PRAZNI TRGOVI

FOTO: ULICE KOJE INAČE VRVE LJUDIMA SADA SU SABLASNO PUSTE Pogledajte kako je izgledala Italija na dan kada je karantena proglašena u cijeloj državi

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr,
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 10.03.2020. u 20:56

Piero Tenagli / Andrea Butti / Claudio Furlan / Nicolň Campo / Vandeville Eric / Mairo Cinquetti / Profimedia / IPA / PA Images / LaPresse / ddp USA / Abaca Press / NurPhoto / AFP

Prizori iz Italije tijekom karantene zbog koronavirusa

 

Ulice diljem Italije u utorak su bile prazne, a uobičajene jutarnje gužve zamijenila je sablasna pustoš nakon što je vlada proširila mjere karantene na cijelu zemlju kako bi pokušala usporiti najgoru epidemiju koronavirusa u Europi.

Broj umrlih od koronavirusa u Italiji skočio je u utorak za 168, s 463 na 631 što je povećanje od 36 posto, a potvrđeno je i gotovo tisuću novih zaraza pa je sada ukupno 10.149 inficiranih, objavio je u utorak navečer stožer civilne zaštite.

Mjere koje je objavio premijer Giuseppe Conte u ponedjeljak navečer proširile su već poduzete korake u bogatoj sjevernoj regiji Lombardiji i dijelovima susjednih pokrajina. Kretanje je ograničeno a javna okupljanja su zabranjena. 

 - Budućnost Italije u našim je rukama. Napravimo svi svoj dio odustajanjem od nečega radi našeg kolektivnog dobra - napisao je Conte na Twitteru ohrabrivši građane da preuzmu osobnu odgovornost.

Fotogalerija: Prazne ulice i trgovi u Italiji tijekom karantene

 

 

Najmanje iduća tri tjedna ljudi će moći ići samo na posao i kod liječnika, a preostalo vrijeme bit će kod kuće. Svi koji putuju morat će ispuniti posebni obrazac u kojem će biti navedeni razlozi putovanja i nositi ga sa sobom.

Veliki skupovi i događaji na otvorenom, uključujući sportska natjecanja, zabranjeni su, dok će restorani i barovi morati zatvarati vrata u 18 sati. Škole i sveučilišta bit će zatvoreni do 3. travnja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pohvalila je "agresivni" odgovor Italije na krizu otkako su se pojavili prvi slučajevi oboljelih nedaleko od Milana prije gotovo tri tjedna, ali je ekonomska cijena ogromna.

Izdvajamo