AMERIKANCI OKRIVILI IRANCE

'GLOBALNA CIJENA NAFTE MOGLA BI NAGLO SKOČITI' Saudijska naftna proizvodnja prepolovljena nakon udara dronova na najveću rafineriju na svijetu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.09.2019. u 11:57

Smoke is seen following a fire at an Aramco factory in Abqaiq, Saudi Arabia, September 14, 2019 in this picture obtained from social media. VIDEOS OBTAINED BY REUTERS/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
VIDEOS OBTAINED BY REUTERS

Abkaik

 

Naftna proizvodnja Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, prepolovila se u ponedjeljak, nakon subotnjih, hutskih napada na dva naftna postrojenja, što znači moguće globalno povećanje cijena nafte.

Saudijska proizvodnja nafte smanjila se za 5,7 milijuna barela dnevno, što je 5 posto svjetske proizvodnje nafte, nakon hutskih napada na postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu, rekla je državna naftna tvrtka Aramco.

Saudijska Arabija svakoga dana izvozi preko 7 milijuna barela nafte.

Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 milijuna barela nafte, a u kolovozu je proizvodila, prosječno 9,85 milijuna barela, prema podacima američke agencije za energetske informacije.

"Abqaiq je vjerojatno najvažnije postrojenje za svjetsku opskrbu naftom", rekao je Jason Bordoff, ravnatelj Centra za globalnu energetsku politiku, Sveučilišta Columbia, koji je bio član Obaminog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Rizik regionalne eskalacije, koji povećava svjetske cijene nafte, sada se značajno povećao", dodao je.

Abqaiq se nalazi 60 kilometara jugozapadno od Aramcova sjedišta u Dhaharanu.

Postrojenje prerađuje sirovu naftu iz najvećeg svjetskog naftnog polja, Ghawara, dugačkog 280 kilometara i širokog 30 kilometara, te ga prevozi do terminala Ras Tanura, najvećeg naftnog terminala na svijetu, i Juaymaha.

Nafta se također transportira zapadno, putem saudijskih crvenomorskih terminala.

Jemenski Huti preuzeli su odgovornost za napad, kako tvrde, s 10 dronova, ali američki državni tajnik Mike Pompeo tvrdi da je za napad odgovoran Iran.

Pompeo je akciju nazvao "napadom bez presedana na svjetsku opskrbu naftom".

Iran odbacuje američke optužbe da stoji iza napada na saudijska naftna postrojenja

Iran je u nedjelju odbacio tvrdnju američkog državnog tajnika Mikea Pompea, da je Iran odgovoran za napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

Pompeove insinuacije su apsurdne i neobjašnjive, i zbog toga nemaju učinak, kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi za novinsku agenciju ISNA.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran, preuzeli su u subotu odgovornost za napad s deset dronova, na najveće naftno postrojenje Aramcoa, u istočnoj pokrajini Buqyaq.

Mike Pompeo tvrdi da je za napad odgovoran Iran te je akciju nazvao "napadom bez presedana na svjetsku opskrbu naftom".

"Teheran stoji iza gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju dok se (iranski predsjednik Hasan) Rouhani i (ministar vanjskih poslova Džavad) Zarif lažno pretvaraju da traže diplomatsko rješenje", napisao je Pompeo u objavi na Twitteru.

Musavi je u nedjelju tvrdio da je napad, odgovor jemenskih pobunjenika na ratne zločine saudijske koalicije u Jemenu.

"Zato što je američka politika nametanja maksimalnog pritiska Iranu propala, Amerikanci su se sada okrenuli maksimalnim lažima", dodao je.

Čak i u vremenima ekstremnog neprijateljstva, izjave političara trebale bi imati "minimum vjerodostojnosti", rekao je Musavi, zaključivši kako optužbe pokazuju da SAD i Iran žele postići "vrlo različite ciljeve".

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo