STRAŠNI DIV

FOTO, VIDEO: ČUDOVIŠTE SE PONOVNO PROBUDILO Vulkan Fuego u Gvatemali izbacuje lavu i užareno stijenje čak kilometar uvis; evakuirane tisuće ljudi

 
 Reuters

Oko 4000 stanovnika moralo je biti evakuirano iz svojih domova nakon što je erumpirao vulkan Fuego (Vtra) u Gvatemali. Vulkan je u nedjelju počeo izbacivati lavu i užareno kamenje koje se obrušilo da područje već posve uništeno u ranijim erupcijama. Ekipe vulkanologa kažu da se nakon eksplozije 3.763 visokog vrha vulkana konstantno čuje zvuk 'sličan lokomotivi vlaka'.

Izbačeni materijal leti i do tisuću metara u zrak te pada i do 2,5 kilometra u okolicu. Piroklastični materijal zaprijetio je mnogim naseljima oko vulkana pa je naređena hitna evakuacija oko 4000 stanovnika.

Vulkan Fuego je jedan od najaktivnijih u Južnoj Americi, a u njegovoj su erupciji u lipnju poginula čak 194 čovjeka, dok se još 234 službeno vode kao nestali. Međutim, organizacije koje pružaju pomoć unesrećenima kažu da je broj nestalih i mnogo veći od toga – čak nekoliko tisuća. Najveća opasnost ipak nije sama eksplozija već mješavina pepela, stijena, blata i raznih krhotina koja može prekriti čitave gradove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:29