NAPOKON OTVOREN

FOTO: ZAVIRITE U MUZEJ POVIJESTI AFROAMERIKANACA U postavi Dr. King, Obama, Hendrix, Ali, S. Williams, ali i okovi, lanci...

 Kevin Lamarque / Hanza Media

Novi Nacionalni muzej afroameričke povijesti i kulture mogao bi pridonijeti ublažavanju trajnog problema rasizma u SAD-u nakon što se otvori za deset dana, rekao je u srijedu dužnosnik muzeja Smithsonian.

Muzej vrijedan 540 milijuna američkih dolara otvorit će predsjednik Barack Obama u jeku dubokih rasnih i kulturoloških podjela na nacionalnoj sceni i bit će idealno mjesto dijaloga o tim pitanjima, kazao je tajnik muzeja David Skorton.

Muzej je smješten na washingtonskome National Mallu, a to je jedini američki muzej posvećen isključivo životu, povijesti i kulturi američkih crnaca, rekli su predstavnici muzeja.

"Otvorenje u trenutku kad nas društvene i političke podjele podsjećaju na to da rasizam nažalost nije stvar prošlosti, ovaj muzej bi mogao, a vjerujem i da hoće, pomoći u tome da poboljšamo javni dijalog", kazao je Skorton na brifingu za novinare u povodu skorašnjeg otvorenja muzeja, 19. u sustavu Smithsonian muzeja.

Premda se još obavljaju sitni zadnji radovi, ravnatelj muzeja Lonnie Bunch rekao je da će biti završen na vrijeme, za otvorenje 24. rujna.

U zbirci će biti ponuđeno za razgledavanje 36.000 izložaka, od robe korištene za kupnju robova u Africi do vagona iz 1920. u kojem su se vozili isključivo crnci i crvenog Cadillaca koji je pripadao pioniru rock'n'rolla Chucku Berryju.

Zgrada koju je dizajnirao arhitekt podrijetlom iz Gane David Adjaye 60 posto je pod zemljom. Pola ukupnih troškova izgradnje i postave izložbe snosi savezna vlada a pola kompleks muzeja Smithsonian.

Veterani afroameričkog podrijetla koji su se borili u građanskome ratu prvi put su predložili osnivanje afroameričkog muzeja 1915. godine. Kongres je odobrio njegovu izgradnju 2003. a ona je trajala gotovo četiri godine.

Tijekom trodnevna otvaranja održat će se više koncerta, a nastupit će Public Enemy, Preservation Hall Jazz Band, Living Colour i Sweet Honey in the Rock.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:12