LONDON NA NOGAMA

FOTO: 'TRUMP PREDSTAVLJA SVE ŠTO MRZIMO' Deseci tisuća prosvjedovali protiv američkog predsjednika zbog ženskih prava, klime i izbjeglica

 
 Profimedia, Xposurephotos

Deseci tisuća ljudi su sa slikovitim plakatima uz glasna skandiranja i udaranja u lonce prošli u petak središtem Londona prosvjedujući protiv stavova predsjednika SAD-a Donalda Trumpa glede klimatskih promjena, politike prema izbjeglicama i odnosa spram žena.

BGUK_1287765 - LONDON, UNITED KINGDOM  - Friday 13th Anti Trump Protest London.

Pictured: Trump

BACKGRID UK 13 JULY 2018, Image: 377752211, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Xposurephotos
Profimedia, Xposurephotos

Organizatori procjenjuju da je u Londonu protiv prvog Trumpovog predsjedničkog posjeta Britaniji prosvjedovalo oko 80.000 ljudi, a očekuju se prosvjedi i u drugim većim britanskim gradovima.

"Trump predstavlja sve što mrzim: rasizam, nesnošljivost, mizoginiju, ksenofobiju. Kao majka kćeri želim pokazati da se ne može tako odnositi prema ženama", rekla je 67-godišnja Diana Yates dok su vozači automobilima trubili u znak podrške prosvjedima.

Crowd protesting against President Donald Trump visit in London outside the BBC Broadcasting House - London.
13 Jul 2018, Image: 377725450, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency

"Nije samo riječ o njegovim izjavama o ženama, njegove politike dijele ljude. Mi želimo iskazati stav ali i ujediniti što je više moguće ljudi", rekla je za Reuters Aisha Ali-Khan, organizatorica londonskog Marša žena.

Prosvjednici su nosili plakate na kojima je pisalo "Dump Trump" (Glupi Trump) i "Ni mi ni naša prava se ne mogu dirati", dok su drugi preradili poznatu navijačku pjesmu i pjevali "Trump ide kući".

BGUK_1287751 - LONDON, UNITED KINGDOM  - FRIDAY 13TH Anti Trump Protest in London.

Pictured: Trump

BACKGRID UK 13 JULY 2018, Image: 377751688, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Xposurephotos
Profimedia, Xposurephotos

Protivnici Trumpa u petak su iznad britanskog parlamenta vinuli u zrak šest metara velik balon koji prikazuje američkog predsjednika kao bebu u pelenama. Britanija bliske odnose sa Sjedinjenim Državama vidi kao jedan od temelja njene vanjske politike, a premijerka Theresa May se uoči izlaska uz Europske unije nastoji zbližiti s Trumpom.

No jedan dio Britanaca vidi Trumpa kao sirovog, nestabilnog i nepouzdanog, te protivnika njihovih vrijednosti u nizu pitanja. Prosvjednici su, osim pitanja odnosa prema ženama, Trumpa prozivali i zbog politika spram klimatskih promjena i imigracije.

Trump je u četvrtak doputovao u službeni posjet Velikoj Britaniji tijekom kojega se u petak sastao s premijerkom Theresom May i kraljicom Elizabetom. Potom putuje u Škotsku prije nego se uputi u Helsinki na summit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:42