SIGURNI SU 99,99 POSTO

Godinama se govorkalo da nacist Rudolf Hess uopće nije služio doživotnu robiju, već da je u ćeliju ubačen njegov dvojnik: 'Sad znamo tko je to bio'

    AUTOR:
    • Tomislav Kukec

  • OBJAVLJENO:
  • 23.01.2019. u 00:00

EXCLUSIVE.Hitler's Alpine Headquarters.rare images from Hitlers hide out in Austria, these images where produced by theNazis to try and show what a nice chap he was!..Photo shows: he Fu?hrer with R. Hess at Haus Wachenfeld..This interesting early postcard shows Hitler and his deputy Hess admiring the view from Haus Wachenfeld towards Berchtesgaden. Both men wear traditional Bavarian dress in what appears to be an informal get together. Rudolf Hess as a subject does not appear frequently in postcards; consequently an image such as this commands a high price....©ExclusivepixiMedia/Hitler's Alpine Headquarters by James Wilson is published by Pen and Sword Books, Image: 327180312, License: Rights-managed, Restrictions: * France, Germany, Italy and United Kingdom Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives

 

Teoretičari zavjere godinama su brujali o tome kako je nacističkog ratnog zločinca Rudolfa Hessa, poznatog i kao tajnika Adolfa Hitlera, u berlinskom zatvoru zamijenio dvojnik.

Riječ je o traču koji se širio brzinom munje, a dvojnik je navodno zatvorenik poznat samo kao Spandau #7. Navodno je 'podmetnut' kako bi odslužio Hessovu kaznu dok je pravi zločinac bio na slobodi.

No, kako javlja Guardian, na temelju krvnog uzorka zatvorenika #7 te krvnog srodnika Rudolfa Hessa, znanstvenici su konačno završili tu dilemu i dokazali da je u zatvoru nedvojbeno bio onaj koji je i trebao - Hess.

Počinio samoubojstvo

- Nijedna analiza dosad nije ovako jasno dokazala, a sada konačno imamo potvrdu da je u berlinskom zatvoru zaista bio Hess - rekla je profesorica Jan Cemper-Kiesslich, jedna od autorica istraživanja i znanstvenica na Sveučilištu u Salzburgu.

Hess je zarobljen nakon što je sam avionom dospio do Škotske te iskočio padobranom nakon Hitlerove neuspjele invazije na Britaniju. Nadao se da će u Škotskoj moći pronaći utočište i dogovoriti primirje. No, do toga nije došlo već je neko vrijeme držan u londonskom Toweru nakon čega je, poslije rata, osuđen u sklopu glasovitih Nirnberških procesa. Dosuđena mu je doživotna zatvorska kazna, te je prebačen u zatvor Spandau u Berlinu.

 

Image digitally restored and retouched, Image: 280400627, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Rudolf Hess

Tamo je ostao sve do 1987., kada je umro pod sumnjivim okolnostima, navodno počinivši samoubojstvo. Teorija da zatvorenik ustvari nije Hess nastala je još za vrijeme zatvorskih dana, a Guardian piše kako je u nju vjerovao čak i zatvorski liječnik kojem je bilo čudno što je "lažni Hess" sve do 1969. odbijao primiti u posjet rođake, kao i to što se često pozivao na amneziju. Zbog toga je u priču o lažnom zatvoreniku svojedodno povjerovao i bivši američki predsjednik Franklin Roosevelt dok je, s druge strane, Hessova obitelj čitavo vrijeme tvrdila da je sve to obična izmišljotina.

Članak o velikom otkriću objavljen je u znanstvenom časopisu za forenzičku genetiku Forensic Science International Genetics, a ključni dokaz bio je uzorak krvi zatvorenika Spandau #7 koji je uzet još 1982., te je pomno čuvan u hermetički zatvorenim uvjetima. Nevolja je bila u tome što je Hessov kostur ekshumiran 2011. i kremiran, kako grob ne bi postao mjesto okupljanja neonacista. Stoga je tim znanstvenika morao pronaći Hessova krvnog srodnika kojem su morali zaštititi identitet.

Rezultati analize kromosoma Y pokazali su nedvojbenu neprekinutu krvnu liniju između Hessova rođaka i samog Hessa, s točnošću od 99,99 posto.

No, nema sumnje da će teoretičari zavjera pronaći nov način da pobiju i ovo istraživanje.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo