NIJEČE ODGOVORNOST

Francuski kardinal Barbarin, koji je zataškao zlostavljanje dječaka, sastao se s papom Franjom pošto je najavio ostavku

Papa Franjo i kardinal Philippe Barbarin
 Vatican Media/Handout / REUTERS

Philippe Barbarin, francuski rimokatolički kardinal osuđen ovaj mjesec jer nije prijavio optužbe za spolno zlostavljanje protiv jednog svećenika, sastao se u ponedjeljak s papom Franjom pošto je najavio da planira podnijeti ostavku na dužnost nadbiskupa Lyona.

Vatikanski dnevni popis audijencija kod Pape potvrđuje da se sastanak dogodio, ali pojedinosti nisu poznate. Nije poznato je li Papa prihvatio njegovu ostavku.

Barbarin (68), najviše rangirani svećenik upleten u takav skandal u Crkvi u Francuskoj, osuđen je 7. ožujka na šest mjeseci uvjetno. On je najavio žalbu na presudu. No nakon saslušanja, rekao je da planira podnijeti ostavku.

Sud u Lyonu presudio je da je u razdoblju od srpnja 2014. do lipnja 2015. zataškao optužbe desetaka dječaka da ih je svećenik Bernard Preynat spolno zlostavljao 1980-ih i 1990-ih. Njemu će se suditi kasnije ove godine.

Barbarin niječe da je slučaj, koji se dogodio prije njegova dolaska u lyonsku biskupiju 2002., zataškao. Preynat je priznao da je spolno zlostavljao dječake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:04