IZBJEGAVANJE ESKALACIJE

Francuska spremna obustaviti naplatu digitalnog poreza radi dogovora sa SAD-om

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.01.2020. u 17:53

US President Donald Trump and France's President Emmanuel Macron shake hands during their meeting at Winfield House, London on December 3, 2019. - NATO leaders gather Tuesday for a summit to mark the alliance's 70th anniversary but with leaders feuding and name-calling over money and strategy, the mood is far from festive. (Photo by ludovic MARIN / POOL / AFP)
AFP

Francuska je voljna obustaviti naplatu poreza velikim internetskim tvrtkama do kraja ove godine, rekao je u utorak u Parizu izvor iz francuske vlade nakon razgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Francuska je prošle godine uvela porez od tri posto na digitalne usluge ali je obećala povrat uplaćenih iznosa ako na razini Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) bude postignut dogovor o globalnom oporezivanju digitalnih tvrtki.

SAD tvrdi da francuski porez nepravedno cilja na američke kompanije, zaprijetivši zauzvrat podizanjem carina na uvoz široke palete francuskih poreza, poput šampanjca i sireva.

U nedjelju su američki i francuski predsjednik u telefonskom razgovoru dogovorili da će nastojati "izbjeći bilo kakvu eskalaciju" oko tog pitanja i spriječiti trgovinski rat, kazao je francuski ministar financija Bruno Le Maire u Bruxellesu uoči sastanka s kolegama iz drugih članica EU-a.

Na rasporedu je tog sastanka rasprava o napretku u utvrđivanju globalnog režima oporezivanja digitalnih tvrtki i o uvođenju minimalnog poreza za multinacionalne kompanije.

Le Maire se pak u srijedu namjerava u Davosu sastati s američkim kolegom Stevenom Mnuchinom kako bi razradili detalje dogovora dvojice predsjednika.

"Pregovori su i dalje jako teški", kazao je francuski ministar, dodajući da je neriješeno ostalo nekoliko detalja.

Cilj je obje strane po njegovim riječima pravedno oporezivanje digitalnih aktivnosti u međunarodnom okviru. Francuska podupire rad OECD-a, dodao je.

Cilj je pronaći rješenje do kraja ove godine, istaknuo je francuski dužnosnik.

Digitalne kompanije trenutno u prosjeku plaćaju dvije trećine niže poreze nego one klasične, prema Europskoj komisiji. Francuski izvori navode da bi porez u državnu blagajnu trebao donijeti oko 400 milijuna eura.

Rad OECD-a zapeo je u prosincu zbog američkog prijedloga da se u globalni sporazum uključi klauzula prema kojoj on ne bi bio obvezujuć za američke kompanije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo