OSKRVNULI ŽIDOVSKO GROBLJE

Francuska televizija prekinula prijenos na Facebooku zbog poplave antisemitskih komentara

 
Francuski predsjednik Emmanuel Macron na oskrvnutom groblju
 REUTERS

PARIZ - Francuska televizijska kuća u srijedu je objavila kako je bila primorana prekinuti prijenos uživo na Facebooku s oskvrnutog židovskog groblja na istoku Francuske zbog poplave antisemitskih komentara.

France 3 je u utorak započeo svoj prijenos iz gradića Quatzenheima u blizini Strasbourga u koji je stigao predsjednik Emmanuel Macron kako bi odao počast nakon što je više od 90 tamošnjih grobova vandalizirano svastikama i antisemitskim porukama.

No video na Facebook stranici televizije koju prati više od 1,3 milijuna korisnika bio je preplavljen antisemitskim komentarima i govorom mržnje.

"Govorimo o izravnim prijetnjama smrću, komentarima koji su otvoreno antisemitski i rasistički, uključujući 'heil Hitler' i 'prljavi židovi', komentarima upućenima predsjedniku Emmanuelu Macronu i predstavnicima židovske zajednice", priopćio je taj kanal kao objašnjenje za svoju odluku.

"Unutar nekoliko minuta broj neprimjerenih i ilegalnih komentara je nadišao naš kapacitet da ih moderiramo", tvrdi France 3 i dodaje kako bi im za to trebalo između 10 i 20 zaposlenih, te da odbija biti kanal širenja mržnje.

Upozorenje

Napad na groblje posljednji je u nizu incidenata u Francuskoj u proteklim tjednima koji su uzbunili židovsku zajednicu i potaknuli pozive za strože zakone protiv počinitelja.

Graves that were desecrated with swastikas are seen at the Jewish cemetery in Quatzenheim, near Strasbourg, France, February 19, 2019. REUTERS/Vincent Kessler      TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS
Oskvrnuto groblje u Quatzenheimu

Macron je tijekom posjeta groblju razgovarao s predstavnicima lokalne zajednice i obećao snažniju borbu protiv takvih pojava.

"Tkogod je ovo učinio nije vrijedan francuske republike i bit će kažnjen", poručio je.

"Poduzet ćemo akciju, primijeniti zakone i kazniti ih".

U utorak navečer se na Trgu Republike u središnjem Parizu okupilo 20 tisuća ljudi, među njima i političari svih stranaka, kako bi osudili antisemitizam. Slični skupovi održali su se diljem države.

Francuska je dom najvećoj židovskoj populaciji u Europi, njih oko 550 tisuća ljudi, a u zadnje vrijeme bilježi sve veći broj antisemitskih napada. Analitičari to pripisuju ne samo krajnjoj desnici, nego i krajnjoj ljevici i islamistima.

Prošle je godine broj antisemitskih incidenata na nacionalnoj razini narastao za 74 posto, pokazuju brojke objavljene prošli tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:30