POVIJESNO GLASANJE

FOTO Tisuće slave na Zapadnoj obali i Gazi: UN priznao Palestini status države nečlanice

Od 193 članice UN-a 'za' je glasovalo njih 138, protiv je bilo devet

RAMALAH - Tisuće Palestinaca iz različitih političkih grupacija slavili su na ulicama Zapadne obale status promatračke države nečlanice UN-a što predstavlja povijesni trenutak za Palestince, javlja AFP.

Nakon glasovanja u Općoj skupštini UN-a, uslijedilo je veliko slavlje u Ramalaha, Hebronu, Nablusu i drugim gradovima Zapadne obale, ali i u Gazi gdje su odjekivali pucnji u zrak. Palestinski dužnosnici su prekinuli održavanje nastave u školama, dok su uposlenici u javnoj upravi radili pola radnog vremena.

Na ulicama Ramallaha, sjedišta palestinske vlade, policija je morala blokirati puteve u samom središtu grada, dok su tisuće ljudi slavili s zastavama i vatrometom.

Reuters javlja da su u Bethlehemu zvonila crkvena zvona u čast ishoda glasovanja u UN-u, dok se u Gazi zbilo dotad nepojmljiv slučaj da su pripadnici suprostavljenih Hamasa i Fataha zajedno slavili stjecanje statusa nečlanice-promatrača.

"Hamas podržava bilo koju političku akciju koja vodi ka ostvarenju palestinske države", kazao je vođa Hamasa Ismail Haniya.

Od 193 članice UN-a "za" je glasovalo njih 138, protiv je bilo devet, a suzdržana je bila 41 članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:14