ZA DJECU ULAZ BESPLATAN

FOTO: TRI DANA NAKON MASAKRA, NA FLORIDI ODRŽAN SAJAM NAORUŽANJA 'Suosjećamo s poginulima, ali otkazivanje showa bilo bi jako skupo'

 
 Facebook / Reuters

Samo tri dana nakon masovne pucnjave u školi na Floridi u kojoj je ubijeno 17 ljudi, tek nekoliko kilometara dalje održan je veliki sajam raznog naoružanja. Posjetitelji Miami Gun Showa mogli su razgledati i kupiti razno oružje, od ručnih pištolja i sačmarica, pa do poluautomatskog oružja - istog onakvog kakvim je izvršen masakr u srednjoj školi samo koji dan ranije. Kako stoji na službenoj stranici sajma, ulaznica za odrasle koštala je 13 dolara, dok je za djecu ispod 12 godina ulaz bio besplatan.

Sajmišni prostor bio je ispunjen žutim stolovima nakrcanim raznim naoružanjem, a osim oružja posjetiteljima je predstavljena i municija, neprobojni prsluci, futrole i slična oprema.

'Gledajte, na svijetu će uvijek postojati zlo. Ne možemo za to kriviti proizvod', rekao je za Independent jedan od izlagača.

Jorge Fernandez, ravnatelj sajma, rekao je da organizacija ovakvog događaja jako puno košta i da nije bilo drugog izbora nego show održati, unatoč velikoj tragediji koja se dogodila samo koji dan ranije.

'Suosjećamo sa svim žrtvama škole u Parklandu, no ovaj sajam pripremamo već godinu dana i koštalo bi nas tisuće dolara da sad sve otkažemo. Prostor, osoblje i sve potrebno platili smo unaprijed i novčani gubitak bio bi golem.'

Da je doista uvijek novac u pitanju, slažu se i sudionici demonstracija organiziranih ispred sajma oružja.

'NRA (National Rifle Association) potkupljuje političare. Industrija naoružanja uplatila je milijune dolara donacija uglavnom republikanskim političarima, uključujući i Marca Rubia s Floride', kaže jedna od sudionica protesta, Joanna Peterson, inače učiteljica engleskog iz srednje škole Fort Laurderdale, držeći za ruku svoju sedmogodišnju kćer.

Istovremeno, nastavak za poluatomatsku pušku kakvu je koristio ubojica iz Las Vegasa, piše Guardian, na web stranici tvrtke Slide Fire prodaje se uz popust od deset posto svima onima koji na Dan predsjednika (praznik koji se slavi na rođendan Georga Washingtona) unesu poseban MAGA kupon, pri čemu je MAGA akronim za slogan iz Trumpove predsjedničke kampanje 'Make America Great Again'.

Taj dodatak omogućuje poluautomatskom oružju da se ponaša kao automatsko oružje, kakvo je u SAD-u ipak zabranjeno. Ubojica iz Las Vegasa koji je usmrtio 58 ljudi, koristio je upravo takvo oružje, a stručnjaci za naoružanje kažu kako se ovakva puška teško može koristiti za samoobranu s obzirom da je vrlo neprecizna.

Podsjećamo, i ubojica s Floride na društvenim je mrežama objavio fotografiju na kojoj nosi kapu s Trumpovim sloganom. Zamoljena da komentira korištenje MAGA slogana u oglasu za dodatak poluautomatskoj pušci, glasnogovornica Bijele kuće, Sarah Huckabee, samo je rekla da je predsjednik Donald Trump otvoren za razgovor o takvoj vrsti opreme te da prije daljnjeg komentiranja žele biti upoznati sa svim činjenicama.

Što se pak tiče proizvođača spornog nastavka za pušku, Jeremiaha Cottlea, osnivača i vlasnika tvrtke Slide Fire iz Morana u Teksasu, on kaže da bi zatvaranje njegove tvrtke bilo vrlo štetno za čitav grad i sve škole, s obzirom da u proračun uplaćuje mnogo novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:41