UDAR

FOTO: TURSKA POKRENULA SVEOBUHVATNI NAPAD NA SJEVEROISTOKU SIRIJE Počela i kopnena ofenziva, stižu izvješća o prvim žrtvama, civili u paničnom bijegu

Rodi Said / Stringer / Reuters

 

Turske snage krenule su u napad na sjeveru Sirije. Vojnu operaciju započeli su borbeni avioni i artiljerija bombardiranjem, odnosno granatiranjem teritorija koji drže kurdske snage.

Nekoliko sati kasnije, javlja BBC, turske su snage pokrenule i kopnenu ofenzivu na položajima "istočno od Eufrata", rekli su turski službenici.

Glasnogovornik skupine sirijskih pobunjenika koji sudjeluju u ofenzivi rekao je za agenciju France Presse da je kopnena ofenziva počela u srijedu navečer u smjeru Tal Abyada koji kontrolira milicija Postrojbe za narodnu zaštitu (YPG) na sjeveroistoku Sirije.

Prve žrtve

Najmanje 15 ljudi, među kojima 8 civila, ubijeno je u srijedu u turskoj ofenzivi na kurdske snage na sjeveroistoku Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). Dvije žrtve su izgubile život u topničkoj paljbi na Qamichli, većinski kurdski grad, dodaje SOHR koji je nešto ranije bio objavio podatak o 11 ubijenih.

Kako navodi SOHR, koji raspolaže sa širokom mrežom izvora u Siriji, 40 osoba je ranjeno u turskoj ofenzivi.

People sit on belongings at a back of a truck as they flee Ras al Ain town, Syria October 9, 2019. REUTERS/Rodi Said
Rodi Said / REUTERS

Civili bježe iz grada Ras al Ain

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je na Twitteru da su turske oružane snage, skupa sa Sirijskom nacionalnom armijom (paravojnom skupinom koju podržavaju Turci) pokrenule Operaciju Mirovno proljeće protiv kurdskih snaga i ISIL-a na sjeveru Sirije.

“Naša misija je spriječiti stvaranje koridora preko naše južne granice, i donijeti mir u to područje. Zaštitit ćemo sirijski teritorijalni integritet i osloboditi lokalne zajednice od terorista”, poručio je Erdogan.

Smoke rises from the Syrian border town of Ras al-Ain as it is pictured from the Turkish town of Ceylanpinar in Sanliurfa province, Turkey, October 9, 2019. REUTERS/Stringer NO RESALES. NO ARCHIVES TUROUT
Stringer / REUTERS

Dim iznad mjesta Ras al-Ain

 

Trump izdao saveznike

Turska je krenula u akciju nakon iznenadne najave Washingtona da će povući američke vojnike iz dijelova Sirije pokraj turske granice. Na tom području su se Kurdi uz podršku SAD-a borili protiv ekstremista ISIL-a. Turska želi stvoriti sigurnu zonu od 32 kilometra u dubinu od svoje granice, kako bi tu preselila većinu od 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica, koliko ih je trenutačno u Turskoj.

People stand at a back of a truck as they flee Ras al Ain town, Syria October 9, 2019. REUTERS/Rodi Said
Rodi Said / REUTERS

Civili na kamionu bježe iz Ras al Aina

 

U članku objavljenom u Washington Postu, glasnogovornik turskih vlasti Fahrettin Altun objavio je da Turska, koja ima drugu najveću vojsku među članicama NATO-a, planira odvesti kući milijune izbjeglica iz Sirije. U tome međunarodna zajednica mora podržati Tursku u njezinim naporima za obnovu i stabilizaciju stanja, poručio je Altun. Od 2016. turske snage su na sjeverozapadu Sirije poduzele više operacija protiv ISIL-a i Kurda, a sada želi očistiti istočnu obalu Eufrata na sjeveru Sirije “kako bi spriječila stvaranje terorističkog koridora”.

People stand together as they flee Ras al Ain town, Syria October 9, 2019. REUTERS/Rodi Said
Rodi Said / REUTERS

Ljudi bježe iz grada Ras al Aina

 

Kurdi su optužili Amerikance da im svojim povlačenjem “zabijaju nož u leđa”. Trump je u nedjelju najavio povlačenje američkih postrojbi iz područja blizu turske granice na sjeveru Sirije, nakon što je Erdoğan najavio ofenzivu na istočnoj obali Eufrata. Trump je naknadno poručio da će SAD nastaviti podržavati Kurde financijski i oružjem.

A car drives with an explosion seen in the background,in Tal Abyad, Syria October 9, 2019, in this still image taken from video. North Press Agency/Reuters TV. NO RESALES. NO ARCHIVES. MUST NOT OBSCURE LOGO. MANDATORY CREDIT
North Press Agency / REUTERS

Dim iznad mjesta Tal Abyad

 

Američke snage već su se povukle s graničnih područja, ali nisu otišle. Kurdske lokalne vlasti najavile su trodnevnu opću mobilizaciju na sjeveru i istoku Sirije, pozivajući građane da “krenu prema granici s Turskom da ispune svoju dužnost”, javlja BBC.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo