MASAKR NA KRIMU

FOTO, VIDEO: 'ŽELIMO ŽIVJETI!' Objavljene snimke prestravljenih studenata koji su u posljednji trenutak pobjegli pomahnitalom ubojici

 
 Profimedia, Twitter, Facebook

Najmanje sedamnaest osoba je ubijeno i više desetaka ranjeno u srijedu u koledžu na Krimu u oružanom pohodu jednog učenika koji je pucao po svojim školskim kolegama prije nego si je oduzeo život, potvrdile su ruske snage sigurnosti, navodeći da motiv za sada nije utvrđen.

Iako su dužnosnici u prvim izjavama izašli s pretpostavkom da se radi o terorističkom napadu, Istražni odbor, vladino tijelo koje istražuje najteže zločine, priopćilo je da se ovaj napad u krimskom lučkom gradu Kerču sada vodi kao masovno ubojstvo, a ne teroristički čin.

Video snimka s lica mjesta prikazuje oklopne transportere i vojne kamione poredane na prilazu koledžu. Napadač je identificiran kao 18-godišnji Vladislav Rosljakov i za sada nisu poznati motivi njegovog krvavog pohoda na učenike škole koji podsjeća na slične masovne pucnjave u američkim školama i fakultetima.

Na ruskim društvenim mrežama i portalima pojavile su se snimke na kojima se vide preplašeni studenti kako bježe iz zgrade koledža. Na snimkama se čuju pucnjevi i eksplozije. - Sranje! Pa ovo je bila eksplozija - kaže netko od studenata na snimci dok drugi raspravljaju trebaju li pomoći kolegama u zgradi ili pobjeći zbog svoje sigurnosti.

Na drugoj snimci zbunjeni i prestravljeni mladići i djevojke raspravljaju o onome što se upravo zbiva. - Pogledao sam prema gore i vidio eksploziju na drugom ili trećem katu - kaže jedan od njih. Potom na trenutak zašute, a jedan od njih kaže: - Ovo su pucnjevi, zar ne? Želimo živjeti!

Neka mlada djevojka potom počinje plakati.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na minutu šutnje u počast žrtvama, većinom tinejdžerske dobi. "Jasno je da se radi o zločinu. Motivi će biti detaljno istraženi", poručio je Putin.

Russian President Vladimir Putin and Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi hold a minute of silence for the victims of a fatal attack on a college in the Crimean port city of Kerch, during a signing ceremony following their meeting in the Black Sea resort of Sochi, Russia October 17, 2018. Pavel Golovkin/Pool via REUTERS
REUTERS

Ravnateljica Kerčskog politehničkog koledža Olga Grebenjikova kazala je za krimske portale da su posvuda tijela djece.

5669461 17.10.2018 In this video grab college director Olga Grebennikova speaks on a phone outside a building after the explosion in Kerch, Crimea, Russia, October 17, 2018. Earlier in the day an unidentified explosive device filled with metal objects was detonated in the canteen of the college. A deadly blast that rocked the college in Crimea's Kerch is classified by investigators as a terrorist attack, the Russian Investigative Committee's spokeswoman said on Wednesday., Image: 391445481, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
Profimedia, Sputnik

Ruski istražni odbor priopćio je da je prvo u kantini koledža eksplodirala neka naprava napunjena metalnim dijelovima i stoga puno ranjenih ima ozljede od šrapnela.

Predsjednik Putin je naredio da se ozlijeđeni prebace u vodeće zdravstvene ustanove u Moskvi i drugim gradovima Rusije u slučaju potrebe. Vojska je poslala na mjesto zločina oko 200 vojnika i desetak vozila i helikoptera kako bi pomogli službama za izvanredne situacije. Ministarstvo za izvanredne situacije poslalo je nekoliko helikoptera i transportni zrakoplov Iljušin 76 s psiholozima i spasiocima.

5669679 17.10.2018 A woman mourns for victims of the college attack at a WWII Kerch monument, outside Moscow's Kremlin, Russia, October 17, 2018. Earlier in the day the college in Crimea's city of Kerch was attacked and hit by an explosion caused by the detonation of an improvised explosive device., Image: 391455685, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
Profimedia, Sputnik

A woman places a candle to commemorate the victims of a fatal attack on a college in the Crimean port city of Kerch, at a memorial by the Kremlin walls in Moscow, Russia October 17, 2018. REUTERS/Sergei Karpukhin
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:25