MICHEL BARNIER

GLAVNI EUROPSKI PREGOVARAČ O IZLASKU IZ EU 'Ako odgodimo Brexit, mora se osigurati da se ponovno ne nađemo u današnjoj situaciji'

Michel Barnier
 REUTERS

Dulja odgoda izlaska Velike Britanije mora biti povezana s nečim novim i mora se osigurati da se na kraju moguće odgode ponovno ne dovedemo u sadašnju situaciju, izjavio je u utorak glavni europski pregovarač Michel Barnier.

"Dulja odgoda treba biti povezana s nečim novim, novim događajem, novim političkim procesom", rekao je u utorak Barnier nakon sastanka Vijeća za opće poslove koje razmatralo situaciju oko brexita.

"Povećava li odgoda izglede za ratifikaciju sporazuma o razdruživanju? Koja je svrha i rezultat? Kako možemo osigurati da se na kraju moguće odgode, ponovno ne nađemo u situaciji u kojoj smo danas", dodao je Barnier, kazavši da su to pitanja koja traže odgovor.

Izlazak Velike Britanije dominirat će dvodnevnim sastankom na vrhu EU-a, koji počinje u četvrtak u Bruxellesu.

Plan britanske premijerke Therese May da do početka summita i treći put stavi na glasanje sporazum koji je ispregovorala s EU-om i koji je dosad dva puta odbačen u parlamentu, doveden je u pitanje u ponedjeljak kada je predsjednik Donjeg doma John Bercow rekao da nije moguće staviti sporazum ponovno na glasanje ako nije došlo do bitne promjene u njegovu sadržaju.

May je nakon trećeg glasanja planirala doći na summit EU-a sa zahtjevom da se odgodi izlazak iz EU-a.

U slučaju da taj sporazum dobije zeleno svjetlo u trećem glasovanju, a sada nije izvjesno da će do njega i doći, ona bi zatražila tehničko produljenje do 30. lipnja kako bi se dobilo vrijeme za usvajanje potrebnog zakonodavstva za provedbu sporazuma.

Ako pak sporazum opet bude odbijen tražila bi odgodu na dulje razdoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:25