PRVI SLUŽBENI POSJET

FOTO: TRUDEAU I MACRON PALI JEDAN DRUGOME U ZAGRLJAJ Kanadski premijer i francuski predsjednik: 'Dijelimo ambicioznu viziju naših odnosa'

 
Emmanuel Macron i Justin Trudeau
 REUTERS/Charles Platiau

Kanadski premijer Justin Trudeau i francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasili su u ponedjeljak usuglašena stajališta, posebice o sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade (CETA) koji već donosi koristi.

Trudeao je u svom prvom službenom posjetu koji traje do utorka. Predsjednik Macron je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parizu rekao da među njima postoji jaka usuglašenost stajališta.

"Francuska će podržati Kanadu uoči sastanka G7 8. i 9. lipnja u Quebecu", obećao je Macron, koji će prije tog sastanka posjetiti Ottawu i Quebec.

Canada's Prime Minister Justin Trudeau (R) is greeted by French President Emmanuel Macron (L) upon his arrival at the Elysee Palace in Paris, France, April 16, 2018. REUTERS/Charles Platiau - RC17E3CD3DD0
REUTERS/Charles Platiau
Emmanuel Macron i Justin Trudeau

"Dijelimo ambicioznu viziju francusko-kanadskih odnosa", odgovorio je kanadski čelnik.

Sporni globalni gospodarski i trgovinski sporazum je privremeno stupio na snagu 21. rujna 2017. "CETA predstavlja novi standard za sve trgovinske sporazume u budućnosti", rekao je kanadski premijer Trudeau.

"Svaki se sporazum može popraviti i bit će popravljen tijekom godina. Ako Europa ne potpiše trgovinski sporazum s Kanadom, s kojom zemljom bi potpisala sporazum? Dijelimo jednake prioritete, jednake zabrinutosti", naglasio je Trudeau dok je Macron hvalio "sporazum koji odgovara našim vrijednostima".

Canada's Prime Minister Justin Trudeau (C) is greeted by French President Emmanuel Macron (L) upon his arrival at the Elysee Palace in Paris, France, April 16, 2018. REUTERS/Charles Platiau - RC148E266B30
REUTERS/Charles Platiau
Emmanuel Macron i Justin Trudeau

"Već se otvaraju radna mjesta, kao i mogućnosti za vaše poljoprivrednike da prodaju više sira Kanadi", rekao je Trudeau ustvrdivši da se radi o modernom i naprednom sporazumu.

Kanadski premijer je u subotu podržao udare Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske na kemijski arsenal Sirije. Nakon Francuske on od 17. do 20. travnja odlazi u London.

French President Emmanuel Macron (R) and Canadian Prime Minister Justin Trudeau (L)  hold a joint press conference at the Elysee Palace in Paris, France, April 16, 2018.   Ian Langsdon/Pool via Reuters - RC1AB1D1B2D0
Ian Langsdon / RUETERS
Justin Trudeau i Emmanuel Macron

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:52