INSTITUT RUSI OTKRIO

‘Gotovo cijeli ruski ratni stroj ovisi o zapadnim komponentama, tu žilu treba presjeći odmah, za Putina će to biti kobno‘

27 različitih komada ruskog oružja sadržava najmanje 450 unikatnih komponenti koje se proizvode u SAD-u i u drugim zapadnim zemljama

Ruski vojnik s dronom Orlan-10

 Ria Novosti/Sputnik/Profimedia/Ria Novosti/Sputnik/Profimedia

Institut kraljevskih ujedinjenih usluga (RUSI) objavio je izvještaj u kojem stoji da oružje i komunikacijski sustavi koje ruska vojska koristi u Ukrajini uvelike ovise o mikročipovima i drugoj finoj elektronici koji se proizvode na Zapadu te da bi se Rusija mogla upasti u probleme ako bi Zapad počeo strože kontrolirati kome te proizvode izvozi, piše BBC.

Moskva, međutim, za sada uspješno zaobilazi sankcije koje joj je zbog invazije na Ukrajinu nametnuo Zapad te pribavlja opremu koja je nužna za funkcioniranje njezinog modernog oružja i komunikacijskih sustava. No, kada bi Zapad krenuo sa strožim kontrolama prometa spomenute robe, ruska bi se vojka našla u nepovoljnoj poziciji iz koje se ne bi mogla tako lako iskobeljati.

Znanstvenici RUSI-ja, britanskog trusta mozgova, mjesecima su u Ukrajini proučavali rusko oružje koje su Ukrajinci zaposjeli, uništili ili koje su ruske snage silom prilika ostavile na bojištu. Znanstvenici su proučili 27 komada oružja te u njima pronašli najmanje 450 unikatnih komponenti koje se proizvode u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zapadnim zemljama. U ruskom su oružju pronašli proizvode tvrtaka poput Sonyja (Japan) i Texas Instrumentsa (SAD). Ništa ne upućuje na to da su te tvrtke direktno uključene u slanje komponenti Rusiji.

Jack Watling, viši znanstvenik u RUSI-ju te jedan od autora 60 stranica dugačkog izvještaja, rekao je BBC-ju da se Rusiji može uskratiti pristupi tim komponentama koje se mahom proizvode u SAD-u, ali i u Švicarskoj te Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj.

- Ako bi se Rusima onemogućio pristup tim komponentama, tada ne bi mogli obnoviti zalihe opreme koju su već potrošili u Ukrajini - rekao je Watling te ukazao na to da se Rusi u svojim ratnim operacijama uvelike oslanjaju na artiljeriju, projektile i rakete.

- Rusi prvo "snime" teritorij, lociraju mete te ih potom silovito napadnu. Mi smo otkrili da gotovo svaka karika u tom lancu ovisi o zapadnjačkim komponentama - dodao je Watling.

Ruski dronovi koji su zaduženi za pronalaženje ukrajinskih borbenih pozicija također koriste uvezene mikročipove, kamere i komunikacijske sustave. Svi su ti proizvodi tehnološki iznimno sofisticirani te bi se trebalo kontrolirati kome odlaze. Watling kaže da su zapadnjački mikročipovi zaslužni za veliku preciznost ruskih balističkih raketa velikog dometa i krstarećih raketa.

Kako li onda Rusija dolazi do tih komponenti? BBC piše da se služe tajnovitom ilegalnom mrežom koja je uspostavljena još za vrijeme Sovjetskog saveza. Mrežu vode ruski obavještajci, a robu transportiraju preko Hong Konga i Malezije. Uz to, neki izvoznici spomenutih komponentni uopće ne znaju kod koga će one na koncu završiti. Drugi, kako kaže Watling, jednostavno ne postavljaju previše pitanja.

Autori RUSI-jevog izvještaja kažu da uskoro neće biti moguće raskrinkati te tajnovite lance opskrbe koje koristi ruska vojska. U izvještaju stoji da se Zapad mora pokrenuti kako bi prerezao tu "silikonsku žilu kucavicu". Rusi se zbog toga trude kupiti što je više moguće tih komponenti. "Sada je vrijeme za djelovanje", stoji u izvještaju RUSI-ja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:48