NEUOBIČAJEN SAVEZ

Francuski i britanski desničari žele novac EU

Nacionalističke stranke zaobilaze nesuglasice da bi mogle formirati frakciju u Parlamentu
 AFP

BRUXELLES - I mi želimo svoj dio europskog novca i zato smo spremni na savez, tako bi se mogle sažeti poruke koje stižu iz britanske radikalno desne stranke BNP i francuskog pandana, Nacionalne fronte. Naime, i jedna i druga stranka uspjele su ući u Europski parlament na lipanjskim izborima, ali da bi ispunile uvjete za dobivanje novca, frakcija mora imati predstavnike iz sedam europskih zemalja.

Povratak novca

Britanski i francuski desničari - koje u njihovim zemljama često zovu fašistima - uspjeli su na okupljanje privoljeti još samo mađarske radikalne desničare iz Jobbika. Nick Griffin, predsjednik BNP-a, svoju spremnost na koaliciju s Britancima često mrskim Francuzima objašnjava željom da se “britanskim poreznim obveznicima vrati dio novca”.

Bruno Gollnisch, zamjenik predsjednika Nacionalne fronte, potvrdio je da teku pregovori s jednom desnom portugalskom strankom, te s predstavnicima nekih drugih država da bi se konačno u Parlamentu mogla formirati radikalno desna skupina.

Europski parlament je ova pravila i uveo da bi onemogućio radikalne stranke da se financiraju iz zajedničkog proračuna.

Principi slobode

No, ako i organiziraju parlamentarnu skupinu, nije sigurno da će doći do novca: pravilo zahtijeva da grupacija “prihvaća principe slobode i demokracije, te da respektira ljudska prava i temeljne slobode te vladavinu prava”. BNP, Nacionalna fronta i Jobbik naprosto ne ispunjavaju te kriterije. (AFP)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:05