KIM U ŠOPINGU

GDJE JE KIM JONG-UN USPIO NABAVITI TAKO MOĆNE RAKETE Novi izvještaj obavještajaca iznenadio sve: 'Kina nije u igri...'

 
 Reuters, google earth

Nakon što je krajem srpnja Sjeverna Koreja posljednji put testirala balističku raketu, Kim Jong-un je slavodobitno uskliknuo: 'Cijela Amerika je unutar dosega naših projektila!'. Svijet je ostao zapanjen i svi su se počeli pitati kako su Korejci odjednom ostvarili takav napredak. Kako je moguće da nakon nekoliko neuspješnih i sramotnih pokušaja odjednom stvore raketu koja može tući po Seattleu, Los Angelesu, možda čak i dalje u unutrašnjost Amerike?

Odgovor na sva ta pitanja možda stiže iz analize američke obavještajne službe, piše New York Times. Američki stručnjaci su pomno promatrali sve snimke ispaljivanja rakete i došli do pomalo iznenađujućeg zaključka - moćni raketni motori gotovo sigurno stižu iz Ukrajine, točnije iz tvornice koja je tijekom cijele svoje povijesti usko povezana s ruskim raketnim programom.

Ova analiza mogla bi jako iznenaditi i američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je otvoreno tvrdio da Kina jedina pruža Pjongjangu ekonomsku i tehnološku podršku. Jedino je državni tajnik Rex Tillerson tiho tvrdio da u cijeloj priči određenu ulogu ima i Rusija...

- Nakon niza propalih pokušaja i američke sabotaže, korejski raketni program se strahovito promijenio. Očito je da su u posljednje dvije godine Korejci promijenili i stručnjake, ali i dobavljače - stoji u analizi eksperta za projektile Michaela Ellemana.

U analizi koja je proizašla iz brojnih fotografija iz Koreje također stoji da su takvi raketni motori nekada bili ponos vojske SSSR-a i da su toliko moćni da samo jedan projektil može prebaciti 10 termonuklearnih bojevih glava s jednog kontinenta na drugi.

Takvi moćni motori mogu se povezati samo s nekoliko tvornica na području bivšeg SSSR-a, ali fokus Amerikanaca je zasad samo na jednoj. Zove se Juzmaš i nalazi se kraj ukrajinskog grada Dnjepropetrovska. Ta je tvornica za vrijeme Hladnoga rata proizvodila najsmrtonosnije projektile u sovjetskom arsenalu, a zanimljivo je da je čak i nakon raspada SSSR-a ostala glavni proizvođač ruskih projektila.

Međutim, nakon revolucije na kijevskom Majdanu u kojoj je svrgnut proruski šef države Viktor Janukovič, te nakon izbijanja rata u Ukrajini državna tvornica projektila upala je u velike probleme. Rusi su momentalno otkazali sve narudžbe, a tvornica je gotovo bankrotirala. Moral među radnicima je bio tako nizak da su prestali dolaziti na posao.

Sad se postavlja ključno pitanje - jesu li Ukrajinci bili toliko očajni da su prodali rakete Kim Jong-unu?

- Velika je vjerojatnost da su ti projektili ilegalno došli iz Ukrajine. Ne znam koliko su im Ukrajinci pomogli u nabavi, ali samo ću reći da sam jako zabrinut - rekao je Elleman za NY Times.

Ipak, postoji verzija priče koja bi mogla potpuno abolirati Ukrajince. Prije šest godina istražitelji UN-a su otkrili da su Korejci pokušavali provaliti u jedan tajni ukrajinski kompleks i pokrasti im sve tajne dokumente vezane uz raketni program. Dva čovjeka iz Sjeverne Koreje su uhićena, a u izvještaju UN-ovaca piše da su se fokusirali na krađu dokumenata vezanih za raketne sustave, motore i sustave za ubrizgavanje goriva.

Stručnjaci vjeruju da je šest godina poslije Sjeverna Koreja ponovno krenula u akciju. Međutim, sada bi zbog ratne situacije i popriličnog kaosa u državi, posao za tajne agente Kim Jong-una mogao biti puno lakši.

Detaljna analiza Ellemana zapravo samo potvrđuje riječi visokih dužnosnika američke obavještajne službe - ne postoje nikakvi izgledi da Pjongjang u tako kratkom roku proizvede tako visoko sofisticirane rakete. Trebali su pomoć izvana.

Bijela kuća nije htjela komentirati ovo veliko otkriće, iz Juzmaša su poručili da nisu propali i da svoje rakete ne prodaju nikome izvan granica Ukrajine, a glavni savjetnik za nacionalnu sigurnost ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka oštro je odbacio navode da je Ukrajina bilo kako povezana s prljavim poslovima s Pjongjangom.

- Ukrajina je žestoko protiv totalitarnog režima u Pjongjangu, a ova priča vjerojatno je isprovocirana iz ruskih tajnih službi - rekao je Oleksandr Turčinov.

Elleman nije htio odbaciti mogućnost da je najveća ruska tvrtka za distribuciju raketa, Energomaš, imala nekakvu ulogu u transferu motora RD-250 u Sjevernu Koreju. Naime, Energomaš je prije izbijanja rata u Ukrajini usko surađivao s Juzmašom i ne bi bilo čudno da su moćni motori ostali u nekim ruskim skladištima...

Ali sada se postavlja novo pitanje - kako je moguće da su obavještajne službe mnogih zemalja koje pomno prate Sjevernu Koreju propustile zabilježiti da Pjongjang šverca tako vrijedne i moćne sustave u svoju zemlju? Odgovor na to pitanje nije uspio dati ni bivši direktor CIA-e Leon Panetta, koji je tu dužnost obavljao u vrijeme Baracka Obame.

- Valjda nitko nije očekivao da će tako brzo napredovati... Svi smo ostali u šoku - rekao je Panetta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:55