VELIKA NEIZVJESNOST

FOTO, VIDEO: DRAMA U UKRAJINIDok se Timošenko vraćala u Kijev, Janukovič je bježao iz države

>>> NOVO 23:11 Glasnogovornik ukrajinske granične policije za agenciju AFP kaže da su suradnici predsjednika Viktora Janukoviča graničarima nudili mito da mu dopuste polijetanje privatnim avionom kojim je htio pobjeći u inozemstvo. Policajci na aerodromu u Donjecku mito nisu prihvatili i čini se da je Janukovič i dalje u Ukrajini.

BBC izvještava da su u Harkovu, gdje je Janukovič proveo barem dio subote na sastanku sa svojim pristašama i političkim saveznicima, izbili sukobi. Komešanje je nastalo u blizini spomenika Vladimiru Iljiču Lenjinu.

-----------------------------------------------------------------------

22:42 Predsjednik poljske vlade Donald Tusk ustvrdio je u subotu kako postoje snage koje prijete teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, ne precizirajući o kojim je snagama riječ. "Ne kažem da postoji razlog za paniku, ali jasno je da postoje snage koje žele dovesti u pitanje cjelovitost Ukrajine", rekao je Tusk za privatnu televizijsku postaju TVN24.

"Moramo jasno i glasno reći da takav scenarij nije moguć, ali opasnost postoji", pojasnio je.

"Doći će vrijeme kad će svijet točno saznati što se događalo i zašto se pokušalo oslabiti i razbiti Ukrajinu", rekao je Tusk, dodajući kako je sada najvažnije da se održi mir, za koji smatra da je vrlo krhak.

"Situacija je bez sumnje promjenjiva, gledajući i iz gospodarske perspektive. Problemi tek počinju", ustvrdio je.

-----------------------------------------------------------------------

21:27 Novi predsjednik ukrajinskog parlamenta izjavio je u subotu da je predsjednik Viktor Janukovič pokušao odletjeti u Rusiju, ali je spriječen i nalazi se oko grada Donjecka. "Pokušao se ukrcati na zrakoplov za Rusiju, ali su ga granični policajci spriječili", prenosi agencija Interfax Oleksandera Turčinova, Janukovičevog protivnika.

-----------------------------------------------------------------------

21:11 Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko obratila se prosvjednicima na Trgu nezavisnosti u Kijevu. Kazala im je da su uspjeli odstraniti 'tumor' iz države.

'Vi ste junaci, vi ste najbolje što Ukrajina ima', rekla je emotivna Timošenko nakon čega se rasplakala.

Fotogalerija: Timošenko na središnjem kijevskom trgu

Prema procjenama, dočekalo ju je oko 50.000 ljudi, a na trg je dovezena u invalidskim kolicima.

Timošenko je od Ukrajinaca zatražila oprost te je uputila ispriku u ime svih političara. 'Bez obzira na kojoj stranci pripadaju ili koju dužnost obavljaju, vi ne zaslužujete takve političare i oni nisu vrijedni nijedne kapi krvi koju ste prolili za Ukrajinu.

Foto: AFP

'Nemate pravo napuštati Majdan. Nemojte još prestati!', rekla je oporbena političarka. Govor, u kojem je još rekla da bi Janukoviča trebalo natjerati da dođe na Majdan, neki su pozdravljali, a neki su ga izviždali.

-----------------------------------------------------------------------

20:42 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je američkom državnom tajniku Johnu Kerryju da je mirovni sporazum potpisan u petak "značajno degradiran zbog nesposobnosti ili nedostatka političke volje oporbenih čelnika da ga ispoštuju", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Ilegalne ekstremističke skupine odbijaju predati oružje i kontroliraju Kijev uz prešutno odobravanje oporbenih vođa", rekao je Lavrov u telefonskom razgovoru s Kerryem.

On je podsjetio Kerrya da je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao američkog predsjednika Baracka Obamu da "iskoristi svaku priliku kako bi se zaustavile ilegalne akcije radikala i stvari vratile u ustavne okvire".

Iz Bijele kuće je stigao odgovor u kojem stoji da će "SAD surađivati sa saveznicima i Rusijom kako bi poduprli snažnu i demokratku Ukrajinu". Američka administracija također je pozdravila oslobađanje Julije Timošenko i poručila "da je sudbina Ukrajinaca u njihovim rukama".

"Uvijek smo se zalagali za smirivanje nasilja, ustavne promjene, koalicijsku vladu i prijevremene izbore i danjašnja zbivanja mogla bi nas približiti tome cilju", priopćila je Bijela kuća.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmer pozvao je sve strane da rade u interesu nacionalnog jedinstva. "Pozivam odgovorne da zaustave političku eskalaciju. Održavanje kanala komunikacije i spremnost na kompromis, uvažavajući situaciju i regionalne različitosti, važniji su nego ikada prije", rekao je Steinmer.

Velika Britanija je istaknula da će s partnerima u EU poduprijeti novu vladu u Ukrajini te je pozdravila oslobađanje Julije Timošenko. "Blisko ćemo surađivati s europskim partnerima i poduprijeti novu vladu u Ukrajini kada bude osnovana", priopćio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

-----------------------------------------------------------------------

20:02 'Svi krivci za nasilje protiv Ukrajinaca snosit će ogromne posljedice', poručila je Julija Timošenko nakon dolaska u Kijev.

'Mi ćemo biti nedostojni sjećanja na ljude koji su stradali ako ne kaznimo sve do zadnjeg koji su im oduzeli živote, koji su tukli studente, koji su tukli naše miroljubive ljude'.

'Sigurna sam da će Ukrajina u bliskoj budućnosti postati članica Europske unije i to će promijeniti sve', rekla je Timošenko, izvještava ruska agencija Interfax

-----------------------------------------------------------------------

19:18 Julija Timošenko stigla je u Kijev.

Očekuje se kako bi se uskoro mogla obratiti okupljenima na Majdanu.

Viktor Janukovič je pokušao pobjeći iz zemlje, no nije uspio, javljaju neki mediji. On se navodno pokušao ukrcati na zrakoplov za Rusiju no u tome je spriječen.

-----------------------------------------------------------------------

17:45 Ispred zatvorske bolnice Juliju Timošenko dočekalo je oko 200 ljudi koji su skandirali njezino ime. Svi su pozdravljali kolonu automobila koja je krenula prema obližnoj zračnoj luci, javlja BBC.

Prema informacijama iz Harkiva, s Julijom Timošenko bila je kći Jevgenija te odvjetnici Sergij Vlasenko i Andrei Kozhemjakin.

Objavila je kako parlamentarna odluka o smjeni predsjednika Viktora Janukoviča znači pad diktatora.

"Naša domovina od danas će vidjeti sunce, jer je diktatura završila", rekla je novinarima nakon izlaska iz bolnice u kojoj je bila veći dio vremena otkako je 2011. završila u zatvoru.

Izrazivši žaljenje što zbog pogibije prosvjednika, rekla je kako treba poduzeti sve kako bi se pokazalo da "nijedna kap krvi nije pala uzalud".

Očekuje se da se još večeras obrati ljudima na Majdanu.

-------------------------------------------------------------------

16:57 Zatočena ukrajinska oporbena čelnica Julija Timošenko puštena je u subotu na slobodu, iz bolnice u kojoj se nalazila pod zatvorskom paskom, nakon što je ukrajinski parlament ranije tijekom dana izglasao da ona bude oslobođena po hitnoj proceduri.

Bivša premijerka, vatrena protivnica predsjednika Viktora Janukoviča, mahnula je pristašama iz automobila u kojem je izašla iz bolnice u Harkivu, rekao je fotograf agencije Reuters.

Timošenko (53) se nalazila u zatvoru od 2011. zbog zloporabe ovlasti povezano s potpisivanjem plinskih sporazuma s Rusijom, nakon suđenja koje je EU ocijenila politički motiviranim.



Live streaming video by Ustream

-------------------------------------------------------------------

16.40 Ukrajinski parlament odlučio je u subotu smijeniti predsjednika Viktora Janukoviča te je odredio 25. svibnja kao datum prijevremenih predsjedničkih izbora.

U parlamentu koji ima 450 mjesta odluku da Janukovič više ne može obnašati svoju ustavne ovlasti poduprlo je 328 zastupnika.

Zastupnici su odluku pozdravili velikim pljeskom i otpjevali nacionalnu himnu.

Ukrajina: reakcije iz Poljske, Rusije, Njemačke i Francuske

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski ocijenio je u subotu da događaji u Ukrajini nisu državni udar, dok je Rusija osudila stajalište oporbe i upozorila na prijetnju suverenitetu zemlje, prenosi France Presse.

"Ovo nije državni udar. Vladine zgrade su napuštene. Predsjednik parlamenta izabran je zakonito. Predsjednik (Viktor) Janukovič ima 24 sata da potpiše stupanje na snagu ustava iz 2004.", napisao je Sikorski na Twitteru.

Sikorski, jedan od tvoraca sporazuma od petka, zajedno s njemačkim i francuskim šefom diplomacije, to je napisao neposredno nakon što je predsjednik Viktor Janukovič objavio da je u zemlji na djelu državni udar.

Rusija je pak osudila poteze oporbe i kazala da ona "ne samo da nije ispunila ni jednu od svojih obveza već ima nove zahtjeve, te se predala u ruke naoružanim ekstremistima i pljačkašima čija djela predstavljaju izravnu prijetnju suverenitetu i ustavnom poretku Ukrajine", kaže se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

U njemu se dodaje da je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov telefonski razgovarao sa Sikorskim, njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom i francuskim Laurentom Fabiusom i izrazio im "najdublju zabrinutost zbog toga što potpisnici sporazuma od 21. veljače u Kijevu" nisu u mogućnosti ispuniti svoje obveze.

Steinmeier i Fabius pozvali su ukrajinsku vladu i oporbu da poštuju sporazum o rješavanju krize koji su potpisali u petak.

"Sada ovisi o dvjema sukobljenim stranama, kako o vladi tako i o oporbi, da se pridržavaju dogovorenog i počnu graditi povjerenje", poručio je Steinmeier, kako je priopćilo njegovo ministarstvo.

"Situacija je jako krhka", upozorio je, ističući da je sada prioritet formiranje stabilne prijelazne vlade koju prihvaćaju obje strane.

"Nadam se da će iskoristiti ovu priliku (...) možda posljednju za mirnu budućnost Ukrajine."

Fabius je također pozvao obje strane da "izbjegavaju nasilje i poštuju dogovor", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova.

-------------------------------------------------------------------

16:05 Ukrajinski predsjednik Janukovič izjavio je da su sve odluke koje je danas donio parlament nezakonite te da ih neće potpisati. To nisu oporbenjaci, to su gangsteri. Pretukli su i kamenovali neke zastupnike, rekao je Janukovič koji se nalazi u Harkovu.

---------------------------------------------------------------------

15:50 U međuvremenu se o događajima izjasnio i poljski šef diplomacija Radoslaw Sikorski koji je posredovao u dogovoru Janukoviča i oporbenjaka.

- U Kijevu se nije dogodio državni udar. Zgrade vlade su napuštene. Šef parlamenta izabran je legalnim putem. Predsjednik Janukovič mora u roku od 24 sata potpisati ustavne promjene, napisao je na svom Twitter profilu.









---------------------------------------------------------------------

15:30 Ukrajinska televizija ICTV objavila je govor Janukoviča u kojemu on događanja u Kijevu naziva državnim udarom i vandalizmom. istiće da neće napustiti Ukrajinu te da neće dati ostavku jer je legitimno izabrani predsjednik. Janukovič je također ustvrdio da je šef parlamenta Volodimir Ribak pretučen te da su ga prisilili na ostavku.

Ukrajinski portal Zerkalo Nedeli javlja da je ministar obrane Pavlo lebedev napustio Kijev u pravcu autonomne republike Krim, a nikoga nije imenovao da preuzme njegovu dužnost. Također, njegov zamjenik navodno uništava sve dokumente vezane za razmještaj vojske tijekom tromjesečnih prosvjeda.

---------------------------------------------------------------------

15:15 Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič obećao je dati ostavku, u subotu u telefonskom razgovoru s jednim od lidera oporbe Arsenijem Jatsenjukom, rekao je oporbeni zastupnik Mikola Katerinčuk, dok je vlada koju još uvijek vodi Janukovičev saveznik obećala glatku predaju vlasti. Ipak, ubrzo je stigao demantij te vijesti.

Netočne su informacije da je Janukovič dao ostavku, rekla je njegova savjetnica Hanna Herman.

Prijelazna vlada koju još uvijek vodi saveznik Viktora Janukoviča, kazala je u subotu da će osigurati glatku predaju vlasti. "Sadašnja vlada osigurat će odgovorni prijenos vlasti, u skladu s ustavom i zakonom", kaže se u priopćenju vlade.

Ukrajinski parlament u posljednja je 24 sata usvojio seriju odluka kojima se smanjuju predsjednikove ovlasti i utire put formiranju vlade nacionalnog jedinstva i prijevremenim predsjedničkim izborima, a u subotu je dobio i novog čelnika Oleksandra Turčinova koji je rekao da je cilj oporbe sada povratak na "normalno funkcioniranje institucija".

---------------------------------------------------------------------

13:55 Ukrajinski vicepremijer Konstantin Griščenko izjavio je za BBC da će Janukovič ostati predsjednik sve do novih izbora. BBC javlja kako na glavnom kijevskom trgu, poprištu krvavih sukoba posljednjih dana, gomila slavi zbog Janukovičeve ostavke, no ta vijest zasad nije potvrđena.

---------------------------------------------------------------------

13:15 Zastupnici ukrajinskog parlamenta izglasali su u subotu rezoluciju kojom se traži "hitno" oslobađanje zatočene oporbene čelnice Julije Timošenko, bez potrebe za potpisom predsjednika, ali sve odluke parlamenta dovode u pitanje izaslanici koji sudjeluju na kongresu proruskih regija u Harkivu. Zasad je nejasno kada bi ona mogla napustiti zatvor, iako pojedini mediji javljaju da je bivša premijerka već na slobodi.

Timošenko je pritvorena 2011. za zloporabu ovlasti povezano s plinskim sporazumom koji je potpisala s Rusijom dok je bila premijerka, nakon suđenja koje je EU ocijenila politički motiviranim.

Kći Julije Timošenko krenula je u subotu prema Harkivu kako bi se susrela sa svojom majkom, a rekla je novinarima da Julija Timošenko još uvijek nije oslobođena.

Ukrajinski je parlament nešto ranije imenovao i novog ministra unutarnjih poslova, suradnika Julije Timošenko. Arsen Avakov izabran je na plenarnoj sjednici s 275 glasova od 324 glasača. Drugi bliski suradnik Julije Timošenko, Oleksander Turčinov ranije je izabran za predsjednika parlamenta.

Međutim, na kongresu proruskih regija u Harkivu, koji je počeo u subotu, sudionici stavljaju pod znak pitanja legitimitet parlamenta.

Parlament je u posljednja 24 sata usvojio seriju odluka kojima se smanjuju predsjednikove ovlasti i utire put formiranju vlade nacionalnog jedinstva i prijevremenim predsjedničkim izborima.

Mihajlo Dobkin, guverner regije Harkiva kazao je da se kongres ne sprema podijeliti zemlju, već očuvati je.

Međutim, u rezoluciji usvojenoj na skupu kaže se: "Uvjeti pod kojima je parlament donio odluke dovode u sumnju njihov legitimitet i legalitet".

---------------------------------------------------------------------

13:05 Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič nalazi se u subotu u Harkivu, gradu na istoku Ukrajine, rekla je njegova savjetnica Gana German.

"Predsjednik ispunjava svoje ustavne funkcije.. Danas će govoriti na televiziji u Harkivu", dodala je.

U Harkivu se održava kongres ukrajinskih proruskih regija, u nazočnosti ruskih zastupnika i guvernera. Cilj kongresa, na kojem sudjeluje 4.000 izaslanika, je "spriječiti krvoproliće u regijama", rekao je guverner regije Harkiva Mihajlo Dobkin otvarajući skup.

Janukovič navodno na njemu neće sudjelovati, rekla je njegova savjetnica.

---------------------------------------------------------------------

12:50 Janukovič je napustio Kijev, šef parlamenta podnio ostavku, a provjednici su zauzeli centar Kijev, među ostalim, predsjednikov ured i neke vladine zgrade, javljaju agencije

Policija se povukla iz centra grada, a oporbeni lider Vitalij Kličko pozvao je parlament da svrgne Janukoviča s vlasti i raspiše izbore za svibanj. Najnovija su to događanja u Kijevu, dan nakon potpisivanja sporazuma o prekidu vatre i ustavnim promjenama.

---------------------------------------------------------------------

12:30 Ukrajinski zastupnici izabrali su u subotu bliskog saveznika zatočene oporbene čelnice Julije Timošenko na mjesto predsjednika ukrajinskog parlamenta, pošto je dosadašnji predsjednik Volodimir Ribak, suradnik predsjednika Viktora Janukoviča, ranije u subotu podnio ostavku, prenose agencije.

Novi predsjednik parlamenta Oleksander Turčinov visoki je dužnosnik stranke Domovine Julije Timošenko. Izabran je s 288 glasova zastupnika 450-članog parlamenta. "Ukrajinske vlasti nastavit će raditi na stabiliziranju stanja u zemlji", rekao je Turčinov, prenosi AFP.

U ukrajinskom parlamentu trenutno traje rasprava o zahtjevu oporbe da se Janukoviča odmah smijeni s dužnosti.

---------------------------------------------------------------------

10:30 Ukrajinski oporbeni čelnik Vitalij Kličko rekao je u subotu u parlamentu da je predsjednik Viktor Janukovič napustio Kijev i da zemlja mora hitno održati prijevremene izbore, dok prosvjednici tvrde da su bez otpora zauzeli predsjedničku administrativnu zgradu u središtu grada, prenose agencije.

"Danas je otišao iz glavnog grada", rekao je Kličko na izvanrednoj sjednici ukrajinskog parlamenta na kojoj se raspravlja o zahtjevu oporbe da Janukovič odmah podnese ostavku. "Milijun Ukrajinaca vide samo jednu mogućnost - prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore", rekao je Kličko, dodajući da bi se izbori trebali održati najkasnije do 25. svibnja, javlja Reuters.

LOUISA GOULIAMAKI
People walk by a police water cannon brought by protesters to the Indepencdence square in central Kiev on February 22, 2014. Ukraine's leader and opposition on Friday signed a deal to end the splintered country's worst crisis since independence after three days of carnage left nearly 100 protesters dead. President Viktor Yanukovych's dramatic decision to hold early elections and form a new unity government was met with caution by the tens of thousands gathered on central Kiev's main square for a protest that began exactly three months earlier. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI

Nije poznato gdje se trenutno nalazi Janukovič, premda je ranije bilo najavljeno da će u subotu posjetiti grad Harkiv na sjeveroistoku zemlje, svoje snažno uporište.

Njegova rezidencija u predgrađu Kijeva je trenutno prazna i nitko ju ne čuva, a prema izvješćima lokalnih medija novinari su uspjeli neometano ući u rezidenciju.

FOTO: Janukovičeva rezidencija u subotu ujutro

SERGEI SUPINSKY
Journalists gather outside the Presidential office in Kiev on February 22, 2014. Ukraine's embattled President Viktor Yanukovych has left Kiev, opposition leader Vitali Klitschko said on February 22, amid reports that the president has fled the country altogether following a week of deadly violence. "He has left the capital," Klitschko told parliament, also calling for early presidential elections before May 25. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY Legacy: Subjects: Authors: Uno: Language: Priority: Origin: Created date: Embargo: Instructions: Destination: Input: Properties Reception date Download Script

Ukrajinski prosvjednici tvrde da su bez upotrebe sile zauzeli predsjedničku administrativnu zgradu u središtu Kijeva.

Mediji su također javili da je blizak Janukovičev suradnik, predsjednik parlamenta Volodimir Ribak, podnio ostavku.

Jedan je sigurnosni izvor kazao za Reuters da se Janukovič još nalazi u Ukrajini i da je na sigurnom. "S njim je sve u redu. On je u Ukrajini", rekao je izvor. Upitan nalazi li se Janukovič u glavnom gradu, izvor je kazao: "O tome ne mogu ništa reći".

---------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Sporazum ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i proeuropske oporbe postignut u petak zaustavio je dvodnevne sukobe koji su središte glavnog grada Kijeva pretvorili u ratnu zonu i u kojima je poginulo najmanje 77 osoba, prenose u subotu agencije.

Janukovič, kojega podupire Rusija, pristao je na smanjivanje predsjedničkih ovlasti, raspisivanje prijevremenih izbora i sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva. Istodobno je parlament prihvatio zakonske promjene koje bi mogle omogućiti oslobađanje zatočene Janukovičeve protivnice, bivše premijerke Julije Timošenko.

Najnovije informacije iz Ukrajine govore da je predsjednik Janukovič napustio Kijev i otputovao u drugi po veličini grad u Ukrajini, Harkov, koj predstavlja njegovu političku bazu na istoku.

Iako su se odmah pojavile glasine da je pobjegao iz Kijeva, američki dužnosnik to je demantirao rekavši da je otišao na službeni sastanak. U zrakoplovu s Janukovičem bili su i Volodimir Ribak, šef parlamenta i šef kabineta ureda predsjednika Andrej Klujev.

U petak navečer oporbeni čelnici koji su potpisali sporazum obratili su se s improvizirane govornice tisućama prosvjednika okupljenih na Trgu neovisnosti, središnjem kijevskom trgu koji je u prethodnih 48 sati bio ratni pakao obavijen dimom u kojem je policija otvarala vatru na prosvjednike koji su uzvraćali kamenjem i molotovljevim koktelima.

VIDEO: POZADINA PREGOVORA U UKRAJINI 'Ako ne pristanete na dogovor, svi ćete izginuti'

Premda su vatre bile ugašene, gomila je i dalje bila gnjevna, a neki su provjednici držali vatrene govore u kojima su osuđivali oporbene čelnike jer su se rukovali s Janukovičem, prenosi Reuters.

Sporazum je važan preokret u višemjesečnoj političkoj krizi jer nudi šansu miru i daje plan za budućnost Ukrajine, ali će oči međunarodne zajednice biti uprte u njegovu provedbu za koju svi akteri kažu da će biti teška i izazovna.

Ako se provede, sporazum postignut pod pokroviteljstvom ministara vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Poljske mogao bi predstavljati važnu pobjedu za EU u borbi s Moskvom oko utjecaja nad Ukrajinom, bivšom sovjetskom republikom s 46 milijuna stanovnika.

Američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin složili su se u petak u telefonskom razgovoru da se ukrajinski sporazum treba brzo početi provoditi kako bi se stabiliziralo tu zemlju.

"Obama i Putin su se složili da je dogovor potrebno brzo provesti te potaknuti sve strane da se suzdrže od nasilja i omoguće miran ishod", rekao je novinarima visoki dužnosnik State Departmenta.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove Catherine Ashton kazala je da će "budućnost Ukrajine biti vrlo izazovna i ovisit će o provedbi sporazuma". "Sada trebamo provedbu koja počinje uklanjanjem svih prijetnji nasiljem, a to znači i svih koji prijete nasiljem", dodala je Ashton. Ona je o tome razgovarala s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom koji je pozvao EU da osudi "radikale" odgovorne za nasilje.

Bijela kuća je u petak izrazila zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma i najavila da će "pomno" pratiti provedbu ugovora.

"Pozivamo da se odmah počnu provoditi prve mjere predviđene ugovorom, napose prekid nasilja i donošenje ustavnih odluka u parlamentu", rekao je glasnogovornik Jay Carney i dodao da odgovorni za nasilje i za žrtve od početka krize moraju odgovarati te da je SAD spreman uvesti dodatne sankcije bude li potrebno.

Osim Janukoviča sporazum su u predsjedničkoj palači potpisali čelnici ukrajinske oporbe Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjahnibok, kao i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski. Ruski izaslanik Vladimir Lukin nije potpisao sporazum.

Sporazum su podržali i predstavnici prosvjednika koji su zauzeli kijevski Trg neovisnosti, premda su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da će Janukovič ostati na vlasti do prijevremenih izbora koji se trebaju održati kasnije ove godine.

Tijekom svečanog potpisivanja sporazuma Janukovič se nije nijednom nasmijao, a Kličko, bivši svjetski boksački prvak, zamijenio je pločice s imenima potpisnika kako ne bi morao sjediti pokraj Janukoviča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:53