11:11, 11.11.2011.

FOTO Vlasti zatvorile Keopsovu piramidu zbog masonskih obreda

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.11.2011. u 15:22

AP

Egipatski ured za antikvitete u petak je zatvorio najveću od piramida u Gizi nakon glasina da će određene grupe u 11 sati i 11 minuta na dan 11. 11. 2011. u njima održati duhovne ceremonije.

Čelnik Ureda Mustafa Amin u priopćenju je kazao da će piramida Khufu, poznatija kao Keopsova piramida, biti zatvorena za posjetitelje do subote ujutro zbog "potrebnog održavanja".

Zatvaranje piramide uslijedilo je nakon nepotvrđenih informacija u lokalnim medijima da će nepoznate grupe održati "židovske" i "masonske" obrede na lokalitetu, te iskoristiti misteriozne piramidine moći specifične za današnji datum.

Amin je špekulacije odbacio, nazvavši ih lažnima. Prema njegovim riječima, piramida je zahtjevala održavanje, posebno zbog velikog broja posjetitelja uslijed islamskog blagdana Eid al-Adha prošloga tjedna.

Direktor kompleksa, Ali al-Asfar, u petak je izjavio da je egipatska kompanija zatražila dopuštenje za održavanje događaja "Zagrlite piramidu", u kojem bi 120 ljudi držeći se za ruke opasalo drevnu građevinu. Ali taj zahtjev je odbačen prije tjedan dana. Ipak, zabrinuti Egipćani pokrenuli su niz internetskih kampanja kako bi spriječili održavanje manifesticije.

Ostatak kompleksa, uključujući ostale dvije velike piramide, brojne grobnice i Sfingu, u petak su ostale otvorene za posjetitelje.

Oko drevnih spomenika patroliralo je na desetke policajaca i vojnika. Neki od njih na devama, dok je jedan vojnik naoružan strojnicom stražario kraj tamošnje suvenirnice.

Tagovi

Izdvajamo