'LEDEDNI VAL'

FOTO/VIDEO: 'NAŠ GRAD SE PRETVORIO U SIBIR!' Neviđena hladnoća okovala je američku metropolu ledom, smrznulo se najmanje osam ljudi

 
 Profimedia, UPPA News

U američkom gradu Chicagu ovih je dana toliko hladno da je grad dobio novi nadimak. "Vjetroviti grad" lokalno je stanovništvo preimenovalo u Chiberiju o čitoj aluziji na Sibir, piše The Guardian.

Temperatura u Chicagu pala je na minus 30 Celzijevih stupnjeva (minus 23 Fahrenheita). Toliko je hladno da ako razbijete jaje na pločniku ono će se odmah smrznuti, a napravite li balon od sapunice on će se pretvoriti u ledenu loptu, piše američki mediji.

Polarni vrtlog koji trenutno hladi Sjedinjene Američke Države temperature zraka spustio je na najniže razine u posljednjih 25 godina. Škole i tvrtke ne rade, otkazani su letovi, a u srijedu navečer potvrđeno je da je najmanje osam ljudi poginulo od posljedica hladnoće. U mjestu Park Rapids u saveznoj državi Minnesoti izmjeren je minus 41 stupanj Celzijusa.

Loyola Phoenix, studentske novine čikaškog Sveučilišta Loyola u utorak su kao naslov glavne vijesti na naslovnici imale konstataciju "Cold as ºF" (u slobodnom prijevodu: "Je***o hladno"; riječ je zapravo o varijaciji na temu internetske krilatice "af" ili "AF" koja se koristi kada se nešto želi naglasiti). Istovremeno, novine Chicago Tribune je na naslovnicu stavio riječi stručnjaka koji sve žitelje Chiberije upozorava da ostanu kod kuće.

Neki su, međutim, ignorirali savjete te su se dali u istraživanje utjecaja hladnoće na raznorazne stvari - od kipuće vode preko mjehura od sapunice do tjestenine. Predvidljivo, kipuća se voda u doticaju s hladnim zrakom pretvorila u snijeg, a tjestenina se smrznula s vilicom s kojom ju je američki dopisnik televizijskog kanala Nine News Australia pokušao pojesti.

Novinari dnevnih novina Chicago Tribune izašli su ulice grada kako bi testirali je li moguće hladnoćom ispržiti jaje.

Stvoren je čak i posebni hashtag #DogsofChiberia ("psi Chiberije") pod kojim su vlasnici pasa objavljivali fotografije svojih zabundanih ljubimaca.

Uz to, objavljene su i fotografije kako djelatnici čikaškog željezničkog javnog prijevoza Metra vatrom pokušavaju osigurati da se skretnice ne smrznu i ne popucaju.

Temperature u Chicagu trebale bi porasti u petak, kada se očekuje da će biti od minus sedam do minusa dva stupnja Celzijusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:26