PREKORAČILI GRANICU

FRANCUZI RAZBJESNILI TALIJANE Burne reakcije zbog carinske kontrole: 'Izbacite francuske, a ne ruske diplomate'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.03.2018. u 21:37

Trenitalia Frecciarossa high-speed train arrives at the Central railway station in Milan, Italy, April 14, 2016. REUTERS/Stefano Rellandini - D1AESYHTQEAA
REUTERS

Francuska je u subotu morala objasniti da je nazočnost francuskih carinika unutar lokalne stanice jedne alpske pogranične općine u Italiji potpuno legalna u odgovorima na niz pretjeranih reakcija talijanskih političara.

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova je u subotu predvečer pozvalo francuskog veleposlanika u Rimu Christiana Masseta i tražilo objašnjenja.

Ranije je NGO Rainbow4Africa, koja od prosinca koristi isti ured na tom kolodvoru za prihvat migranata koji su u tranzitu prema Francuskoj, žalila se zbog "upada" francuskih carinika u petak navečer koji su tamo željeli provesti testiranje jednog Nigerijaca na droge.

U priopćenju francuskog veleposlanstva u Rimu, francuska vlada je pružila objašnjenja. U petak navečer je jedna ekipa francuske carine kontrolirala brzi vlak Pariz-Milano. Agenti su posumnjali da jedan putnik, nigerijski državljanin koji živi u Italiji, u tijelu prenosi drogu. Agenti su primijenili urinarni test u prostorijama kolodvora Bardonnechia. Te prostorije francuska carina u slučaju potrebe može koristiti prema dogovoru carinskih kontrolnih ureda dviju zemalja iz 1990.

Isti ured je nekoliko mjeseci stavljen na raspolaganje jednoj udruzi za pomoć migrantima, precizira se u priopćenju koje dodaje da je rezultat testiranja osumnjičenoga bio negativan.

"Umjesto izbacivanja ruskih diplomata, treba udaljiti francuske diplomate", reagirao je predsjednik Lige Matteo Salvini koji je pobijedio na posljednjim parlamentarnim izborima zahvaljujući koaliciji sa Silvijem Berlusconijem.

Luigi Di Maio, šef Pokreta pet zvijezda (M5S) je samo napisao na Twitteru da je "Italija dobro postupila kada je pozvala francuskog veleposlanika da razjasni događaje".

Preko skijališta Bardonecchia (Pijemonte) redovno prolaze migranti, iako su vlakovi prema Francuskoj strogo kontrolirani.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo