GRENLAND

FOTOGRAFIJA ZAPREPASTILA ZNANSTVENIKE 'Doista, izgleda kao da ovi psi hodaju po vodi, ali iza tog prizora krije se nešto zlokobno za cijeli planet'

 Steffen Olson / Twitter

Znanstvenici nikako ne uspijevaju javnosti dovoljno objasniti opasnost od ubrzanog otapanja ledenjaka uslijed globalnih klilmatskih promjena.

No, jedna fotografija snimljena prije nekoliko dana na Grenlandu možda najzornije pokazuje u kakvom je svijet problemu. Fotografija Steffena Olsena iz Centra za ocean i led pri Danskom meteorološkom institutu prikazuje tako vučne pse koji su gotovo do koljena u vodi.

Iako izgleda kao da psi hodaju po vodi, oni su zapravo vukli saonice po onome što je nekada bio ledenjak na sjeverozapadu najvećeg otoka na planetu.

Znanstvenici su na taj dio Grenlanda krenuli kako bi pokupili instrumente iz ranijih eksperimenata, no nisu ni očekivali da će, umjesto po ledu, morati proći kroz vodeni 'pokrivač'.

Priljev toplog zraka s juga

I u tome je najveći problem, jer fotografija vrlo jasno govori kako se nekad vrlo čvrsti ledenjak počeo ubrzano topiti.

Olsenov kolega sa spomenutog instituta Rasmus Tonboe izvijestio je i kako se na ledenjaku vidi nekoliko velikih pukotina s vodom na vrhu.

Klimatologinja Ruth Mottram ispričala je Guardianu kako su i ove godine krenuli na ekspediciju pomoću vučnih pasa, što se i dalje smatra najpraktičnijim načinom prijevoza po ledenjacima Grenlanda.

- Led je ovdje vrlo debeo i nema previše fraktura koje bi mogle izazvati urušavanje. No, prošlog tjedna led se počeo topiti jer je ovaj dio otoka pogođen priljevom vrlo toplog zraka s juga, kao uostalom i veći dio Arktika - objasnila je znanstvenica uzroke ovog fenomena.

Tako su na sjeveru Grenlanda proteklog tjedna zabilježene temperature više od 17 stupnjeva, što je čak toplije nego vrijeme na kakvo je Grenland navikao tijekom ljetnih mjeseci. Najviša zabilježena temperatura iznosila je za tamošnje prilike vrlo visokih 17,3 stupnjeva Celzijevih.

Znanstvenici objašnjavaju kako je snimljena fotografija prava rijetkost jer se ledenjaci obično raspadnu tijekom topljenja. Ovog puta to se nije dogodilo jer je led ispod površine izuzetno debeo, pa se umjesto lomljenja uslijed topljenja formiralo novo malo "površinsko more".

- Ovakve bi se stvari trebale događati kasnije tijekom ljeta, ne sada - rekla je znanstvenica. Ističe kako je prerano dovoditi topljenje leda u vezu sa globalnim klimatskim promjenama, no indicije postoje.

Neuobičajeno toplo vrijeme nastavit će se

- Naši prognostički modeli govore da će biti velikih odstupanja tijekom ove sezone, ali što će se točno događati uvelike ovisi o globalnim klimatskim kretanjima - objasnila je dodajući kako su posve sigurni da će neuobičajeno toplo vrijeme na Grenlandu vladati još nekoliko dana.

Američki Nacionalni centar za snijeg i led objavio je, dodaje Guardian, da je led na Arktiku trenutno na jednoj od najnižih razina u povijesti, a temperature oceana od dva do četiri su stupnja iznad prosjeka.

- Topljenje je vrlo ozbiljno i događa se rano - kaže klimatolog Jason Box s Geološkog centra Danske i Grenlanda, dodajući kako klima stvara i probleme lokalnom stanovništvu, koje se dosad naviklo kretati po ledenjacima i ovisi o ledu radi transporta, lova i ribolova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:24