SUSRET U SINGAPURU

FOTO, VIDEO: POGLEDAJTE POVIJESNI TRENUTAK: RUKOVALI SE KIM I TRUMP U četiri oka razgovarali 41 minutu pa potpisali zajednički dokument

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski diktator Kim Jong-un sastali su se u utorak u Singapuru, prvo u četiri oka, a zatim u društvu delegacija. Nakon razgovora, potpisali su dokument. Trump je tek kazao da će sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una pozvati u Bijelu kuću i te da će vrlo brzo početi proces denuklearizacije Korejskog poluotoka. U nastavku donosimo tijek sastanaka, iz minute u minutu
 Reuters

>>> NOVO 09:02 Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un potpisali su "sveobuhvatan" dokument nakon povijesnog sastanka u Singapuru, ali zasad nisu objavili njegov sadržaj.

Trump će o dokumentu govoriti kasnije popodne na tiskovnoj konferenciji, a zasad je samo kazao da će sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una pozvati u Bijelu kuću i te da će vrlo brzo početi proces denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Kako prenosi The Wall Street Journal, četiri su ključne točke dokumenta koji su potpisali američki predsjednik i sjevernokorejski lider. Koliko se može vidjeti iz slike samog dokumenta, točno su prenesene:

1. SAD i Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK) su predane uspostavi novih odnosa SAD-a i DPRK-a u skladu sa željom naroda dviju država za mirom i prosperitetom.

2. SAD i DPRK će udružiti napore kako bi izgradili trajan i stabilni režim mira na Korejskom poluotoku.

3. Potvrđujući deklaraciju iz Panmunjoma od 27. travnja, DPRK se obvezuje djelovati prema potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

4. SAD i DPRK se obvezuju pronaći tragove vojnika nestalih u akciji i ratnih zarobljenika uključujući i trenutnu repatrijaciju onih koji su dosad identificirani

U.S. President Donald Trump shows the document, that he and North Korea's leader Kim Jong Un signed acknowledging the progress of the talks and pledge to keep momentum going, after their summit at the Capella Hotel on Sentosa island in Singapore June 12, 2018.   REUTERS/Jonathan Ernst - RC142D455100
REUTERS

-----------------------------------------------------------

8:43 Završio je povijesni summit. Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un potpisali su "sveobuhvatan" dokument nakon povijesnog sastanka u Singapuru, ali zasad nisu objavili njegov sadržaj.

Trump će o dokumentu govoriti kasnije popodne na tiskovnoj konferenciji, a zasad je samo kazao da će sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una pozvati u Bijelu kuću i te da će vrlo brzo početi proces denuklearizacije Korejskog poluotoka.

----------------------------------------------------------------------

8:15- Trump je svašta izgovorio dok se fotografirao sa s Kimom, između ostalog da je 'razvio poseban odnos' s čelnikom Sjeverne Koreje.

- Strašno smo puno naučili jedan o drugome i općenito o našim državama. Kim je strašno talentirani čovjek koji obožavam svoju zemlju.

Novinari su cijelo vrijeme postavljali pitanja Trumpu, a on je na neka kratko odgovorio, ali neka je ignorirao. Tako je Trump upitan je li s Kimom pričao o smrti američkog studenta Otta Warmbiera, ali je američki predsjednik to pitanje odlučio preskočiti.


Otto Warmbier je američki student kojeg su 2016. uhapsili u Sjevernoj Koreji i koji je nekoliko mjeseci proveo u tamošnjem zatvoru. U Ameriku je vraćen u takvom stanju da je nakon samo par dana izgubio životnu bitku.

U.S. President Donald Trump walks with North Korean leader Kim Jong Un at the Capella Hotel on Sentosa island in Singapore June 12, 2018. Kevin Lim/The Straits Times via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY
REUTERS


Trump je upitan i hoće li Kima pozvati u Bijelu kuću, a odgovor je bio 'naravno'.

Nasmiješenom dvojcu upućeno je i pitanje u denuklearizaciji.

- Proces će početi vrlo brzo - odgovorio je Trump i poručio novinarima da će uskoro održati konferenciju za novinare.

Kim i njegova svita napustili su hotel i očekuje se da će vrlo brzo odletjeti iz Singapura.

The motorcade of North Korean leader Kim Jong Un leaves Sentosa island following his summit with U.S. President Donald Trump, in Singapore June 12, 2018. REUTERS/Athit Perawongmetha
REUTERS

-----------------------------------

7:40 - Donald Trump i Kim Jong-un vratili su se u prostoriju i potpisali zajednički dokument. Trump je rekao da je sastanak s Kimom bio fantastičan i da je postignut velik napredak.

- Od danas će se sve promijeniti, pogotovo na Korejskom polutoku. Razvio sam s Kimom sjajan odnos - rekao je Donald Trump, dok je mladi diktator dodao:

- Odlučili smo ostaviti povijest sa strane i svijet će se uskoro uvjeriti u velike promjene - rekao je Kim.

Što su točno Kim i Trump potpisali, poprilično je nejasno, samo je američki predsjednik rekao da se radi o važnom i opsežnom dokumentu.

- Hvala vam svima, ovo je bilo fantastično - ponavljao je Trump i smješkao se prema Kimu.

- Ponosni smo današnjim danom. Naš odnos sa Sjevernom Korejom i zapravo cijela situacija na poluotoku od danas će biti drugačiji.

-----------------------------------

NOVO 6:42 Nakon kratke diskusije, koja je izgledala srdačno, Trump je ušao u hotel, a Kim je otišao u drugom smjeru. Nije viđeno da su potpisali išta.

-----------------------------------

6:38 - Bio je to sjajan sastanak, postigli smo veliki napredak, mnogo više nego što je itko očekivao, rekao je Trump i pozvao Kima da odu potpisati nešto, ali ne zna se što. Odšetali su do Trumpove limuzine, na trenutak je izgledalo da će obojica ući u nju, otvorila su se vrata, ali onda su se zatvorila i dvojica lidera su odšetala nekoliko koraka dalje, natrag prema hotelu.

-----------------------------------

6:36 Završio je i radni ručak. Trump i Kim su se pojavili na mjestu na kojem su se prvi put rukovali. S Kimom je u društvu bila i njegova sestra.

-----------------------------------

5:52 Završio je sastanak izaslanstava, razgovori bi se trebali nastaviti u ponešto izmijenjenom sastavu na radnom ručku.

Prije odlaska na ručak Trump je fotoreporterima u prolazu kratko dobacio da se nada kako će na fotografijama svi ispasti 'prelijepi, naočiti, zgodni, mršavi i savršeni', očito podbadajući Kima.

-----------------------------------

3:54 Dvojica lidera sada su u konferencijskoj sali u društvu svojih izaslanstava i nastavljaju razgovore.

- Uspjet ćemo, moglo se čuti Trumpa na početku ovog sastanka.

- Riješit ćemo velik problem, veliku dilemu, radit ćemo zajedno na tome, dodao je Trump.

- Bit će izazova, ali surađivat ćemo, kazao je Trump.

-----------------------------------

3:50 Trump i Kim su završili sastanak u četiri oka koji je trajao 41 minutu te su ponovno kratko izašli pred fotoreportere.

- Bilo je vrlo dobro. Vrlo dobro. Imamo sjajan odnos. Hvala vam, rekao je Trump novinarima, ignorirajući njihova pitanja.

Jedan od snimatelja koji je zabilježio šetnju dvojice lidera kaže da je čuo prevoditelja kako Trumpu govori da je Kim izjavio da je 'ovdje puno ljudi koji će sve ovo doživjeti kao SF film'.

FOTOGALERIJA: Povijesni susret Kim Jong-una i Donalda Trumpa u Singapuru

-----------------------------------

3:04 Donald Trump i Kim Jong-un su se pojavili na dogovorenoj lokaciji pred gomilom fotoreportera te su se rukovali i zajedno im pozirali. Nakon toga su se zaputili nekoliko metara dalje, razmijenili nekoliko riječi uz pomoć prevoditelja, a onda se rukovali još jednom i zaputili se prema prostoriji u kojoj će održati sastanak.

Dok su dolazili jedan prema drugome, prisutni su mogli načuti Kima kako na engleski pozdravlja Trumpa: - Drago mi je što se vidimo, gospodine predsjedniče.

U prostoriji u koju su se povukli Trump je kratko rekao da se osjeća sjajno te je izrazio očekivanje da će sastanak biti produktivan i da će 'bez sumnje' on i Kim imati sjajne odnose.

- Čast mi je biti ovdje, rekao je Trump.

- Stare predrasude i prakse predstavljale su prepreke na našem putu, ali sve smo ih zaobišli i evo nas tu danas, rekao je Kim.

- Istina, dodao je Trump i zahvalio mu.

Lideri su se još jednom rukovali, a fotoreporterima je zatim naređeno da napuste prostoriju kako bi sastanak mogao započeti.

-----------------------------------

U Singapuru se u noći s ponedjeljka na utorak po hrvatskom vremenu susreću američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski diktator Kim Jong-un (najavljivač, i to na Trumpu tako omiljenom Fox Newsu, rekao je da se susreću “dva diktatora” - televizija se nakon toga duboko ispričavala). Obojica lidera su oko 2:30 po hrvatskom vremenu napustila hotele u kojima su odsjeli i zaputili se na dogovorenu lokaciju summita, na kojoj bi se, nakon 15-ak minuta protoklarnog druženja, trebali upustiti u jednosatni razgovor u četiri oka, odnosno samo uz prisutnost prevoditelja. Nakon toga bi im se trebala pridružiti izaslanstva, a zatim bi svi trebali otići na radni ručak.

Riječ je o povijesnom susretu čelnika tih dviju država koji je organiziran izuzetno brzo, pa je naišao na prepreke jer ga je Trump htio odgoditi zbog oštrih izjava koje su stigle iz Pjongjanga (treba reći da su one bile reakcija na prepotentne izjave Johna Boltona, Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost). Na kraju je Trump popustio i Singapur je od nedjelje do danas centar svijeta.

Prva minuta

Svi su pomalo zabrinuti jer je s jedne strane umišljeni pregovarač koji smatra da nitko osim njega ne zna ništa: većinu ponuđenih obavještajnih materijala za sastanak je odbio te javno rekao kako će on u prvoj minuti sastanka točno znati može li se s Kimom postići dogovor. S druge je strane još uvijek relativno mlad lider koji već šest godina upravlja zatvorenom Sjevernom Korejom i o kojem se i dalje zna relativno malo: sigurno je samo da je posmicao sve koji su se protivili ovom sastanku kako bi mogao mirno napustiti zemlju na puna tri dana. Samouvjereni i samodopadni bivši trgovac nekretninama i misteriozni treći član dinastije Kim - to svakako nije casting koji bi jamčio uspjeh. Ali, izglede za pozitivan ishod susreta povećao je američki državni tajnik Mike Pompeo koji je u ponedjeljak novinarima rekao da je SAD spreman poduzeti mjere kako bi zajamčio Sjevernoj Koreji da “denuklearizacija nije proces koji će završiti loše po njih”.

A onda je stiglo priopćenje Bijele kuće: “Pregovori se razvijaju bolje nego što smo očekivali pa će i predsjednik ranije kući”.

Konačno, Trump je ovaj susret postavio u središte svoje druge godine mandata s ciljem da pokaže svim svojim kritičarima u SAD-u i globalno da je uspješan pregovarač i da će postići ono što nitko prije njega nije: vratiti mir na Korejski poluotok. Problem je što to znaju i Sjevernokorejci čija tajna služba radi sjajan posao, a sasvim je sigurno da je dobila i potrebne savjete od Kineza: Trumpa samo hvaliti i uspjeh je zajamčen.

Stoga se već u ponedjeljak moglo zaključiti da će sastanak završiti uspješno, ma kakvo bilo stvarno stanje na razgovorima. Trump će se nakon toga ovjenčan slavom vratiti u SAD gdje će na sva zvona razglasiti svoj uspjeh mirotvorca i tako, nadaju se u stranci, pomoći republikancima na izborima za Kongres u studenome. Ne treba zanemariti da mu je tvrd stav prema uvođenju carina i bliskim saveznicima poput EU i Kanade podigao rejting u javnosti: Amerikanci vole odlučne lidere.

Poslije izbora

Problemi zbog carina će nastupiti poslije, ali tada će već izbori proći. Kim je, s druge strane, već pobjednik. On je ostvario ono što nije uspjelo njegovu uspješnom djedu: susreo se s američkim predsjednikom koji ga tretira kao moćnu, nuklearnu silu.

I zbog toga se dogodilo nešto nezabilježeno u povijesti te zemlje: svi su mediji ekstenzivno izvještavali o summitu u Singapuru - napomenimo da je prvi Kimov posjet Kini prije nekoliko mjeseci u toj zemlji ostao tajna sve dok se lider nije vratio kući. Prve stranice novina bile su prepune slika Kimova putovanja, o tome je ekstenzivno izvještavala državna televizija, a na panoima po glavnom gradu vrtjele su se slike susreta sjevernokorejskog čelnika sa singapurskim premijerom Lee Hsien Loongom.

Kineski avion

A evo kako je izvijestila državna agencija KCNA: “Kim Jong-un je napustio zemlju kineskim zrakoplovom za vlastitu uporabu u jutro 10. lipnja kako bi posjetio Republiku Singapur gdje se trebaju održati razgovori između Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK) i SAD-a”. U oči posebno upada da je čak i u toj vijesti moralo biti naglašeno da Kim koristi kineski zrakoplov. Zaključak je također više nego indikativan: “Opsežni i duboki pogledi na pitanje uspostave novih odnosa DPRK i SAD-a, pitanje izgradnje trajnog i održivog mehanizma očuvanja mira na Korejskom poluotoku, pitanje ostvarivanja denuklearizacije Korejskog poluotoka i druga pitanja uzajamnog interesa, kako traži novo razdoblje, razmijenit će se tijekom summita DPRK i SAD-a koji se održava prvi put u povijesti te privlači veliku pozornost i očekivanja cijelog svijeta”.

Južna Koreja se nadala da bi i njihov predsjednik mogao doći do Singapura u srijedu, ali ako Trump ode već danas navečer, tada od toga neće biti ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:50