IZVANREDNO STANJE

FOTO, VIDEO: VATRENA KATASTROFA U AUSTRALIJI Golemi požar guta sve pred sobom, približava se Sydneyju, vatrogasci očajni: 'Ovo se ne može zaustaviti'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.12.2019. u 22:39

Reuters

Prizori iz Australije gdje nadomak Sydneyja hara požar

 

Australija se suočava s teškim požarom koji guta sve pred sobom.

Prema posljednjim informacijama, vatra se proširila do stravičnih razmjera te se približava Sydneyu. Plamen je trenutno na svega šezdesetak kilometara od tog grada, a vatrogasci požar nikako ne uspijevaju staviti pod kontrolu.

Vatrena fronta prostire se trenutno na više od tristo tisuća hektara površine. Neka naselja su evakuirana, piše BBC, podsjećajući da je samo u proteklih nekoliko tjedana od posljedica šumskih požara umrlo šest osoba, a više od 700 domova je uništeno.

 

Osim u okolici Sydneya, požari su harali u Queenslandu, Victoriji, te na jugu i zapadu zemlje kao i u Tasmaniji.

Samo tijekom petka izbilo je devet manjih požara koji su stavljeni pod nadzor. Šef lokalnih vatrogasaca priznao je da su nemoćni.

- Ne možemo ovo zaustaviti. Moramo naprosto čekati da izgori, te vatru pokušati usmjeravati i zadržavati - izjavio je Rob Rogers.

Vlasti su izdale naputak da svi oni koji primijete da se ne mogu izboriti s vatrom smjesta napuste svoja imanja.

Kanada je poslala trupe svojih vatrogasaca u pomoć Australiji, koje su se pridružile timu gasitelja iz Sjedinjenih Američkih Država.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo