U SARAJEVU

GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK JELENIĆ 'Regionalna suradnja oko ratnih zločina treba slijediti europske standarde'

Dražen Jelenić
 Goran Mehkek / CROPIX

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić izjavio je u srijedu u Sarajevu kako regionalna suradnja u procesuiranju ratnih zločina treba slijediti europske standarde i da trenutno nije realno očekivati poseban sporazum o međusobnom izručenju osumnjičenih ratnih zločinaca.

Trenutno nije realna uspostava mehanizma ili potpisivanje sporazuma država regije o uzajamnom izručenju osoba osumnjičenih za ratne zločine, kazao je Jelenić izrazivši istodobno spremnost na suradnju temeljem postojećih zakonskih okvira.

Jelenić je sudjelovao u Sarajevu na sastanku predstavnika tužiteljstava država regije, na kojemu je bio i glavni tužiitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz, a u izjavi za HINA-u hrvatski glavni državni odvjetnik je istaknuo kako je prije svega nužno da Srbija i BiH prilagode svoje postupanje pravnim standardima koji vrijede u Europskoj uniji pa tako i u Hrvatskoj.

“Držim da bi prvo Srbija i BiH trebale ući u EU i prilagoditi svoje pravne sustave visokim europskim standardima a to bi, između ostalog, značilo i primjenu europskog uhidbenog naloga koji regulira i omogućava isporučivanje vlastitih državljana za bilo koje kazneno djelo drugim državama”, ocijenio je Jelenić.

On smatra kako je regionalna suradnja na predmetima ratnih zločina "korektna", no definitivno može biti i bolja. Ocijenio je kako treba prevladati zapreke koje postoje u različitim pravnim sustavima jer oni nisu više tako kompatibilni kao u razdoblju prije razdvajanja iz bivše države.

“Članstvo Hrvatske u EU i visoki pravni standardi koji su pred nas postavljeni, ali i odluke Europskog suda za ljudska prava, uvjetno rečeno, kompliciraju situaciju. Mi nastojimo kolegama iz BiH i Srbije objasniti našu pravnu situaciju i očekujemo od njih da svoje postupanje u predmetima, tamo gdje postoji potreba za regionalnom suradnjom, prilagode visokim standardima”, poručio je Jelenić.

Potvrdio je kako Hrvatska želi pojačanu suradnju, naročito sa Srbijom, u pribavljanju dokaza u predmetima ratnih zločina koji su potrebni državnom odvjetništvu radi njihovog procesuiranja.

"Svjesni smo da je veliki broj dokaza i počinitelja u Srbiji, a problem je s tom zemljom što se oni ne progone po tzv. zapovijednoj odgovornosti", kazao je Jelenić.

Brammerz za bolju pravosudnu suradnju oko ratnih zločina

Glavni tužitelj MICT-a Brammertz kazao je na sarajevskom skupu kako je veća suradnja među pravosudnim tijelima u regiji nužna da bi se brojni procesi u slučajevima ratnih zločina doveli do kraja. Upozorio je i kako se u zadnje tri godine malo uradilo kada je riječ o regionalnoj suradnji u preuzimanju predmeta od drugih država.

“Svi moraju biti svjesni da će prebacivanje predmeta polučiti uspješno kazneno gonjenje počinitelja", kazao je Brammertz dodajući kako je projekt uvođenja institucije tužitelja za vezu od strateškog značaja u pružanju pomoći zemljama jugoistočne Europe koju one očekuju od MICT-a. Obećao je i nastavak svake potrebne pomoći iz Den Haaga u razmjeni informacija i obuci osoblja.

Glavna BiH tužiteljica Gordana Tadić kazala je kako nema nikakve dvojbe da je potrebna jača regionalna suradnja u istraživanju i procesuiranju ratnih zločina dodajući kako je ona posebno bitna za BiH.

“Na području naše zemlje se dogodilo najviše ratnih zločina. Nije sporno da mi imamo korektnu suradnju s kolegama iz regije u razmjeni informacija, no nismo u stanju procesuirati mnoštvo osumnjičenih za ratne zločine pred našim sudovima, a otežavajuća okolnost je što nije moguće suđenje u odsutnosti”, kazala je Tadić i pozvala na uspostavu regionalnog mehanizma kojim bi se stvorio pravni okvir za učinkovitije istraživanje i procesuiranje ratnih zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:26