JESMO LI UGROŽENI?

FOTO, VIDEO Mađarska: Otrovni crveni mulj stigao do Dunava!

 AP

BUDIMPEŠTA - Toksični mulj koji je u ponedjeljak iscurio iz tvornice aluminija u Mađarskoj dospio je do Dunava, potvrdio je glasnogovornik mađarske službe za izvanredna stanja.

Toksični mulj pojavio se na ušću rijeke Rabe u južni rukavac Dunava, blizu Gyora, oko 8,30 sati ujutro. Uzorci vode pokazuju da lužnatost (pH) mulja sada iznosi između 8,96 i 9,07, a normalnom razinom smatra se 8,0, izjavio je za AFP dužnosnik mađarske vodoprivrede. To znači da mulj predstavlja neznatnu prijetnju tamošnjem ekosustavu.

AFP navodi kako zahvaljujući poduzetim mjerama za neutralizaciju, mulj više nije vidljiv golom oku. Mrtve ribe plutaju na površini rijeke Rabe, ali ih na Dunavu nema.

Stručni tim Hrvatskih voda u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije jutros je započeo pojačani monitoring Dunava kod Batine.

Uzimaju se prvi "pojačani uzorci vode" iz Dunava, a nastavit će se svaki dan, tjedan dana, te nakon toga ovisno o procjeni i daljnjem razvoju situacije, doznaje se u DUZS-u.

Mađarska vlada je proglasila izvanredno stanje na zapadu zemlje, nakon nesreće koja se dogodila u tvornici za preradu aluminija. Naime, ondje je iz još nepoznata razloga pukao spremnik iz kojega se izlilo 1,1 milijuna prostornih metara natrijeve lužine sa solima teških metala i poplavilo sedam okolnih sela.

Četiri su osobe poginule, a 123 su ozlijeđene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:59