NIJEČE ODGOVORNOST

Francuski kardinal Barbarin, koji je zataškao zlostavljanje dječaka, sastao se s papom Franjom pošto je najavio ostavku

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.03.2019. u 17:07

Pope Francis receives Cardinal Philippe Barbarin, Archbishop of Lyon, at the Vatican, March 18, 2019. Vatican Media/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
Vatican Media/Handout / REUTERS

Papa Franjo i kardinal Philippe Barbarin

Philippe Barbarin, francuski rimokatolički kardinal osuđen ovaj mjesec jer nije prijavio optužbe za spolno zlostavljanje protiv jednog svećenika, sastao se u ponedjeljak s papom Franjom pošto je najavio da planira podnijeti ostavku na dužnost nadbiskupa Lyona.

Vatikanski dnevni popis audijencija kod Pape potvrđuje da se sastanak dogodio, ali pojedinosti nisu poznate. Nije poznato je li Papa prihvatio njegovu ostavku.

Barbarin (68), najviše rangirani svećenik upleten u takav skandal u Crkvi u Francuskoj, osuđen je 7. ožujka na šest mjeseci uvjetno. On je najavio žalbu na presudu. No nakon saslušanja, rekao je da planira podnijeti ostavku.

Sud u Lyonu presudio je da je u razdoblju od srpnja 2014. do lipnja 2015. zataškao optužbe desetaka dječaka da ih je svećenik Bernard Preynat spolno zlostavljao 1980-ih i 1990-ih. Njemu će se suditi kasnije ove godine.

Barbarin niječe da je slučaj, koji se dogodio prije njegova dolaska u lyonsku biskupiju 2002., zataškao. Preynat je priznao da je spolno zlostavljao dječake.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo