TERORIZAM

FRANCUSKI PREMIJER 'Bit će velikih napada u Europi, počela je era hiperterorizma' RUSKI PREMIJER 'Počeo je Hladni rat, a kriv je NATO'

 screenshot YouTube/ParisMatch

Francuski premijer Manuel Valls rekao je u subotu da Europu sasvim sigurno očekuju veliki teroristički napadi.

'Ušli smo, i svi to osjećamo, u novu eru koju karakterizira trajna prisutnost hiperterorizma', izjavio je Valls na sigurnosnoj konferenciji koja se održava u Münchenu.

'Moramo u potpunosti biti svjesni prijetnje i reagirati snažno i lucidno. Bit će napada. Velikih napada. To je sigurno. Ovaj hiperterorizam neće nestati', kazao je.

Valls je govorio u društvu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, koji je okupljenima rekao da su zategnuti odnosi između Rusije i Zapada svijet gurnuli u novi Hladni rat.

'Sve što je ostalo je neprijateljska politika NATO-a prema Rusiji. Možemo to reći i jasnije - upali smo u novo razdoblje hladnog rata', rekao je Medvedev.

'Gotovo da nema dana da nas ne optuže da smo zaprijetili ili NATO-u ili Europi, Americi, drugim državama...', požalio se ruski premijer.

Medvedev je kritizirao proširenje NATO pakta i utjecaj Europske unije na istočnu Europu. 'Europski su političari pomislili da bi stvaranje takozvanog pojasa prijatelja na europskom rubu mogao biti jamac sigurnosti, a što su dobili? Ne pojas prijatelja, nego pojas isključenja', rekao je.

Ipak, založio se za novo građenje povjerenja. 'Naše su pozicije različite, ali ne kao prije 40 godina kada je u Europi stajao zid', kazao je Medvedev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:48