JAK VJETAR I POPLAVE

FOTO, VIDEO: GOROPADNA OLUJA HARA EUROPOM Bujica u Škotskoj razbila hotel i krhotine odnijela u rijeku, u Sloveniji srušeno stablo ubilo vozača

 
 AFP / screenshot Youtube

Stotine letova otkazane su u ponedjeljak u Njemačkoj zbog snažne zimske oluje na sjeveru Europe gdje je najmanje jedna osoba poginula, pričinjene su štete, a deseci tisuća kućanstava ostali su bez struje zbog vjetrova uraganske snage, prenose agencije.

Oluja Ciara hara zapadom Europe, a snažni vjetrovi i poplave pogodili su i Veliku Britaniju.

Više od 20.000 domova ostalo je bez struje, a u cijeloj zemlji su na snazi upozorenja na poplave, javlja BBC.

A man empties a bucket of water over debris outside a house in Mytholmroyd, northern England, on February 10, 2020 after flooding brought by Storm Ciara. - Storm Ciara grounded hundreds of flights Monday and left swatches of Europe without power after unleashing torrential rain and causing flash flooding that cancelled football matches in Britain. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
AFP

Problemi u prometu u Njemačkoj

Oštećene su i željeznice pa Network Rain poziva sve putnike da provjere rute prije putovanja. Krhotine koje je donio vjetar i brojne poplave poremetile su brojne željezničke linije. Zbog oluje su odgođene i brojne željezničke linije na zapadu Njemačke.

A screen displays informations reading 'Storm damage' at the central railway station in Bochum, western Germany on February 10, 2020. - Germany asessed damage on Monday as a powerful storm disrupted air, rail and sea links, canceled sports events, cut electrical power and damaged property in western Germany on Sunday. With howling winds and driving rain, forecasters said Ciara would pummel southern Germany Monday with school closures in parts of Bavaria and Badem-Wurtemberg. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)
AFP

U Njemačkoj pod imenom Sabine, a drugdje nazvana Chiara, oluja se kreće od zapada prema istoku kontinenta pošto je udarila o britanske otoke, zahvatila Francusku i širila se istočno do Poljske.

Posebno je teško pogođen Muenchen u čijoj je zračnoj luci otkazano 420 letova. Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa prizemljila je sve kontinentale letove do 13 sati, a sve interkontinentalne do 14 sati u ponedjeljak, prenosi agencija dpa.

Letovi su ponovno uspostavljeni u frankfurtskoj zračnoj luci, gdje je u nedjelju bilo otkazano 190 letova. Oko 150 letova ukupno otkazano je u Duesseldorfu i Koelnu.

Njemački željeznički prijevoznik Deutsche Bahn objavio je u nedjelju navečer da planira prekinuti promet zbog oluje.

Velika Britanija: Moglo bi pasti i 20 centimetara snijega

Za Veliku Britaniju su na snazi i žuta upozorenja zbog mogućeg snijega, leda i vjetra. Meteorolozi upozoravaju da bi u nekim dijelovima Velike Britanije moglo pasti i do 20 centimetara snijega.

Obilne kiše i vjetar koji je puhao brzinom od 156 kilometara na sat uzrokovali su jučer i velike poplave.

Upozorenja zbog vjetra i snijega na snazi su i u Sjevernoj Irskoj i u većem dijelu Škotske. Dijelovi sjeverne Engleske danas očekuju snijeg i led.

Iako se u većini domova vratila električna energija, deseci tisuća kućanstava i dalje su bez struje.

A police vehicle is positioned to block entry to a bridge for it to be checked for structural integrity in Appleby, northwest England, on February 10, 2020 after flooding brought by Storm Ciara. - Storm Ciara grounded hundreds of flights Monday and left swatches of Europe without power after unleashing torrential rain and causing flash flooding that cancelled football matches in Britain. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
AFP

Zbog oluje je jučer otkazano i stotine letova, a još se otkazanih letova očekuje i danas zbog oluje Ciara.

Loše se vrijeme očekuje i u nastavku tjedna.

U Škotskoj je u gradu Hawick oluja uništila jedan hotel. Bujica je stražnji zid hotela potpuno razbila i uništila i krhotine odnijela u rijeku Teviot. Izdano je više upozorenja na poplave za taj hotel, ali i za ostale objekte na obali te rijeke.

U Švedskoj jedan poginuli

U Švedskoj je jedan muškarac poginuo, a za drugim se traga pošto im se čamac, dok su ribarili, prevrnuo u nedjelju na jezeru Svenljunga zbog snažnih vjetrova, objavila je policija u ponedjeljak.

Meteorološke službe upozorile su na visoku razinu mora na obalama Danske, Norveške, Švedske i Finske.

Oko 10.000 kućanstava u Velikoj Britaniji i Irskoj ostalo je bez struje, a službe su upozorile na poplave u Škotskoj i Engleskoj.

Operator Enedis objavio je da je oluja na područjima sjeverne Francuske ostavila bez struje 130.000 kućanstava u ponedjeljak ujutro.

Na sjeveru Francuske otkazani su regionalni vlakovi, a nadležne službe objavile su narančastu uzbunu zbog snažnih vjetrova u 32 departmana.

U Poljskoj je bez struje više od 55.000 kućanstava u ponedjeljak ujutro, objavila je novinska agencija PAP.

Zbog snažnih vjetrova vatrogasci su morali intervenirati 1100 puta, uglavnom na uklanjanju srušenih stabala.

I u Belgiji je oluja izazvala štete diljem zemlje: srušena su stabla i granje, blokirane ceste u nekoliko pokrajina, padali su crijepovi.

U glavnome gradu Bruxellesu dio pročelja urušio se na cestu u jugoistočnoj četvrti Huy, a urušio se i dio krovišta nad bazenom, prenijela je novinska agencija Belga.

Vjetrovi su puhali snagom od 115 kilometara na sat u gradu Middelkerku.

U Švicarskoj je bilo zatvoreno u ponedjeljak nekoliko željezničkih linija, žičara i škola zbog vjetrova brzine do 148 kilometara na sat.

Slovenija: jak vjetar, srušeno stablo ubilo vozača

Jak vjetar, koji je tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak zahvatio sjeveroistočni dio Slovenije, stvara probleme u prometu i opskrbi električnom energijom, a jedna je osoba poginula kada se na automobil srušilo stablo.

Kako je objavila policija, na cesti Dravograd-Maribor jutros je oko 5 sati srušeno stablo palo na vozača koji je vozio prema Mariboru i on je umro na mjestu nesreće. Njegov identitet još se utvrđuje, a cesta je zatvorena. Zbog jakog vjetra u brojnim mjestima u tom dijelu zemlje srušena su stabla, problemi su u prometu, ali i opskrbi električnom energijom, pa je više od tisuću potrošača bez struje.

Zbog jakog vjetra jugozapadnog smjera, koji na pojedinim mjestima dostiže brzinu do 100 kilometara na sat, agencija za okoliš za cijelo je područje Slovenije proglasila narančasti alarm, drugi najviši stupanj opasnosti od elementarnih nepogoda, no predviđa se da će vjetar do večeri oslabjeti.

Drama na letu za Amsterdam

Šokanta snimka stigla je iz zrakoplova Air Europa na relaciji Madrid-Amsterdam. Zrakoplovom je pokušao čak pet puta sletjeti u zračnu luku Schiphol prije nego što je odustao i vratio se nazad u Madrid. Putnici su tijekom neuspješnih pokušaja aviona vrištali i plakali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:05