UBOJSTVO ZLOSTAVLJAČA

FRANCUSKI PREDSJEDNIK POMILOVAO ŽENU OSUĐENU ZA UBOJSTVO MUŽA Nasilnik ju je godinama zlostavljao, kćeri su se izborile za njezinu slobodu

 Lionel Bonaventure/Pool / REUTERS

Prvi francuski predsjednik koji neće pokušati osvojiti drugi mandat u Elizejskoj palači, Francois Hollande, izvanredno je u srijedu iskoristio svoju ovlast te pomilovao ženu osuđenu prije četiri godine za ubojstvo nasilnog supruga.

Jacqueline Sauvage osuđena je na deset godina zatvora jer je vatrenim oružjem ubila svog supruga koji ju je desetljećima zlostavljao, piše Reuters.

Predsjednički oprost zatražile su njezine tri kćeri koje su preko interneta prikupile više od 380.000 potpisa.

‘Dugačka je bitka konačno završena. Međutim, naša će se borba nastaviti za sve druge žene’, rekla je Janine Bonaggiunta, odvjetnica Jacqueline Sauvage. Potvrdila je da je Sauvage puštena iz zatvora, a na slobodi su je dočekale dvije kćeri.

Hollande je već u siječnju odobrio smanjenje kazne zlostavljanoj ženi. ‘Predsjednik države je ocijenio da gđi Sauvage više nije mjesto u zatvoru, već uz obitelj’, stajalo je u priopćenju njegova ureda.

Predsjednik Hollande je 2013. iskoristio predsjedničku ovlast te odobrio puštanje na slobodu uz uvjetnu kaznu Philippea El Shennawyja, najduže zatvorenog Francuza koji je u zatvoru proveo 38 godina.

Francuski predsjednik ima pravo smanjiti sudske kazne, ali bez poništenja osnovne osude. U prošlosti se to često koristilo za masovno opraštanje sitnih prometnih prekršaja, no od 2008. godine se primjenjuje i na individualne slučajeve.

Možda najpoznatiji predsjednički oprost u Francuskoj je onaj Alfredu Dreyfusu, francuskom časniku židovskog porijekla 1899. čija je osuda za izdaju izazvala veliku kontroverzu u javnosti. Dreyfus je kasnije na prizivnom sudu oslobođen svih optužbi nakon što je između ostalog ustanovljeno da je dokument, koji ga je teretio, krivotvoren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:57