Tamas Szabo (65) koji je došao s mađarskom zastavom. "Drugo je pljuska u lice radnicima."

U jednom je trenutku dio prosvjednika u blizini zgrade mađarskog parlamenta počeo gađati policajce raznim predmetima, nakon čega je na demonstrante bačen suzavac.

Mađarski parlament usvojio je u srijedu zakon o fleksibilnijem radnom vremenu, u jako napetom ozračju zbog nezapamćenog protivljenja oporbe koja tvrdi da je riječ o "robovlasničkom zakonu".

FOTOGALERIJA: Tisuće na prosvjedu u Budimpešti

 

Stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana ima u parlamentu dvotrećinsku većinu.

Zakon, koji znatno povećava broj prekovremenih sati koje poslodavci mogu zatražiti, usvojen je sa 130 glasova "za" prema 52 "protiv" i jednim suzdržanim.

Broj maksimalno dopuštenih prekovremenih radnih sati povećat će se po novom zakonu sa 250 na 400 na godinu.

Mađarski parlament u srijedu je usvojio i zakon, također jako kritiziran, kojim se uvode novi upravni sudovi.

Helsinški odbor ocijenio je da je riječ o "novoj ozbiljnoj prijetnji vladavini prava u Mađarskoj".

Skupine za zaštitu ljudskih prava smatraju da bi novi zakon mogao dovesti do političkog miješanja u pravosudna pitanja. Mađarska vlada odbacuje takve optužbe.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo