PROBLEMI U HONG KONGU

GAĐALI PROSVJEDNIKE, POGODILI DŽAMIJU! Čelnica grada ogrnula se šalom pa ispričala islamskoj zajednici zbog incidenta s vodenim topom

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 21.10.2019. u 08:52

Police uses a water cannon during an anti-government protest in Hong Kong, China, October 20, 2019. REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Kim Kyung-Hoon / REUTERS

Policija koristi vodeni top u Hong Kongu

Hongkonška čelnica Carrie Lam ispričala se u ponedjeljak nakon što je policija pogodila veliku džamiju vodenim topom boreći se protiv prosvjednika drugi dan političkih nereda u azijskome financijskom središtu.

Lam je posjetila džamiju prije puta u Japan, gdje će nazočiti svečanosti ustoličenja cara Naruhita u Tokiju, dok se Hong Kong čisti nakon nereda nastalog u nasilnim prosvjedima noć prije, zadnjih u pet mjeseci političkih previranja.

U nedjeljnim prosvjedima policija je upotrijebila vodene topove da rastjera prosvjednike raspršujući mlazove plave vode u okupljeno mnoštvo.

Plava voda se koristi radi moguće kasnije identifikacije prosvjednika koji su došli na udar vodenih topova.

U jednom trenutku vodeni mlaz natopio je prednji ulaz i stube džamije Kowloon, hongkonškoga najvažnijeg islamskog okupljališta vjernika.

Na cesti ispred džamije ostale su plave mrlje, na mjestu gdje se vjernici dolaze na molitve u ponedjeljak.

Lam je posjetila džamiju u ponedjeljak prekrivena šalom i ispričala se islamskoj zajednici.

Glavni imam Muhammad Arshad rekao je da je isprika "prihvaćena" te da se islamska zajednica nada da će nastaviti živjeti u Hong Kongu u miru.

Policija je objavila u priopćenju da je džamija bila slučajno pogođena vodenim mlazom te da poštuju "religijsku slobodu te da će nastojati zaštititi sva mjesta molitve".

Nakon dva tjedna relativnog zatišja, velik skup na kojem su se okupili deseci tisuća ljudi pokazao je da prodemokratska kampanja nije izgubila potporu i da će se nasilni prosvjedi nastaviti.

Policija je skup proglasila ilegalnim zbog zabrinutosti za javnu sigurnost. Prosvjednicima prijeti uhićenje.

Hong Kong već mjesecima potresaju često masovni i nasilni prosvjedi zbog zabrinutosti da Peking steže obruč oko grada, prerastavši u najgoru političku krizu od 1997. kada je grad vraćen Kini.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo