IMA SE, MOŽE SE

FOTO: U DRŽAVI PROVODI MJERE ŠTEDNJE, A U INOZEMSTVU RAZBACUJE NOVCE Saudijski princ za 300 milijuna eura kupio najskuplji dvorac na svijetu!

 
Chateau Louis XIV
 Charles Platiau / REUTERS

U posljednje vrijeme često spominjani MBS, saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman, kupio je Château Louis XIV. u Francuskoj koji se smatra najskupljom kućom na svijetu.

Za taj dvorac, smješten zapadno od Pariza, navodno je iskeširao 300 milijuna eura. Nov je, ali izgleda kao da je iz 17. stoljeća, a iza zidova skriva kino, bazen i niz čuda, primjerice fontane koje se kontrolira iPhoneom.

Zdanje je prodano misterioznom kupcu 2015. godine, a iako je identitet vlasnika zamračen u poreznim oazama, mediji prenose kako su savjetnici saudijske vladajuće obitelji potvrdili da je riječ o MBS-u.

An aerial view of a luxurious private house in Louveciennes, near Paris July 14, 2011. The Chateau Louis XIV is a brand new luxurious private property inspired by the Chateau of Vaux le Vicomte near Paris.  REUTERS/Charles Platiau  (FRANCE - Tags: CITYSCAPE) - PM1E77F187J01
Charles Platiau / REUTERS
Chateau Louis XIV

I inače on voli kupovati. Doznalo se kako je 2015. kupio 500 milijuna dolara vrijednu jahtu, a pripisivalo mu se i vlasništvo nad slikom Leonarda da Vincija koja je nedavno prodana za 450,3 milijuna dolara (iako je poslije objavljeno da je kupac iz Abu Dabija).

Istodobno dok kupuje, MBS uvodi mjere štednje u Saudijskoj Arabiji, obećava da će modernizirati islam i provodi antikorupcijsku kampanju za koju negira da je politička čistka.

An aerial view of a luxurious private house in Louveciennes, near Paris July 14, 2011. The Chateau Louis XIV is a brand new luxurious private property inspired by the Chateau of Vaux le Vicomte near Paris. Picture taken July 14, 2011. REUTERS/Charles Platiau  (FRANCE - Tags: SOCIETY BUSINESS) - GM1E77F1OKI01
Charles Platiau / REUTERS
Chateau Louis XIV

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:00