SRBIJA

GORI LI ALEKSANDRU VUČIĆU POD NOGAMA? Ovaj tjedan čeka ga nekoliko vrlo teških razgovora, a kod kuće sve se jače čuje bunt nezadovoljnog naroda

 
 Marko Djurica / REUTERS

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u subotu da poštuje narod, ali da neće ispunjavati zahtjeve onih za koje smatra da su pokrali državu i bili katastrofalni za Srbiju, prenijela je srpska Politika.

Ukratko, Vučić tvrdi da neće popustiti pritiscima koji dolaze s ulice, ali da je uvijek spreman za izbore jer su oni “najdemokratskija forma”. Izbori, a ne ulica, jedino su mjesto gdje se odlučuje o politici, uvjeren je Vučić, koji se tim riječima osvrnuo u intervjuu za Prvu srbijansku televiziju na najnovije prosvjede koji su se održali u Beogradu ove subote.

Nastavak prosvjeda

Prosvjed je održan pod sloganom “Stop krvavim košuljama”. Na njemu je sudjelovalo nekoliko tisuća ljudi, prema navodima organizatora oko 10.000. Nova prosvjedna akcija najavljena je za 16. siječnja iduće godine, na obljetnicu ubojstva umjerenog srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića, vođe Građanske inicijative Sloboda - Demokracija - Pravda. Prosvjednici poručuju sljedeće - ako su uspjeli pobijediti Slobodana Miloševića, tvrde, pobijedit će i Vučića.

- Srbija ne smije biti Srbija krvavih glava i košulja - poručio je s najnovijeg skupa Borko Stefanović, vođa Ljevice Srbije, koji je nedavno pretučen, što je i bio povod početku prosvjeda.

- Mi vam kažemo večeras iz veličanstvenog Beograda pod snijegom i rijekom slobodnih ljudi - nećete nas zaustaviti i ušutkati. Nećemo otići tiho u noć, borit ćemo se do kraja, do pobjede - poručio je Stefanović. Prosvjednici su Vučića, među ostalim, častili povicima “lopove” te zahtijevali da otkrije nalogodavce napada na Stefanovića i sve one novinare i aktiviste koji se usude misliti drugačije od njega. Poručili su Vučiću da može očekivati sve vidove građanske neposlušnosti dok se ne ispune uvjeti za poštene i slobodne izbore.

Vučića inače čeka nekoliko burnih dana i pretrpan dnevni raspored.

A demonstrator wearing a mask attends an anti-government protest in central Belgrade, Serbia, December 15, 2018. REUTERS/Marko Djurica
REUTERS

Istina u lice

U ponedjeljak bi, prema onome što je najavio, trebao prisustvovati sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Sjednica je sazvana upravo na zahtjev Srbije, zbog seta zakona o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova. Vlasti u Beogradu tu odluku Prištine nazivaju “aktom protiv mira” te “političkom agresijom” na Srbiju.

Vučić je u intervjuu rekao kako će sudjelovati na sjednici Vijeća sigurnosti, bila ona zatvorena ili otvorena za javnost, kako bi svim sudionicima rekao istinu “u lice”.

- Reći ću istinu i koliko smo uložili truda da dođemo do kompromisa, a suprotna strana to nije željela - rekao je Vučić.

Ponovio je svoja prethodna obećanja - da će Srbija zaštititi svoj narod na Kosovu od mogućih protjerivanja, pogroma i ubijanja. Međutim, nije htio govoriti o tome kako točno.

Rekao je kako Srbija, prema Rezoluciji 1244, nema pravo ući na sjever Kosova te da je ulazak srpske vojske moguć uz dozvolu KFOR-a, odnosno NATO-a. Pitanje vojske je, dodao je, pitanje odgovorne politike. Naglašava da je miran zato što je donio odgovornu i pravu odluku za srpski narod.

- U slučaju napada na srpski narod zaštitit ćemo Srbe. Neću odgovoriti na pitanje kako, niti govoriti o tehničkim detaljima, bit je zaštita - naveo je.

To mu je posao

Poslije sjednice Vijeća sigurnosti Vučić tvrdi da će otputovati u Bruxelles gdje će se na poziv Federike Mogherini, visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost, okupiti nekoliko političkih vođa iz regije.

- Poziv su dobili (Edi) Rama, (Salih) Zvizdić, (Zoran) Zaev, (Milo) Đukanović, (Hashim) Thaci i ja - rekao je Vučić.

Vučić pretpostavlja da je Mogherini “htjela naći neki način da spoji Beograd i Prištinu”. Prema njegovu očekivanju, glavna tema sastanka bit će regionalna suradnja i sporazum CEFTA, a očekuje da će glavna tema biti “sveobuhvatna regionalna suradnja”.

- Otići ću, to je moj posao. Kad ne bih otišao - optužili bi Srbiju kao remetilački faktor regionalnih odnosa - tvrdi Vučić, koji Prištinu optužuje za zatvaranje vrata dijalogu s Beogradom. Oni žele sve i pod svaku cijenu, a istovremeno su tobože spremni za dijalog, tvrdi Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:08