DESETLJEĆIMA IH ISKORIŠTAVAO

Gnusni detalji o tajnim torturama i poniženjima unutar zloglasnog kulta: 'Guru' je svoje sljedbenice žigosao, prisiljavao na seks i uzimao im novac

 
 Screenshot YouTube

Žigosanje, verbalno ponižavanje, seks i prisilni rad samo je dio zlostavljanja kojemu su bile podvrgnute članice bizarnog američkog kulta okupljenog oko grupe nazvane Nxivm, čiji su vođe Keith Raniere i Allison Mack nedavno uhićeni i očekuje ih suđenje. Gnjusnih detalja svaki je dan sve više, kao i bivših članica spremnih na svjedočenje, a šira javnost s tim je zloglasnim kultom postala upoznata u listopadu 2017. kada je New York Times objavio veliku reportažu o tajnoj skupini okupljenoj oko samoprozvanoga gurua Keitha Ranierea.

Sve je počelo, priča svjedokinja Sarah Edmondson, jedna od rijetkih koje su odlučile istupiti u javnost imenom i prezimenom, kada se u ožujku 2016. godine pet žena okupilo u blizini grada Albanyja u američkoj saveznoj državi New York kako bi pristupile tajnom sestrinstvu, navodno osnovanom kako bi osnažilo žene. Da bi dobile pravo pristupa, morale su svojoj regruterki - ili gospodarici, kako su je zvale - dati svoje obnažene fotografije ili neki drugi kompromitirajući materijal te su pritom upozorene da bi taj materijal mogao biti upotrijebljen protiv njih i javno objavljen ako se otkrije postojanje te grupe. Sve žene, pretežno u 30-im i 40-im godinama, pripadale su organizaciji Nxivm iz Albanyja, koja svoje ogranke ima diljem Amerike, Kanade i Meksika.

Sarah Edmondson ispričala je kako joj je bilo rečeno da će dobiti malu tetovažu kao dio inicijacije. No, nije mogla niti zamisliti kako će ta inicijacija uistinu izgledati. Ženama je bilo naređeno da se skinu i legnu na stol za masažu. Dok su ih tri druge žene držale za noge i ramena, morale su izgovoriti rečenicu “Gospodarice, molim vas, žigošite me, to bi mi bila čast” te bi im potom liječnica pomoću uređaja za kauterizaciju urezivala simbol veličine oko pet centimetara ispod lijevog kuka. Cijela procedura trajala je 20 do 30 minuta, a prostor su, opisuje Edmondson, satima ispunjavali prigušeni vriskovi i miris spaljenog tkiva.

Teta za žigosanje

S obzirom na to da su informacije o tajnom sestrinstvu isplivale na svjetlo dana, broj članova koji su odlučili napustiti Nxivm svaki je dan sve veći, iako se mnogi boje da će se njihov kontroverzan materijal upotrijebiti kako bi ih se ucjenjivalo. Procjenjuje se da je od kraja 1990-ih oko 16 tisuća ljudi prošlo kroz tečajeve koje nudi organizacija Nxivm, osmišljene za, kako stoji u njihovu programu, postizanje veće samospoznaje uklanjanjem psihičkih i emocionalnih barijera. Na čelu Nxivma bio je 57-godišnji Keith Raniere, koji već dulje vrijeme slovi kao kontroverzan, a uhićen je u Meksiku krajem travnja ove godine.

Protiv Ranierea se pobunio i Mark Vicente, redatelj i jedan od bivših čelnika Nxivma, a nekoliko bivših članova zatražilo je od državnih vlasti da istraže postupke te skupine. Sarah Edmondson prošlog je srpnja podnijela pritužbu Zavodu za zdravstvo države New York protiv Danielle Roberts, licencirane osteopatkinje i Raniereove sljedbenice koja je bila zadužena za provođenje žigosanja. No, njezina je pritužba odbijena jer Zavod smatra da Danielle Roberts u tom trenutku nije bila liječnica Sarah Edmondson te da nisu imale odnos liječnik-pacijent. To stoji u službenom odgovoru Zavoda, dokumentu koji je New York Times također objavio na svojim stranicama i u kojem se žrtvi sugerira da slučaj prijavi policiji na području gdje se incident dogodio. No, istražiteljica državne policije izjavila je, pak, da ne može podnijeti kaznenu prijavu protiv Nxivma jer su žene bile suglasne s njihovim postupcima. Raniere i drugi visoki dužnosnici Nxivma nisu željeli davati nikakve izjave, ali novinari su otkrili da ne samo da je Raniere znao da su žene bile žigosane, nego i da su u simbol bili ugrađeni njegovi inicijali.

Kako se uopće moglo dogoditi da situirane žene u zrelim godinama pristupe jednoj takvoj bizarnoj sekti, najčešće je pitanje koje se postavlja u komentarima novinskih članaka. Sarah Edmondson, glumica iz Vancouvera, to objašnjava ovako: ona je u Vancouveru pomogla osnovati ogranak Nxivma, a potom je upoznala Lauren Salzman, jednu od čelnica organizacije, koja je u Kanadu došla držala radionice. Dvije žene u ranim 40-ima postale su vrlo bliske, pri čemu je Edmondson doživljavala Lauren Salzman kao svoju mentoricu.

Tijekom jednog posjeta Salzman joj je rekla da mora s njom podijeliti nešto “stvarno nevjerojatno”, ali je riječ o tajni te ju je zauzvrat tražila neki kompromitirajući materijal kako bi bila sigurna da o tome neće govoriti okolo, ispričala je istražiteljima Edmondson. Tvrdi da joj se to činilo poput testa povjerenja i nakon što je napisala pismo u kojem je detaljno opisala nešto o svojoj prošlosti, Salzman joj je povjerila sve o tajnom sestrinstvu.

Ispričala joj je kako je osnovano za više dobro i kako bi moglo prerasti u mrežu koja bi mogla utjecati i na događaje poput izbora. Da bi postali učinkoviti, članovi su morali nadvladati slabosti koje je Raniere smatrao uobičajenima za žene: emotivnu prirodu, neuspjeh u ispunjavanju obećanja i prihvaćanje uloge žrtve. Kako je posvjedočilo nekoliko žena, podanost i poslušnost bili su alati koji su se koristili za postizanje tih ciljeva, a sestrinstvo je obuhvaćalo nekoliko razina i svaku je vodila gospodarica koja je imala šest ropkinja.

U ožujku je Sarah Edmondson doputovala na ceremoniju inicijacije koja se održavala u kući Lauren Salzman u Clifton Parku, gradu 30-ak kilometara udaljenom od Albanyja gdje žive Keith Raniere i još neki sljedbenici. Nakon što su se svukle uz svjetlost svijeća, ženama je dopušteno da uklone povez za oči i tada je Edmondson prvi put vidjela ostale ropkinje. Žene su potom prebačene u obližnju kuću gdje je obavljeno žigosanje. Sestrinstvo je sve više raslo, ropkinje su svaki mjesec dodavale novi kompromitirajući materijal na Dropbox račun, a kako su ispričale neke svjedokinje, raspored za regrutiranje novih ropkinja bio je dostupan u Google dokumentu.

Bez menstruacije i bez kose

Otprilike u to vrijeme glumica Catherine Oxenberg, koja se proslavila ulogom Amande u “Dinastiji”, saznala je da je i njezina kći India inicirana u sestrinstvo. “Osjetila sam grč u želucu”, izjavila je Oxenberg i dodala kako je postajala sve zabrinutija za svoju 26-godišnju kćer koja je izgledala iscrpljeno od dijeta. Priznala je majci da već godinu dana nije imala menstruaciju i da joj opada kosa. Oxenberg ju je pokušala odvojiti od grupe, ali kada ju je suočila s tim, kći se branila govoreći kako je riječ o iskustvu izgradnje karaktera.

Kada se počelo šuškati o postojanju tajne skupine, redatelj Mark Vicente već je više od desetljeća bio vjerni sljedbenik Ranierea. Također je snimio dokumentarac o Raniereovu radu u Meksiku i u filmu za njega kaže da je “aktivist, znanstvenik, filozof i, prije svega, humanitarac”.

Te iste riječi koristio je Keith Raniere kako bi opisao sebe na svojoj web stranici - naveo je i da je govorio punim rečenicama u dobi od jedne godine, da je s 12 svladao srednjoškolsku matematiku i koncertnu razinu sviranja klavira, a sa 16 upisao Politehnički institut Rensselaer. Prema navodima mnogih žena, Reniere je tijekom dana spavao, a noću odlazio igrati odbojku ili na duge šetnje sa svojim sljedbenicama. Nekoliko žena opisalo ga je kao toplu i zabavnu osobu, zainteresiranu za razgovor o temama koje ga zanimaju.

No, Mark Vicente počeo se mijenjati ove godine kada je njegova supruga bila izopćena iz društva nakon što je čula glasine o tajnom sestrinstvu zbog kojih je napustila Nxivm. U svibnju se i Sarah Edmondson počela sve više distancirati od društva, baš kao i njezin suprug Anthony Ames, koji je također bio član Nxivma, ali se užasnuo kada je saznao za žigosanje te je izjavio da je riječ o kriminalu.

Nekoliko dana poslije mnogi od sljedbenika saznali su za postojanje tajnog društva putem bloga koji je vodio Frank Parlato, biznismen s područja Buffala. Parlato je vodio dugogodišnju pravnu bitku sa sestrama Sarom i Clare Bronfman, članicama Nxivma i kćerima Edgara Bronfmana, pokojnog predsjednika kanadske tvrtke Seagram koja se bavi proizvodnjom alkoholnih pića. Dotad se panika već proširila unutar Nxivma: ropkinjama je naređeno brisanje šifriranih poruka i Google dokumenata, izjavile su istražiteljima dvije žene.

U međuvremenu su se pojavili i novi detalji istrage te je objavljeno kako je glavna Raniereova regruterka bila Allison Mack, glumica najpoznatija po ulozi u seriji “Smallville” o avanturama mladoga Clarka Kenta prije nego što je postao Superman. Mack je uhićena na osnovi niza optužbi, među kojima su i one za seksualno trgovanje, a puštena je da se brani sa slobode uz jamčevinu od pet milijuna dolara koju je platila njezina majka. Za nekoliko dana uhićen je i Keith Raniere.

On je, naime, pobjegao u Meksiko još u listopadu, netom nakon što je New York Times objavio svoj šokantni izvještaj o Nxivmu zajedno sa svjedočenjima bivših članova. U priopćenju nakon Raniereova uhićenja Catherine Oxenberg napisala je: “Mjesecima radim na otkrivanju Keitha Ranierea i Nxivma, a današnje uhićenje potvrđuje moje dokaze. Želim da moja kći zna da je volim i da je želim natrag u životu”.

Keith Raniere i Allison Mack terete se za izrabljivanje, seksualno trgovanje i tjeranje na prisilni rad. Jedna od svjedokinja, navedena samo kao Jane Doe 1, rekla je istražiteljima da je i Allison Mack bila intimna s Keithom Raniereom te da je ona bila prva osoba koju je obrlatio i vrbovao na svoju stranu.

Actor Allison Mack, known for her role in the TV series 'Smallville', exits with her lawyers following a hearing on charges of sex trafficking in relation to the Albany-based organization Nxivm at United States Federal Courthouse in Brooklyn, New York, U.S., May 4, 2018. REUTERS/Brendan McDermid
REUTERS/Brendan McDermid
Glavna Raniereova regruterka bila je Allison Mack, glumica iz serije “Smallville” o mladom Clarku Kentu

Lažno kravlje vime

Prema izjavama anonimne svjedokinje, Mack je često naređivala ropkinjama da joj poziraju gole te bi ih snimala i fotografije slala Raniereu. On bi potom davao svoje primjedbe i ako fotografije nisu bile dovoljno dobre, snimanje bi se moralo ponoviti. Također je izjavila da ju je Raniere više puta prisilio na spolni odnos, a tvrdi i da je spavao s drugim ropkinjama. Svjedokinji je davao i novac kako bi mogla često dolaziti iz Brooklyna gdje je živjela, a kada je napustila organizaciju, zahtijevao je od nje da mu taj novac vrati.

Njegove ropkinje morale su ispunjavati posebne uvjete: budući da je volio izrazito mršave žene, morale su se podvrgavati restriktivnim dijetama, nisu smjele uklanjati stidne dlake i zahtijevao je od njih da ostanu u celibatu i ne masturbiraju. Kako navodi Associated Press, ropkinje su morale dokumentirati svaki obrok koji bi pojele, a kao kaznu za nepridržavanje naredbi bile su prisiljene pohađati predavanja na kojima su morale nositi lažne kravlje vime na grudima dok su ih ljudi nazivali pogrdnim imenima ili im se, pak, prijetilo da će biti stavljene u kaveze. Regruterke poput Allison Mack za svoj su posao dobivale povlašteni status unutar organizacije i financijske beneficije. Budu li osuđeni, Raniereu i Mack prijeti kazna od minimalno 15 godina zatvora.

U međuvremenu je glavnu ulogu u organizaciji preuzela Clare Bronfman. Ta bogata nasljednica navodno je bila najveća pokroviteljica Nxivma. Kako navodi Daily Beast, u proteklih šest godina čak je 150 milijuna dolara izvučeno iz Bronfmanovih zaklada i bankovnih računa, uključujući i 30 milijuna dolara koje je Raniere potrošio za kupnju nekretnina u Los Angelesu i Albanyju, a priuštio si je i dva aviona Canadair CL-600 u vrijednosti od 11 milijuna dolara. Parlato u svom blogu tvrdi da je Bronfman pokušavala zastrašiti bivše članice Nxivma, i to tako da je kupila nekoliko domena koje su joj poslužile za napad i javno blaćenje svjedokinja.

Među poznatijim članovima Nxivma spominju se Sheila Johnson, suosnivačica Black Entertainment Televisiona, zatim Antonia C. Novello, američka kirurginja, Stephen Cooper, izvršni direktor Enrona, te Ana Cristina Fox, kći meksičkog predsjednika, ali i milijarder Richard Branson, koji je opovrgnuo sve medijske navode o tome kako su se na njegovu privatnom otoku održavale razuzdane zabave te bizarne organizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:30