ON ODBACUJE OPTUŽBE

GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK IZRAELA Premijer Netanyahu ne mora odstupiti nakon što je protiv njega podignuta optužnica zbog korupcije

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.11.2019. u 23:38

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a nomination ceremony at the President's residency in Jerusalem September 25, 2019. REUTERS/Ronen Zvulun
Ronen Zvulun / REUTERS

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne mora odstupiti nakon što je protiv njega podignuta optužnica zbog korupcije, rekao je u ponedjeljak glavni državni odvjetnik Izraela.

Optužnica podignuta protiv Netanyahua u četvrtak zbog podmićivanja, pronevjere i zlouporabe moći, što je prva kaznena optužnica protiv nekog izraelskog premijera, potaknula je oporbu da istakne zahtjev za njegovom ostavkom, a unutar Netanyauhove stranke Likud pojavili su se pretendenti  za čelnike.

Izraelski zakon ne zahtijeva od Netanyahua da podnese ostavku, a on odbacuje optužbe.

Glavni državni odvjetnik Avichai Mandelblit u ponedjeljak je razgovarao sa svojim suradnicima o tome treba li Netanyahua proglasiti privremeno neprikladnim za premijersku poziciju.

U tom bi slučaju Netanyahu morao podnijeti ostavku ili privremeno uzeti dopust, reklo je ministarstvo pravosuđa.

Pozivajući se, između ostalog, na činjenicu da je Netanyahu na čelu prijelazne vlade, Mandelblit je zaključio da "pitanje privremene neprikladnosti za funkciju treba ostati u javno-političkoj sferi jer u ovom trenutku nema mjesta za odluku državnog odvjetnika", navodi se u priopćenju ministarstva.

Izraelski analitičari su izraz "javno-politička sfera" protumačili kao referencu na stranku ili parlamentarne izbore, kao i moguću peticiju Vrhovnom sudu kako bi Netanyahu bio prisiljen odstupiti.

Nakon što Netanyahu i čelnik stranke Plavo-bijeli Benny Gantz nisu uspjeli formirati vladi, zastupnici u Knessetu imaju tri tjedna da izaberu novog kandidata i formiraju vladu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo