RANOJUTARNJE DIVLJANJE

FOTO, VIDEO: FRANKFURT U PLAMENU Totalni kaos na ulicama, 88 policajaca ozlijeđeno, 500 privedenih!

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.03.2015. u 08:43

AFP PHOTO / DANIEL ROLAND

NOVO - FRANKFURT - Na prosvjedima protiv kapitalizma u Frankfurtu ozlijeđeno je više desetaka policajaca a policija je privela više od 500 sudionika prosvjeda, javlja CNN.

Najmanje je 88 policajaca ozlijeđeno od kojih je osam dobilo pogotke kamenom u glavu, a sedam je policijskih vozila zapaljeno.

Policija je vodenim topovima gađala prosvjednike kako bi ih rastjerala nakon napada na njihove snage kao i na vatrogasce. Uhitila je pet osoba zbog nasilja a na ispitivanje je privela njih više od 500.

Tisuće prosvjednika protiv kapitalizma sukobile su se s interventnom policijom nedaleko od novog sjedišta Europske središnje banke (ECB) u Frankfurtu u srijedu ujutro nekoliko sati prije svečanog otvaranja te zgrade vrijedne 1,3 milijarde eura.

Prosvjednici su na ulicama zapalili gume i kante za smeće.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi u svom govoru na svečanom otvaranju poručio je prosvjednicima kako su promašili okrivljavanjem ECB-a, prenosi Reuters.

Organizatori prosvjeda, skupina Blockupy - nazvana prema pokretu Occupy Wall Street 2011. - procjenjuje da se okupilo oko 10.000 ljudi.

Tisuće su došle u njemačku financijsku prijestolnicu iz drugih dijelova Europe.

"Naš prosvjed je protiv ECB-a, člana trojke, koji unatoč tome što nije demokratski izabran otežava rad grčke vlade. Mi želimo da se okonča politika oštrih mjera štednje", rekao je jedan od organizatora prosvjeda Ulrich Wilken.

"Mi želimo glasan, ali miran prosvjed", kazao je on za Reuters.

Glasnogovornica frankfurtske policije Claudia Rogalski rekla je da je raspoloženje prosvjednika "agresivno".

"Imali smo bacanje kamenja, paljenje kanti za smeće, a oštećeno je i sedam policijskih automobila, od kojih je većina zapaljena", kazala je.

____________________________________________

FRANKFURT - Najmanje jedan policijski službenik je ozlijeđen u sukobima aktivista pokreta "Blockupy" i policije koji su se jutros dogodili u Frankfurtu.

Do sukoba je došlo povodom otvaranja novog sjedišta Europske središnje banke (ECB) te mjera štednje koje ta financijska institucija nameće zemljama Europske unije. Iako su se vlasti pripremale za moguće prosvjede, na kojima se očekivalo i do deset tisuća ljudi, situacija je ipak izmakla kontroli pa je policija bila prisiljena koristiti suzavac kako bi rastjerala prosvjednike, javlja RT .

- Helikopter zuji iznad glave, i u zraku se osjeća težak miris suzavca. Policija je postavila željezne ograde i bodljikavu žicu oko zgrade ECB-a. Borbe se već sada vode cijelo jutro. Nekoliko je policijskih automobila zapaljeno - opisuje situaciju RT-ov dopisnik Peter Oliver.

U jednom su trenutku aktivisti Blockupyja počeli bacati kamenje na snage sigurnosti ispred zgrade frankfurtske opere pri čemu je ozlijeđen jedan policajac.

Uz to, prosvjednici su blokirali centralni most preko Majne kao i jedan glavnih kružnih tokova u gradu, važnom prometnom središtu u istočnom dijelu Frankfurta.

Diljem cijelog grada navodno su podmetnuti manji požari, a u zapadnom dijelu zapaljeno je više vozila.

Povod prosvjedima je bilo otvaranje nove središnjice Europske središnje banke koju aktivisti smatraju odgovornom za ekonomsku krizu u Europi, uz samu Europsku uniju te Međunarodni monetarni fond, čiju politiku provode uglavnom njemačke vlasti.

Izdvajamo