ALARMANTNO STANJE

FOTOGRAFIJE ZATVORENIKA ZGROZILE UDRUGE ZA LJUDSKA PRAVA 'U sjećanje prizivaju neke od najmračnijih trenutaka u ljudskoj povijesti'

 
 AFP PHOTO / EL SALVADOR'S PRESIDENCY PRESS OFFICE

Fotografije gusto zbijenih zatvorenika u El Salvadoru u doba pandemije koronavirusa zgrozile su udruge za ljudska prava koje su ih usporedile s najmračnijim trenucima ljudske povijesti.

"Fotografije u sjećanje prizivaju neke od najmračnijih trenutaka u ljudskoj povijesti", tvitao je Duncan Tucker, glavni urednik organizacije Amnesty Intl. za praćenje medija u toj regiji.

Predsjednik te srednjoameričke države, Nayib Bukele, distribuirao je preko vikenda fotografije koje pokazuju stotine zatvorenika u kaznenom centru - svi odjeveni samo u gaće, golih glava, s maskama za lice - kako sjede u redovima jedan iza drugoga tako da im se dotiču lice i leđa.

Nakon porasta nasilja u El Salvadoru, Bukele je još jednom upozorio na alarmantno stanje u zatvorima.

Članovi različitih bandi više neće boraviti u odvojenim ćelijama, rekao je. U ponedjeljak, Bukele je tvitao fotografije blokiranih ulaza u ćelije s nečim što je nalikovalo na metalne ploče.

Bande su koristile priliku što gotovo svi članovi sigurnosnih snaga nadgledaju poštivanje policijskog sata uvedenog zbog pandemije koronavirusa, napisao je 38-godišnji konzervativni čelnik.

Ubojstva su naređivana iz zatvora, ustvrdio je, a policiji je dao dopuštenje da upotrijebi krajnju silu protiv "terorista".

Prema medijskim izvješćima, petak je s 24 ubojstva petak bio najkrvaviji dan u 11 mjeseci Bukeleove vladavine.

Prethodno, stopa ubojstava u El Salvadoru - koja je bila najviša na svijetu - naglo je pala. Veljača je bila mjesec u kojem je zabilježeno najmanje ubojstava od građanskog rata 1992. godine, prema Bukeleu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:30