IVO TOMAŠEVIĆ

GLAVNI TAJNIK BISKUPSKE KONFERENCIJE BiH O IZBORU KOMŠIĆA 'Jasno je da je to nepravedno, treba tražiti način da se takve stvari ubuduće ne događaju'

Željko Komšić
 Bernard Čović / CROPIX

Glavni tajnik biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević ocijenio je u ponedjeljak kako je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH nepravedan jer predstavlja izraz većinske volje bošnjačkog, a ne hrvatskog naroda te je pozvao na izmjene izbornog zakona koje bi osigurale jednakopravnost hrvatskog naroda.

"Sasvim je jasno da je to nepravedno i da treba tražiti način da se takve stvari ubuduće nipošto ne događaju. Prije svih taj način trebaju pronaći vodeći bošnjački predstavnici vlasti, bez obzira u kojim su strankama", rekao je mons. Tomašević u intervjuu za mostarski portal Dnevnik upitan smatra li pravednim izbor Komšića za hrvatskog člana državnog vrha glasovima bošnjačkih birača na zadnjim izborima u BiH.

Rekao je kako identično stajalište njegovom iznose i drugi predstavnici Hrvata i brojni mediji.

Tomašević je ocijenio kako se Hrvati ne mogu pluralizirati upravo zbog odredaba Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Smatram da je to nemoguće zato što je Bosna i Hercegovina Daytonskim sporazumom stavljena u pat poziciju, a spomenuti sporazum koči bilo kakav ozbiljniji napredak i razvoj političkog pluralizma", rekao je.

On je ocijenio lošim pokušaje dijela bošnjačkih stranaka za stvaranje države za jedan narod, ali i tzv. građanskih političkih opcija koje također niječu činjenicu da u zemlji žive tri jednakopravna naroda.

Tomaševićevo je mišljenje kako je Daytonski sporazum izvor svih problema za Hrvate "jer je velikim dijelom ozakonio nepravdu postignutu osvajanjem i progona drugih i drugačijih pa mir nije utemeljen na pravdi i pravičnosti".

Glavni tajnik Biskupske konferencije BiH je komentirao i različite interpretacije istupa Vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića koji je govoreći o posljednjim zakonitim izborima rekao kako je i nacistički vođa Adolf Hitler izabran na zakonit način. Opetovao je kako kardinal nije uspoređivao Komšića i Hitlera, ali je upozorio na legaliziranje nepravde.

"Umjesto rasprave o zakonima koji omogućuju legaliziranje nepravde, a među njima je i izborni zakon, prešlo se na suprotstavljanje osoba što je poslužilo stvaranju daljnjih napetosti umjesto da je vodilo razgovoru i traženju načina da se problemi prevladaju i pronađe dobar put", dodao je Tomašević.

On je izrazio i protivljenje stvaranju trećeg hrvatskog entiteta samo unutar Federacije BiH te je ponovio inicijativu za kantonizaciju cijele Bosne i Hercegovine, što uključuje i područje Republike Srpske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:24