RASPRAVE TRAJU

GLASANJE U GRČKOM PARLAMENTU O IMENU MAKEDONIJE ODGOĐENO ZA PETAK Mnogi Grci smatraju da ime Makedonija znači i polaganje prava na sjevernu pokrajinu

 Profimedia, Alamy

Grčki parlament odgodio je glasanje o promjeni imena Makedonije za petak popodne kako bi se mogli saslušati svi zastupnici koji žele govoriti o toj vrućoj temi koja je polarizirala grčku politiku i javnost.

Predsjednik parlamenta Nikos Voutsis rekao je na nacionalnoj televiziji u četvrtak popodne da je govorila tek polovica od 205 govornika koliko ih se prijavilo. Grčki parlament ima 300 mjesta.

"Nikad se nije dogodilo da je ovoliki broj zastupnika želio govoriti", rekao je Voutsis novinarima.

Rasprava je počela u srijedu a glasanje o ratifikaciji novog imena Makedonije očekivalo se u četvrtak navečer.

Skoplje i Atena potpisali su Prespanski sporazum kojim "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija" mijenja ime u "Republika Sjeverna Makedonija" i time bi se trebao deblokirati njezin put prema članstvu u savezu NATO i Europskoj uniji, ali za to je potrebno da sporazum ratificira i parlament Grčke, nakon što je to učinio makedonski parlament.

Premijer Aleksis Cipras očekuje da će ratifikacija proći tankom većinom, unatoč protivljenju oporbe i javnosti.

Ankete su pokazale da se većina Grka protivi da se riječ Makedonija koristi u bilo kakvom sporazumu o imenu. Deseci tisuća ljudi sudjelovali su u prosvjedu protiv dogovora u nedjelju u Ateni.

Mnogi Grci smatraju da ime Makedonija znači i polaganje prava na sjevernu pokrajinu Grčke te da im Skoplje želi ukrasti helenski identitet.

Zbog tog spora Ciprasovu vladajuću koaliciju prošli tjedan napustila je desna stranka Neovisni Grci, a njezin čelnik Panos Kammenos odstupio je s dužnosti ministra obrane.

Time je ugrožena vladajuća većina u parlamentu. Ciprasova Syriza ima 145 zastupnika, no premijer u usvajanju dogovora računa na disidente iz manjih stranaka.

Skoplje je svoj pravni dio već odradilo, dodavši geografsku odrednicu svome imenu kako bi se razlikovala od grčke pokrajine. Ako grčki parlament ratificira sporazum, Atena će priznati susjednu državu pod novim imenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:05