NAJAVILI JAČANJE SURADNJE

FOTO: U BEOGRADU SE SASTALI VUČIĆ I PUTIN 'Uvijek smo mogli računati na rusku podršku, a Rusija je uvijek mogla računati da ima saveznika u Srbiji'

 
 Pedja Milosavljevic / CROPIX

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je u četvrtak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na potpori Srbiji rekavši kako je Srbija uvijek mogla računati na rusku potporu, a Rusija na srbijansko savezništvo, a Putin je uzvratio porukom o mogućnostima razvoja bilateralnih odnosa u sve više pravaca između Rusije i njezina glavnog saveznika na Balkanu.

„Uvijek smo mogli računati na rusku podršku i koliko god je naša zemlja, po broju stanovnika i teritorijalno, mala - mislim da je Rusija uvijek mogla računati da ima saveznika u Srbiji", rekao je Vučić u pozdravnom obraćanju na početku susreta s Putinom u Beogradu.

Putin, koji je u četvrtak doputovao u jednodnevni službeni posjet Beogradu, zahvalivši se na srdačnom dočeku, naglasio je da između dviju država postoje “povijesno duboki korijeni i duhovna bliskost između dva naroda“, koji „pomažu da te odnose gradimo i u suvremeno doba“.

Putin je naveo da je robna razmjena u porastu i da je dosegnula dvije milijarde dolara, te da su pred Srbijom i Rusijom mogućnosti za razvoj bilateralnih odnosa „u sve više pravaca“.

On je najavio razgovore o suradnji u energetici te o nekim novim projektima o kojima do sada nije bilo riječi.

U fokusu dvojice predsjednika, kako je najavljeno, bit će bilateralna suradnja te stanje u regiji, prije svega pitanje Kosova, čiju neovisnost Rusija ne priznaje i pruža potporu Srbiji u UN-u i međunarodnim organizacijama i institucijama.

U nastavku razgovora dviju državnih delegacija koje su predvodili Vučić i Putin, upozoreno je na napredak u trgovinskoj razmjeni i istaknuto uvjerenje da se ona može dodatno unaprijediti, uz proširenje i otvaranje novih oblasti suradnje od gospodarstva, inovativnih tehnologija i znanosti do kulture i turizma.

Popodne je održan sastanak dvaju državnih izaslanstva, a potom je uslijedilo potpisivanje 21 sporazuma, memoranduma i ugovora među resornim ministarstvima, tvrtkama, agencijama i poduzećima Rusije i Srbije.

Vučić i Putin potom će se obratiti medijima, a nakon toga zajednički posjetititi Hram Svetog save gdje ruskog predsjednika očekuje više tisuća ljudi koji su iz svih krajeva Srbije doputovali da ga pozdrave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:51