ZA KONGRES I JAVNOST

Glavni državni odvjetnik SAD-a u četvrtak će objaviti revidirano Muellerovo izvješće

William Barr
 REUTERS

Glavni američki državni odvjetnik William Barr planira u četvrtak objaviti revidiranu verziju izvješća posebnog istražitelja Roberta Muellera o ruskoj upletenosti u predsjedničke izbore 2016., izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica ministarstva pravosuđa Kerri Kupec.

Ona nije otkrila točno vrijeme objave izvješća, ali je rekla da će isto biti dostupno i Kongresu i javnosti.

Mueller je 22. ožujka Barru predao kopiju svog povjerljiva izvješća. Dva dana kasnije, Barr je objavio pismo na četiri stranice u kojemu je sažeo, kako je rekao, Muellerove glavne zaključke. U tom pismu upućenom Kongresu, Barr je rekao kako istraga Muellera nije utvrdila da su članovi izborne kampanje Donalda Trumpa bili u dosluhu s Rusijom.

Barr je također napisao kako je Mueller iznio dokaze "s obje strane" o tome je li Trump ometao pravdu, ali nije iznio nikakav zaključak. Barr je rekao da je pregledao Muellerove dokaze i iznio svoju odluku po kojoj Trump nije ometao pravdu.

Barra demokrati pritišću da objavi cjelovito izvješće bez ispravaka. Istraga Muellera bacila je sjenu na predsjedništvo republikanca Trumpa.

Barr, kojega je imenovao Trump, obećao je biti što transparentniji. No rekao je kako mora redigirati neke osjetljive informacije iz javno dostupne verzije, uključujući informacije velike porote i informacija o prikupljanju podataka obavještajnih službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:35