SURADNJA S RUSIMA

GAZDA REPUBLIKE SRPSKE SE NAORUŽAVA Policajcima kupuje kalašnjikove, ali i specijalne masažere te koktele s kisikom

 Paun Paunović/CROPIX

Policija Republike Srpske planirati pojačati suradnju s ruskim sigurnosnim službama i od te zemlje kupiti različito naoružanje i opremu uključujući posebne masažere za "opuštanje policajaca", prenose u petak banjolučke "Nezavisne novine".

Predsjednik RS Milorad Dodik ranije je najavio kako mu je cilj osigurati da svih osam tisuća policajaca, koliko ih ima u tom bosanskohercegovačkom entitetu, bude naoružano "dugim cijevima".

“U ovoj godini svaki policajac će imati dugu cijev. Ove godine ćemo zaposliti novih 430 do 500 pripadnika policije", izjavio je Dodik ranije ovog mjeseca.

Policija RS prema trenutačnim pravilima može posjedovati najviše 800 komada oružja s dugom cijevi, no Dodik tvrdi kako je ta pravila silom nametnula međunarodna zajednica kako bi spriječila da RS ima učinkovitu policijsku strukturu.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač potvrdio je kako se sada intenzivno radi na provedbi protokola o suradnji s ruskim Državnim ministarstvom sigurnosti potpisanim prošle godine.

Protokol se odnosi prije svega na razmjenu informacija u borbi protiv terorizma, trgovine ljudima i drogom, ali i na opremanje te obuku pod nadzorom ruskih instruktora.

Lukač je najavio kako će stoga uskoro u Rusiju na obuku biti poslani pripadnici posebnih postrojbi MUP-a RS.

"Veoma je važna mogućnost obuke posebnih postrojbi policije RS zajedno s ruskim postrojbama, koje su veoma poznate i respektabilne u cijelom svijetu", kazao je ministar.

IZ MUP-a RS su potvrdili kako su se kod ruskih partnera posebice zanimali za nabavu vodenih topova i posebnih vozila namijenjenih razbijanju prosvjeda, što također planiraju kupiti.

No na njihovoj "shopping listi" našli su se i neobični izumi kojima ruska država pokušava pojačati učinkovitost svojih policajaca.

Lukaču i njegovim suradnicima iz policije RS tijekom posjeta Moskvi tako je pokazana i "posebno opremljena soba za psihološku regulaciju s foteljama za masažu policajaca".

Ruski domaćini uz to su im ponudili da probaju "posebni koktel s kisikom" opisan kao važan sastojak te regulacije.

"I to je", kazao je Lukač," zanimljiva stvar za policiju RS". Tako bi se i ovi izumi mogli uskoro naći u Banjoj Luci, jer su u MUP-u RS su ocijenili kako su sadržaji što ih nudi "ruska soba" važni za što bolje obavljanje policijskog posla.

Lučak je ipak istaknuo kako ga je najviše zanimala kupnja ruskih kalašnjikova s obzirom na njihovu pouzdanost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:34