JEAN-YVES LE DRIAN

FRANCUSKI MINISTAR POZIVA NA JAČANJE NATO-a: 'Prošlo je vrijeme kada je Europa mogla drugima povjeriti brigu za svoju sigurnost'

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian
 Tatyana Zenkovich / Reuters

Prošlo je vrijeme kada je Europa mogla drugima povjeriti brigu za svoju sigurnost, izjavio je u petak u Pragu francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian i pozvao Europljane da budu "proaktivniji u obnovljenom i uravnoteženom" NATO-u.

U govoru na otvorenju međunarodnog simpozija organiziranog povodom 30. obljetnice pada željezne zavjese, Le Drian se zalagao za stvarni europski suverenitet, uključujući i u digitalnom području, u nazočnosti češkog kolege Tomasa Petriceka.

- Želim da s europskim zemljama koje su suglasne možemo 2020. pokrenuti razmišljanje o europskom digitalnom suverenitetu - rekao je.

- Imamo viziju željenog digitalnog svijeta: slobodan, otvoren i siguran - istaknuo je.

Ministar je objasnio da su potrebna četiri polja za izgradnju digitalnog suvereniteta Europe: jačanje sigurnosti kibernetičkog prostora, uspješna inovacija, učvršćenje uloge normativne moći i zaštita zajedničkih otvorenih digitalnih infrastruktura.

U pogledu NATO-a "uvjet sine qua non za snažniji Sjevernoatlantski savez je da Europljani budu proaktivniji i da preuzmu više odgovornosti unutar obnovljenog i rebalansiranog saveza", jamčio je.

Prag trenutačno predsjeda Višegradskom skupinom, koja okuplja Mađarsku, Poljsku, Češku i Slovačku i koju ponekad smatraju nesklonom daljnjoj europskoj integraciji.

Le Drian će se sastati s bivšim češkim disidentima, kako bi odao počast njihovom angažmanu u korist demokracije i sloboda prije 1989.

Češki ministar vanjskih poslova se zahvalio francuskom kolegi na francuskoj podršci disidentima, koju simbolizira doručak koji je prosincu 1988. u Pragu organizirao predsjednik Francois Mitterrand s nekoliko istaknutih osoba, među kojima i Vaclav Havel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:06