POTRES

FRANCUSKA U ŠOKU: OMILJENI MINISTAR USRED EMISIJE UŽIVO ZAPANJIO SVE 'Upravo sam donio najtežu odluku u svom životu. Nisam ni ženi svojoj još rekao'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.08.2018. u 17:17

FILE PHOTO: Nicolas Hulot, French Minister for the Ecological and Inclusive Transition looks over towards French President Emmanuel Macron as they visit the Cap Frehel peninsula in northern Brittany, France, June 20, 2018. REUTERS/Stephane Mahe/File Photo
REUTERS

Francuski ministar zaštite okoliša Nicolas Hulot zatekao je francusku javnost, ali i predsjednika Macrona, nakon što je podnio ostavku u - radijskoj emisiji! Bivši televizijski voditelj i zeleni aktivist kao razlog odlaska iz vlade navodi seriju razočarenja u nastojanju da se promjeni politika vezana uz klimatske promjene i ostale opasnosti po prirodu.

Hulot je rekao da se osjećao potpuno usamljeno u vladi.

Nakon šokantne objave u radijskoj emisiji, Hulot je postao najtraženija osoba u Francuskoj. Poslije je priznao da je odluku o ostavci dao na licu mjesta, da čak ni njegova supruga nije imala pojma što se događa.

- Donio sam... najtežu odluku u svom životu - dramatično je najavio svoj istup Hulot na France Inter radiju.

- Odlučio sam napustiti vladu!

Hulot je poslije objasnio da nije htio ništa reći ni predsjedniku Macronu, ni premijeru Edouardu Philippeu, iz jednostavnog razloga što bi ga oni pokušali nagovoriti da ostane.

Da situacija po Macrona bude još gora, Hulot je jedna od najpopularnijih političkih figura u Francuskoj i njegov odlazak je veliki udarac predsjedniku čiji je rejting u posljednje vrijeme ionako nizak. Zatečenom Macronu ništa drugo nije preostalo nego reći da 'poštuje odluku ministra Hulota i da računa na njegovu podršku u nekom drugom obliku'.

U vladi su također istaknuli nezadovoljstvo zbog odlaska omiljenog ministra.

- Uopće nam nije jasno zašto je otišao... Pa u proteklih godinu dana imao je mnogo uspjeha za koje je samo on zaslužan - rekao je glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux za BFM TV.

Vjerojatni okidač za takvu odluku Hulotu je bila odluka vlade da smanji restrikcije lovcima, što je ministar zaštite okoliša popratio riječima:

- Sada mi je jasno koliku moć imaju raznorazni lobisti.

Poslije je također izrazio nezadovoljstvo koliko se toga napravilo po pitanju klimatskih promjena.

- Nije mi jasno zašto je ovo pitanje uvijek na samom dnu liste prioriteta.

Hulot je istaknuo da mu je želja da njegova ostavka bude 'alarm za buđenje'.

- Ovo nije ostavka, ovo je poziv za mobilizaciju - rekao je već sada bivši ministar i neumorni borac za okoliš.

Hulota su inače godinama nagovarali da se uključi u politiku, zvali su ga i Jacques Chirac i Nicolas Sarkozy i François Hollande, ali sve je redom odbio. Na kraju je pristao postati Macronov ministar, što si je predsjednik pripisao kao svoj veliki uspjeh. Međutim, Hulot je Macronu preko noći poostao veliki uteg...

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo