MEHDI NEMMOUCHE

Francuski džihadist kriv za četiri 'teroristička ubojstva' počinjena 2014. u Židovskom muzeju osuđen je na doživotni zatvor

 
Sebastien Courtoy, odvjetnik Mehdija Nemmouchea
 Yves Herman/Pool / REUTERS

Francuski džihadist Mehdi Nemmouche koji je proglašen krivim za četiri "teroristička ubojstva" počinjena 2014. u Židovskom muzeju u Bruxellesu osuđen je u noći s ponedjeljka na utorak na doživotni zatvor.

Nemmouche (33) je prošli četvrtak proglašen krivim za ubojstvo četiri osobe u Židovskom muzeju u Bruxellesu koje je počinio 24. svibnja 2014. nakon što se vratio iz Sirije.

Ubio je izraelski par, Francuskinju koja je volontirala u muzeju i belgijskog člana osoblja koji je preminuo nekoliko dana kasnije.

Napad za koji je osuđen Nemmouche smatra se prvim napadom nekog islamističkog militanta s europskim državljanstvom koji se vratio iz Sirije.

REFILE - QUALITY REPEAT A court artist drawing shows Mehdi Nemmouche during the trial of Nemmouche and Nacer Bendrer, who are suspected of killing four people in a shooting at Brussels' Jewish Museum in 2014, at Brussels' Palace of Justice, Belgium March 7, 2019. REUTERS/Yves Capelle
Yves Capelle / REUTERS
Crtež Mehdija Nemmouchea (sredina)

Prizivni sud u Bruxellesu nakon osam sati rasprava zaključio je da kod Nemmouchea apsolutno ne postoji žaljenje u odnosu na žrtve, da zločin nosi antisemitska obilježja, da je počinitelj opasan i da se radi o "egocentričnom i narcisoidnom" čovjeku.

"Ponašanje optuženog obilježava potpuni nedostatak žaljenja prema žrtvama tog čina... njegov stav pokazuje da u uopće ne shvaća težinu svojih djela", kazao je sud.

Drugi Francuz Nacer Bendrer koji je također proglašen krivim zbog pomaganja Nemmoucheu dobio je 15-ogodišnju zatvorsku kaznu.

Taj je napad prvi ukazao na prijetnju koju predstavljaju radikalizirani muslimani koji se vraćaju svojim domovima u Europu nakon borbe u sirijskom građanskom ratu.

Vjeruje se da je Nemmouche otputovao u Siriju 2013. kako bi prošao obuku u džihadističkom kampu te se borio na strani Islamske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:29