KAOS I ANARHIJA U BIH

GORILE ZGRADE VLADE Gotovo 100 ozlijeđenih, uništeni brojni automobili, devastirane ulice...

U gradovima diljem BIH-a došlo je do prosvjeda koji su eskalirali nasiljem. U Tuzli su prosvjednici upali u zgradu Vlade, a potom je zapalili. U Sarajevu također. Tamo je došlo i do masovne tučnjave policije i prosvjednika. Situacija je problematična i u Zenici i Bihaću.

NOVO: MOSTAR 22:41 - Pripadnici policije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije konačno su se u petak u Mostaru suprotstavili nasilnicima te su navečer započeli masovno uhićivati prosvjednike što su tijekom dana uništili i zapalili više vladinih zgrada.

Pripadnici Specijalne policije HNŽ-a su nakon što su nasilni prosvjednici molotovljevim koktelima zapalili zgradu županijske skupštine uhitili više desetaka huligana.

Među uhićenima je više osoba koje su mlađe životne dobi koji su tijekom dana sudjelovali u pravoj spirali nasilja kojoj se nije vidjelo kraja. Pripadnici specijalne policije su ipak reagirali iako tu postrojbu nitko ne može angažirati bez ravnatelja policija koji nije izabran zbog prijepora unutar vlasti.

Nakon što je policija počela uhićivati nasilnike prosvjedi su potpuno prestali, a njezini službenici nastavili su rasvjetljivati izgrede, te je najavljeno da će svi koji su sudjelovali u neredima biti procesuirani.

ČOVJEK KOJI JE DIGAO NA NOGE BiH 'Potaknula me bol zbog nepravde, iza nas ne stoji politika'

"Ovo je klasični državni udar na institucije nastale iz Washingtonskog i Daytonskog ustroja BiH, a s ciljem rušenja federalnog ustroja Federacije BiH i županijskih institucija vlasti", navodi se u priopćenju HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije. Tvrdi se da su današnji prosvjedi "nacionalno i politički instruirani" od skupine kojima je za cilj bilo uvesti grad Mostar u međunacionalne sukobe i ratno stanje.

Građani protjerali političare iz ureda: ‘Nema više priče, sad prelazimo na djela

"Uzvicima – Ovo je Bosna! u središtu Mostara, Hrvatima u Mostaru i BiH se poslala vrlo jasna politička poruka. Radi se o pomno izabranim političkim ciljevima o čemu zorno govori i činjenica da se na meti vandala nije našla niti jedna zgrada federalnih institucija vlasti", dodaje se u priopćenju.

Pozvali su građane HNŽ-a da ne nasjedaju na laži koje sve što se danas dogodilo žele opravdati i prikazati kao bunt obespravljenih građana.

Neredi u Mostaru

SARAJEVO 20:59 - Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je, u telefonskom javljanju u program Al Jazeere , kako razumije nezadovoljstvo naroda koji ima razloga za frustraciju i ljutnju i demonstracije, ali je nasilje i paljenje zgrada - neprihvatljivo.

Rekao je kako treba poduzeti sve da se nasilni protesti i ponašanje prema policiji ne ponove.

20:31 - U Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) do ovog su trenutka primljene 93 povrijeđene osobe s demonstracija koje su danas održane u gradu - potvrdila je glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić. Navodi da su od tog broja 73 policajca i 20 civila.

20:01 - Situacija na mjestima u Sarajevu gdje su danas bijesnili prosvjedi u 19.30 sati gotovo je u potpunosti bila smirena, javlja portal Vijesti.ba.

Građani, mahom stariji, izašli su u šetnju i obilazak grada, prenosi Fena. Na ulicama je veliki broj specijalne policije. Vatra u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine je ugašena, a zgrada je još obavijena dimom. Krov zgrade Vlade Kantona Sarajevo i dalje gori iako veliki broj vatrogasaca intenzivno radi na gašenju.

Nekoliko automobila u okolini zgrade Predsjedništva u potpunosti je izgorjelo, telefonske govornice su oborene, a razbijena su i stakla na obližnjoj Hypo banci.

VUČIĆ ZOVE DODIKA I BOSIĆA NA RAZGOVOR ZBOG KRIZE U BiH Hrvatska apelira na prekid nasilja

19:33 - Zapaljena je i zgrada Arhiv BiH u kojoj je uništena građa neprocjenjive vrijednosti, kazao je direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović.

19:12 - Unutrašnjost zgrade Vlade Kantona Sarajevo gotovo je u potpunosti izgorjela. Pripadnici Vatrogasne brigade Sarajevo pokušavaju ugasiti požar, ali vatra je izbila već na krov zgrade, prenosi Fena. Pripadnici Vatrogasne brigade Sarajevo i dalje gase zgradu Predsjedništva BiH. Kada je u pitanju trenutno stanje, pripadnici Specijalne jedinice policije drže situaciju pod kontrolom, u smislu da izgrednici ne prilaze više zgradi Predsjedništva BiH, javlja Dnevni avaz.

Sarajevo opustošeno nakon prosvjeda

MOSTAR 18:55 - Oko 17.30 prosvjednici su, nakon što su zapalili zgradu županijske Hercegovačko-neretvanske vlade, upali u gradsku vijećnicu te su je zapalili. Ovaj je objekt obnovljen prije nekoliko godina.

Potom su molotovljevim koktelima zapalili i zgradu Gradske uprave. Po izvješćima lokalnih medija gore i prostori u kojima su smještene matične knjige građana Mostara. Policija nije intervenirala.

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Denis Lasić ocijenio je kako su neredi izrežirani te da su smišljeno prebačeni u Hercegovinu iz Bosne.

"Tvrdim da je sve ovo proizišlo iz određenih krugova da ne kažem nacionalnih", kazao je premijer Lasić. Pri tome je ocijenio kako županija nije mjesto za prosvjede nego da su to institucije Federacije BiH.

"Smatram da su županije posljednja adresa za ovo što prosvjednici diljem BiH traže, jer smo mi najmanje krivi za situaciju koja je nastala u Federaciji BiH", rekao je Lasić.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjak rekao je da iza prosvjeda stoje osobe kojima su puna usta države BiH koju sada uništavaju. Dodao je da MUP ne može angažirati pripadnike specijalne policije jer više mjeseci traje prijepor oko izbora ravnatelja policije HNŽ-a koji ih jedini može angažirati.

Gori Kantonalna Vlada Grada Mostara

SARAJEVO 18:44 - Veliki broj specijalaca rastjerao je grupe demonstranata po gradu. Demonstranti lupaju izloge na koje naiđu i nastavljaju paliti kontejnere i gurati ih niz ulice. Zgrada Predsjedništva gotovo je ugašena, javlja Vijesti.ba.

18:35 - Pripadnici vatrogasnih jedinica trenutno gase zgradu Predsjedništva BiH. Manja grupa demonstranata, koja se uputila prema zgradi Vlade Federacije BiH, nije uspjela nanijeti štetu osim što su zapalili usputne kontejnere , javlja Dnevni avaz.

MOSTAR 18:06 - Federalna televizija upravo je u emisiji 'Federacija danas' prikazala snimke iz Mostara na kojima je prikazano kako prosvjednici kamenjem razbijaju sjedište HDZ-a, javlja Snježana Pavić s mjesta događanja.

Zgrada HDZ-a gori, a zapaljena su i dva automobila.

Nakon zgrade HDZ-a, prosvjednici su zapalili i sjedište SDA u Mostaru

SARAJEVO 18:01 - Pripadnici specijalnih policijskih jedinica nešto prije 18 sati započeli su akciju rastjerivanja prosvjednika kod zgrade Predsjedništva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Specijalci pod punom opremom postrojili su se kod stražnjeg ulaza u zgradu Predsjedništva, dok su demonstranti, ljuti zbog dolaska specijalaca, napali policijske službenike koji su se branili štitovima.

Nekoliko građana je uhićeno, a specijalci su ostale okupljene ispred Predsjedništva rastjerali suzavcem i gumenim mecima.

Glasnogovornica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Biljana Jandrić je priopćila da je tijekom dana u tu ustanovu primljeno ukupno 52 povrijeđenih osoba, od kojih je 38 policajaca i 14 civila.

Četiri osobe su hospitalizirane sa zadobivenim teškim tjelesnim povredama, dok su svi drugi nakon ukazane pomoći pušteni kući.

TUZLA 17:46 - Reporteri Al Jazeere javljaju iz Tuzle kako se policija 'jednostavno predala i stoji bespomoćno'. Navodno su samo u jednom trenutku spustili štitove, odložili palice i šljemove, te prepustili zgrade koje čuvaju masi.

Tuzlanski policajac snimljen kako kamenuje prosvjednike:

MOSTAR 17:46 - Gusti dim nadvio se nad Mostarom, jer je zapaljena zgrada kantonalne vlade, a policajcima, niti vatrogascima nije bilo dopušteno prići tim zgradama, javlja Al JAzeera.

I gradskoj vijećnici prijeti požar, a demonstranti paljenjem zgrada u kojima se nalazi državna i lokalna administracija žele iskaliti svoj bijes zbog svega što se događa u državi i aktualne situacije u kojoj se nalaze građani.

SARAJEVO 17:29 - Antiterorističke jedinice izašle na ulice, potvrđeno je Al Jazeeri iz federalne policije. Na ulicama je sve manje prosvjednika, no vatra još gori na ulazima u zgrade Predsjedništva BiH, odnosno Vlade Kantona Sarajevo.

Iz Vatrogasne brigade Sarajeva tvrde da su nasilni prosvjednici ugrozili živote više gasitelja koji su pokušali gasiti požar podmetnut u sjedište vlade Sarajevske županije. Uz gasitelje u zapaljenoj je zgradi zarobljeno i više zaposlenih koji su pokušavali gasiti vatru.

Senad Helać, dežurni operativni u Vatrogasnoj brigadi Sarajeva, kazao je kako nasilni prosvjednici priječe zatočenim gasiteljima i zaposlenicima da izađu iz zgrade a istodobno vatrogasnim vozilima priječe prilaz požarištu. "Treba nam pomoć da spasimo te ljude", kazao je Helać.

ZENICA 17:15 - Prosvjednici su upali u ured gradonačelnika Zenice, a on im poručio: Ponudit ću ostavku, ako će to pomoći!, javlja haber.ba.

TUZLA 17:09 - Prosvjednici su upali i u Skupštinu grada Tuzle koju su demolirali, polupali sve po zgradi, a zatim i zapalili prostorije gradske uprave.

SARAJEVO 17:05 - Prosvjednici su počeli sa pljačkama, a prvi na meti je bio kiosk na tramvajskom stajalištu preko puta Predsjedništva BiH, odakle su sve odnijeli, javlja portal vijesti.ba.

Iz zgrade KS prosvjednici su iznijeli namještaj te ga uništavaju i bacaju po ulici. Policiju gađaju kamenjem, suzavcima i petardama. Situacija je izmakla kontroli jer specijalci nisu u mogućnosti spriječiti masu koja sve razbija.

Demonstranti prijete i ekipama Hitne pomoći koje interveniraju na terenu.

MOSTAR 17:01 - U međuvremenu, situacija je izmakla kontroli, prosvjednici pokušavaju nasilno ući u zgradu kantonalne Vlade. Razbijeni su prozori.

U jednome trenutku je nekoliko mladića izvadilo hrvatsku zastavu nakon čega je između okupljenih prosvjednika došlo do manjeg sukoba. S drugog i trećeg kata zgrade prosvjednici koji su ušli u zgradu izbacuju papire.

- Zgrada je zapaljena, nagutao sam se dima, ljudi su mi pritekli u pomoć i spremam se u Hitnu, javio je ozlijeđeni reporter Al Jazeere kojeg su prosvjednici pogodili kamenom i gurnuli niz stepenice.

16:45 - Najmanje 2000 ljudi u Mostaru krenulo je prema Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona nakon što su mirno iskazali nezadovoljstvo ispred zgrade federalne vlade, javlja Al Jazeera.

- Ujedinjene su obje obale Neretve u traženju pravde, prenosi Al Jazeera.

Foto: Mostar (Facebook)

----------------------------------------------

TUZLA 16:30 - Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević je podnio ostavku u pokušaju da spriječi daljnju eskalaciju nasilja u tom gradu i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, potvrdio je glasnogovornik MUP-a tog kantona Izudin Šarić.

Nakon okupljanja ispred Vlade Tuzlanskog kantona, tisuće demonstranata uputili su se prema zgradi Općinskog suda, javlja Al Jazeera.

Navodno prosvjednici namjeravaju i u šetnju prema zgradi Općine Tuzla.

Iako se situacija smirila, problem je što nema nikoga iz vlasti da razgovara s prosvjednicima.

Policija se povukla i trenutno nema sukoba na ulicama Tuzle.

Pet vatrogasnih vozila i dalje se nalazi ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona koju su zapalili demonstranti, a vatrogasci ne mogu staviti požar pod kontrolu.

---------------------------------------------

SARAJEVO 16:35 - U urgentnom centru Opće bolnice „Prim.dr Abdulah Nakaš“ primljeno je 50 povrijeđenih pacijenata. Ekipa hitne pomoći upravo je dovezla tri teško povrijeđena specijalca, javljaju Vijesti.ba.

16:17 Nekoliko prosvjednika ušlo je u zgradu Predsjedništva te pale i bacaju inventar. Gotovo svi prozori na zgradi su razbijeni, javlja Avaz.ba.

16:15 - U tijeku je evakacija iz zgrada institucija. Vatrogasci ne uspijevaju doći do zgrade Predsjedništva.

- Čim se malo odmaknete od te situacije, ljudi normalno hodaju, sjede u kafićima. Samo 100 metara dalje je drama, javljaju Al Jazeerini reporteri.

Fotogalerija: Prosvjedi u Sarajevu

16:00 Jedan automobil bačen je u Koševski potok,a demonstracije su se preselile ispred Predsjedništva BiH, javlja Al Jazeera.

Policija se uslijed velikog pritiska morala se povući, a policijski automobili su zapaljeni.

Foto: Klix.ba

- Sve pomalo prelazi i u vandalizam, jer je jako puno razbijenog javnog dobra. Sve tramvajske stanice su porazbijane, a demonstranti kamenjem razbijaju stakla na Predsjedništvu, javljaju Al Jazeerini reporteri.

Pojedini demonstranti penju se na rešetke prozora na Predjedništvu BiH, razbijaju prozore, a najmanje dva automobila između zgrade Predsjedništva i Ministranstva vanjskih poslova gore. I kućica u kojoj je inače smješten policajac koji čuva institucije vlasti potpuno je izgorjela.

Do sada su medicinske službe zbrinule najmanje 38 povrijeđenih ljudi.

Fotografije s Twittera: Prosvjedi diljem BiH iz minute u minutu

15:50 Klinički centar univerziteta u Sarajevu zaprimio je do sada najmanje 33 ozlijeđenih. Prema glasnogovornici centra radi se većinom o pripadnicima policije.

15:45 Demonstranti su zapalili i službeno vozilo Općine Centar koje se nalazilo ispred zgrade KS. U tučama između demonstranata i policije ozlijeđen je veliki broj novinara i fotoreportera, prenose tamošnji mediji

15:30 Policijske snage se povukle, blokirana je glavna prometnica, demonstranti krenuli na Predsjedništvo BiH gdje će gađati kamenjem zgradu Predsjedništva BiH

15: 28 Nekoliko policajaca je povrijeđeno u masovnoj tučnjavi

Fotogalerija: Neredi u Tuzli

15:27 Prosvjednici napadaju policiju, još uvijek ih rastjeruju gumenim mecima i suzavcem.

'Vlada gori, ljudi su blokirali sve prilazne ulice zgradi Kantona', javlja nam naša reporterka iz Sarajeva Ines Tanović.

Ljudi preko Eiffelovog mosta ne mogu proći, vodi se ulična borba, puno ljudi je na ulicama, demolirano je sve živo, neki smiruju situaciju no to je nemoguće, vlada opći kaos', opisuje situaciju Ines.

'Vadi se kamenje iz Miljacke, blizu mosta je i blokada, ljudi ne puštaju vatrgosace da prođu do zgrade Kantona koja je u plamenu'

'Ulični rat se vodi na ulicama grada, doslovce. Suzavac se baca svake tri minute'

-------------------------------------------

DOBOJ 15:23 Vlada Zeničko - Dobojskog kantona gori

15:25 Dok su u Zenici nemiri, prema neslužbenim informacijama na proteste u Doboju izašlo je 26 osoba

------------------------------------------

SARAJEVO 15:12 Masa kamenuje specijalnu policiju

15:06 Masovna tučnjava policije i prosvjednika u Sarajevu

15:03 Vatrogascima zabranjen prilaz zgradi Vlade u Sarajevu

15:02 U plamenu gori i stražnji ulaz Vlade u Sarajevu

VIDEO: PROSVJEDI U SARAJEVU

-------------------------------------------

BIHAĆ 14:57 Na parkingu vlade USK se pale vozila.

14:53 Evakuirana zgrada Vlade USK, policajci povrijeđeni, a prosvjednici pokušavaju probiti u zgradu.

-------------------------------------------

SARAJEVO 14:44 Policija je ispucala gumene metke na prosvjednike u Sarajevu kako bi ih rastjerali s prosvjeda. Zapaljena je policijska kućica ispred zgrade vlade u Sarajevu. Demonstranti su zapalili zgradu Kantona.

14:40 Prosvjednici su probili policijski kordon i ušli u zgradu vlade Sarajevskog kantona

------------------------------------------

BRČKO 14:39 Zarobljen je gradonačelnik Brčkog Anto Domić. Domić se pokušao obratiti nezadovoljnim sugrađanima, ali nije bilo megafona pa se sve pretvorilo u izjavu za medije što je razljutilo prosvjednike. Očekuje se dolazak specijalne policije koja će ga izvući iz ljutite mase

DRAMATIČNU SITUACIJU U BOSNI I HERCEGOVINI PRATITE UŽIVO > OVDJE

-----------------------------------------------

TUZLA

14:17 Zgrada Vlade je potpuno izgorjela. Devet katova još je u plamenu, a prosvjednici su tek sada odlučili unutra pustiti vatrogasce. Isti ljudi koji su zapalili zgradu sada vatrogascima pomažu da ugase požar. Zajedničkim snagama pokušavaju doći do trećeg kata i zaustaviti da se vatra dodatno razbukta. Iza zgrade Vlade prevrnuti su i porazbijani automobili.

14:00 Zapalili su veliku lomaču ispred zgrade Vlade i u nju bacaju papire, stolce, registratore, knjige. Ukratko, sve što im dođe pod ruku.

13:42 Prosvjednici su ušli u zgradu Vlade nakon što se policija povukla. Razbijaju sve pred sobom, izlaze s knjigama i papirima, bacaju registratore, stolce i klupe kroz prozore zgrade. Nekolicina građana se obukla u policajce i sada bacaju policijske kape kroz prozor.

Zapalili su prizemlje zgrade Vlade i nastavljaju demolirati. Prosvjednici su grafite 'ostavka' i 'lopovi, lopovi!' zamijenili novima. Na zgradi Vlade sada piše 'Smrt nacionalizmu' i 'Stop nacionalnoj podjeli BIH građana'.

-----------------------------------------------

13:27 Na ulice Tuzle izašli su većinom mladi ljudi starosti između 15 i 25 godina. Među njima se mogu naći ljudi raznih uvjerenja. Tako su neki od predvodnika prosvjeda studenti, ali velik dio njih pripada navijačkim skupinama koje su spremne za nerede. Mnogi, pak, nose maske karakteristične za aktivističku skupinu pod nazivom 'Annonymous'.

Odmah na početku okupljanja prosvjednici su svima podijelili medicinske maske za suzavac. Policiju vrijeđaju i provociraju. Lete boce, petarde i lego kocke.

Među prosvjednicima se doznaje kako policiji ne mogu oprostiti brutalno postupanje prvog dana kada su pretukli neformalnog vođu prosvjeda.

'Lopovi, lopovi', 'Tražimo ostavku ', 'Revolucija' odjekuje trenutno ulicama Tuzle. Ispred policijskih kordona neprekidno lete petarde, a porazbijani su svi prozori na zgradi vlade.

- Ovdje će biti svega. Ja vam kažem, posljednjih 20 godina ne da Bosna stoji u mjestu nego idemo samo i neprekidno prema dolje. Drago mi je da su nas podržali u drugim gradovima. Svi smo ogorčeni i revoltirani. Posebno nas je pogodilo postupanje policije prvi dan prosvjeda. Tada su upali na Pravni fakultet u potrazi za prosvjednicima i bacili suzavaca, ispričao nam je 21-godišnji student Pravnog fakulteta Nermin Dedić.

Stanje u Tuzli pogoršava se iz sata u sat. Ne rade ni osnovne ni srednje škole, a ispiti na fakultetima su otkazani. Ljudi se još okupljaju, a dio prosvjednik pokušava provaliti u zgradu policije, no policija ih tjera natrag pri čemu dolazi do žestokih fizičkih obračuna.

12:30 BANJA LUKA Prosvjednici ispred Palače predsjednika Republike Srpske izvikivali 'Lopove, lopove'. Nije bilo nereda niti intervencije policije

12:28 Pet pripadnika policije pazi na prosvjednike koji su se okupili

----------------------------------------------------

12:21 - Prosvjedna okupljanja počela su u petak nešto poslije 12 sati u nekoliko gradova diljem Bosne i Hercegovine, a nezadovoljni radnici i nezaposleni ponovo ističu svoje zahtjeve za socijalnom pravdom i promjenom ukupnog stanja u toj zemlji.

U središte Tuzle, gdje su u srijedu i četvrtak zabilježena najveća okupljanja i sukobi prosvjednika s policijom, dolaze stotine ljudi koje su ponovno posredstvom društvenih mreža pozvale neformalne skupine.

Zgradu županijske vlade koja je teško oštećena u izgredima u četvrtak opet osiguravaju jake policijske snage koje su postavile i metalnu ogradu kako bi zapriječile glavni ulaz.

Na prosvjede je pozvao i Aldin Širanović, koji se predstavlja kako predvodnik skupine pod nazivom "Udar" i koji je uhićen nakon prosvjeda u srijedu, a iz pritvora je pušten u četvrtak navečer.

Predsjednik vlade Tuzlanske županije Seda Čaušević, čiju su ostavku u četvrtak tražili prosvjednici, izjavio je kako neće odstupiti, a ponudio je razgovor predstavnicima radnika pet velikih tvrtki koje su nakon privatizacije dospjele u stečaj.

U Sarajevu se oko 12 sati, za kada je zakazan skup potpore tuzlanskim prosvjedima, pred sjedištem županijske vlade okupilo tek trideset ljudi koje su interventni policajci promatrali s pristojne udaljenosti.

Glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić kazao je kako mirna okupljanja neće biti nikakav problem. "Mi ćemo štititi građane i imovinu", kazao je Nefić ističući kako se nasilno ponašanje neće tolerirati.

Trideset osoba okupilo se oko podneva i u Banjoj Luci u središtu grada na poziv Helsinškog parlamenta građana.

------------------------------------------------

SARAJEVO - Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je u četvrtak kako podupire pravo obespravljenih radnika da iskažu svoje nezadovoljstvo te istaknuo kako pritom ne smije biti nasilja niti uništavanja imovine kao ni tolerancije prema huliganima koji posežu za nasiljem.

"Svatko ima pravo na javno okupljanje i mirno izražavanje nezadovoljstva no nitko, bez obzira na opravdanost zahtjeva, nema pravo na nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti i imovine građana", izjavio je Nikšić nakon izvanrednog sastanka s čelnicima policijskih agencija i predstavnicima vlasti županija u kojim su tijekom dana organizirana prosvjedna okupljanja.

Nikšić je najavio utvrđivanje odgovornosti za sve koji su se nasilnički ponašali tijekom prosvjeda ali i za eventualno prekoračenje ovlasti policije.

VIDEO: NEREDI NA ULICAMA BiH Ozlijeđeno 100 policajaca, građani palili kontejnere, bacali petarde

Dodao je i kako je zaključeno da se odmah poduzmu mjere kako bi se istražile "privatizacijske pljačke i kriminal" koje su dovele do propasti niza tvrtki i prouzročile nezadovoljstvo njihovih radnika što je i bio povod prosvjedima u Tuzli.

U tom gradu gdje je došlo do sukoba policije i prosvjednika, sudjelovalo je na tisuće ljudi a pričinjena je i velika materijalna šteta na zgradi županijske vlade.

Prema informacijama iz bolničkih izvora, liječničku pomoć nakon sukoba u Tuzli potražilo je tridesetak prosvjednika ali i više od stotinu policajaca od kojih je jedan dobio ozljede opasne po život.

Nikšić je kazao kako je stanje tog policajca ipak stabilno te kako se može očekivati njegov oporavak.

Ravnatelj Uprave policije MUP-a Federacije BiH Dragan Lukač ustvrdio je kako je policija koristila silu samo kada je to bilo nužno i zakonski opravdano.

"Policija je u Tuzli upotrijebila silu jer je i sama bila napadnuta", kazao je Lukač.

Pozvao je na razumno ponašanje kako bi se spriječilo ponavljanje sukoba i uništavanje imovine.

Za petak u 12 sati najavljena su nova okupljanja i prosvjedi u većim gradovima na području Federacije BiH a dvije nevladine organizacije pozvale su i građane Banja Luke da se pridruže.

Nakon procjene sigurnosnog stanja općinske vlasti u Tuzli odlučile su da u petak u tom gradu neće raditi škole i fakulteti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:14